Matskam

– Jeg skammet meg over at jeg var mer sulten enn andre

Fire av ti kvinner skammer seg etter at de har spist. Hos Jana utviklet det seg til en alvorlig spiseforstyrrelse.

UTVIKLET SEG TIL SPISEFORSTYRRELSE: – Skam over å spise var noe jeg kjente på både før jeg utviklet spiseforstyrrelsen, mens jeg var i den og i tiden etterpå, forteller Jana S. Sørum. FOTO: Privat
UTVIKLET SEG TIL SPISEFORSTYRRELSE: – Skam over å spise var noe jeg kjente på både før jeg utviklet spiseforstyrrelsen, mens jeg var i den og i tiden etterpå, forteller Jana S. Sørum. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Har du noen gang kjent på dårlig samvittighet etter at du har spist usunn mat? Eller har du skammet deg over at du spiste for mye og ikke klarte å «stoppe i tide»? Da er du ikke alene.

En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter, viser nemlig at fire av ti kvinner føler på matskam.

Blant et representativt utvalg på 485 kvinner i alderen 18-34 år, sa 41 prosent seg enige i påstanden «Noen ganger skammer jeg meg etter at jeg har spist».

Skam og dårlig samvittighet etter måltidene, er noe Jana S. Sørum (39) kjenner seg igjen i. Tobarnsmoren er opprinnelig fra Tyskland og i forbindelse med at hun flyttet til Norge, begynte hun å få et anstrengt forhold til mat. Da hun var 31 år gammel, utviklet det seg til en alvorlig spiseforstyrrelse.

– Da jeg kom til Norge var det veldig viktig for meg at jeg skulle passe inn, at alt skulle fungere og at jeg skulle trives. I den tilpasningen, som gikk alt for langt, fikk jeg en følelse av kontroll gjennom å kontrollere maten. Jeg ble overopptatt av å spise sunn mat, noe som utviklet seg til anoreksi og treningstvang, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer