Kroppsbilde

- Jeg så aldri sånn ut på ungdomskolen, men det var alt jeg ønsket meg

Carina Carlsen reagerer på yearbook-trenden, og er bekymret for hvordan det kan påvirke folk.

KROPPSBILDE: Bildet til venstre viser Carina i tenårene. Bildet til høyre er AIs utgave av Carina i tenårene. Foto: Privat/Intsagram/AI
KROPPSBILDE: Bildet til venstre viser Carina i tenårene. Bildet til høyre er AIs utgave av Carina i tenårene. Foto: Privat/Intsagram/AI Vis mer
Publisert

AI (kunstig intelligens) har kommet for å bli, og vi ser det over alt på sosiale medier. Den siste tiden har en ny trend dukket opp – yearbook-trenden. Der kan man laste opp bilder av seg selv, og få bilder av hvordan du så ut i årboka fra skoletiden.

Carina Carlsen, som omtaler seg selv som tykkaktivist, kastet seg på trenden, men hun er usikker på hvor gøy hun synes AI er.

- Én ting er at det er uetisk med tanke på plagiering av kunst, men jeg har også merket meg at AI nesten alltid gjør meg slank, sexy og «penere». Og det plager meg, skriver hun i et Innlegg på Instagram.

Gjør folk slankere og penere

Selv om hun laster opp bilder av seg selv, slik hun ser ut nå, i helfigur med dobbelthake, får hun et helt annet resultat. Ofte er bildene seksualiserte, selv om hun har lastet opp helt vanlige bilder, med klær.

- Jeg synes dette er ganske kjipt, men også interessant. For hvorfor gjør AI folk slanke, «penere», og sexy? Og hvorfor er det så stor forskjell på kjønn? Hva sier det om normer og holdninger? Er AI sexistisk og tykkfobisk?

Hun tror også at det handler om patriarkatet, normer og forventninger til kjønn.

- Jeg tror dessverre ikke vi kan forvente at AI skal være bedre og mindre «biased» enn mennesker. AI er tross alt menneskeskapt. Og hva er det vi anser som normen og det «alle» vil ha? Jo - slanke og sexy kvinner. I tillegg er AI matet med bilder fra nettet, uten at disse bildene er kvalitetssikret eller har gått gjennom noe normbevisst filter. Og hva får du da? Jo - stereotypiske bilder som har gått gjennom «skjønnhetsfilter» skriver hun, og tilføyer:

- I tillegg vet vi at folk har blitt så påvirket av eksempelvis Snapchat-filter at de har operert seg for å ligne. Hvordan kan da denne type AI-bilder potensielt påvirke selvbildet negativt? spør hun.

SKEPTISK: Carina er redd for hvordan AI kan påvirke selvbildet vårt. Foto: Ida Bergersen
SKEPTISK: Carina er redd for hvordan AI kan påvirke selvbildet vårt. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Kan skape et savn

Vi påvirkes av alt vi ser, og det er lett å bli trigget. Når du får opp redigerte bilder av deg selv, kan det skape et savn etter en kropp og et utseende du skulle ønske du hadde, mener Carina.

- Det gjør det vanskeligere å akseptere den du er nå, når til og med teknologien sier du er «feil».

Carina mener det er på høy tid med en skikkelig diskusjon rundt dette. Bildene hun fikk fra «sin» årbok, stemmer overhodet ikke med virkeligheten.

- Jeg så aldri sånn ut på ungdomskolen eller videregående, men det var alt jeg ønsket meg. Så sterkt at jeg endte opp med spiseforstyrrelse. Det kjente jeg på når jeg fikk disse bildene.

Carina skriver i et annet innlegg at hun alltid rømte vekk fra kameraet. For å slippe å bli tatt bilder av, kjøpte hun istedenfor et speilreflekskamera for å være den som kunne ta bildene.

- Jeg var for «stor» til å få klær i vanlig butikk, i hvert fall på bygda der jeg bodde, og måtte handle i herreavdelingen. Jeg hadde komplekser for kroppshår, eget utseende og egen kropp.

Hun fikk stygge kommentarer fra både barn og voksne.

- Ikke kommenter andres kropp og utseende. Du vet ikke hva du setter i gang, og du vet pokker ikke hvor dypt det stikker eller hvor lenge det blir sittende.Et øyeblikks kommentarer kan bli en livslang sannhet.

Ikke kun små endringer

En annen ting Carina har oppdaget med AI, er at den også kan endre hudfarge, og gjøre folk med synlige funksjonsnedsettelser «funksjonsfriske».

- Vi forskjønnes veldig lett inn i en stereotypi. Jeg har eksempelvis fått blå øyne med en annen AI. Også er ikke dette bare noe jeg finner på, eller et enkelttilfelle. Dette har vært snakket en del om internasjonalt også, sier hun til KK.

Carina har dog merket én positiv ting med AI:

- Jeg har lest at det har vært positivt for mange transpersoner, fordi du kan leve ut den du er, så noe positivt er det jo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer