Kvinnekroppen

- Jeg skjønte at jeg hadde hatet magen min i 30 år

Forfatter Hilde Østby måtte bli 45 år før hun sluttet å holde inn magen.

HATET MAGEN SIN: Forfatter Hilde Østby brukte mye tid og krefter på å skjule magen sin, slik klarte hun å endre det negative tankemønsteret. FOTO: Kagge Forlag
HATET MAGEN SIN: Forfatter Hilde Østby brukte mye tid og krefter på å skjule magen sin, slik klarte hun å endre det negative tankemønsteret. FOTO: Kagge Forlag Vis mer
Publisert

Kjøper du kun klær i mørke farger fordi de får deg til å se tynnere ut? Eller sørger du for at plaggene dine alltid er løstsittende slik at de skjuler magen?

Klær er ikke bare varme, pynt og en måte å uttrykke seg på, for mange er det også en måte å skjule de delene av kroppen som vi er misfornøyde med. Kanskje aller mest magen, da flere undersøkelser viser at magen er blant de kroppsdelene vi kvinner helst ønsker å endre.

Mest opptatt av å skjule magen

Forfatter Hilde Østby beskriver seg selv som en kvinne som egentlig ikke er så opptatt av utseendet sitt, og forteller at hun foretrekker å spandere tiden sin på en god bok fremfor sminke og klær.

Men da hun som 45-åring så tilbake på hva hun hadde oppnådd så langt i livet sitt, kom hun frem til en overraskende innsikt; det var nøyaktig 30 år siden hun begynte å hate magen sin.

– Jeg ble så sjokkert da jeg skjønte at jeg alltid hadde tatt for gitt at det var noe galt med magen min. Jeg har bestandig tenkt at jeg burde slanke meg, at jeg burde se ut som en annen og at det var noe feil med meg, sier hun.

– Jeg husket et av mine største karrierehøydepunkter, som var å bli intervjuet til selveste The Times – en av verdens mest ærverdige aviser. På vei til fotoshooten kjøpte jeg en stor sekk av en kjole, slik at ingenting av kroppen min skulle synes, og da jeg tenkte tilbake, husket jeg bare ubehaget ved å sitte der. Det gjorde meg så trist.

FOTOSHOOT MED THE TIMES: Dette var et av høydepunktene i Hilde Østbys (t.v.) karriere. I ettertid synes hun det er trist å tenke på at hun fokuserte så mye på å skjule magen. FOTO: Privat
FOTOSHOOT MED THE TIMES: Dette var et av høydepunktene i Hilde Østbys (t.v.) karriere. I ettertid synes hun det er trist å tenke på at hun fokuserte så mye på å skjule magen. FOTO: Privat Vis mer

Redd for å få spørsmål om graviditet

Hilde bestemmer seg for å komme til bunns i dette selvhatet, for hvordan ble det egentlig sånn? Var det klesindustrien som hadde skylda, eller kunne det spores tilbake til alle de tynne modellene hun hadde sett i media?

Resultatet av denne prosessen ble «Mageboka - syv steg til å like kroppen din», hvor hun ved hjelp av forskning og statistikk viser oss hvordan vi kan snu alle disse negative tankene og i stedet begynne å elske magen vår.

– En del av selvhatet kommer nok av at jeg har gått på fest og følt meg skikkelig fin, og så har en middelaldrende mann spurt meg om jeg er gravid. Jeg er kjemperedd for at noen skal spørre meg om det, da det ikke finnes noen god comeback etter den replikken. Man må bare svare «nei jeg er bare litt feit på magen» og stå der og tåle det.

– Det er også klart at klesindustrien tjener på at vi vil se ut som en annen, men det jeg oppdaget var at det ikke er slik at en ond utenforstående har gitt meg selvhat. Det kommer også fra meg, jeg hører på de folka som sier at det er noe galt med magen min.

Måtte endre egen innstilling

Etter å ha sett på forskning, sin egen livshistorie, snakket med venner og undersøkt på alle kanter, konkluderer Hilde med at det viktigste er å endre sin egen innstilling til kroppen. Noe som etter 30 år skal vise seg å ikke være helt enkelt.

– Jeg kom over en statistikk i «Journal of Eating Disorders» hvor det stod at over 60 prosent av kvinnene i alderen 60-70 år mislikte kroppen sin og syntes de var overvektige, og at over 80 prosent av dem kontrollerte matinntaket sitt. Jeg skjønte derfor at dette kom til å skje igjen og igjen, dersom jeg ikke tok et oppgjør med meg selv, sier hun.

– Jeg har følt meg som en fullstendig taper, som aldri klarer å slanke meg når jeg vil. Jeg har kun gått ned i vekt når jeg har opplevd traumatiske hendelser eller glemt å spise fordi jeg har hatt det så gøy. Jeg har prøvd å slanke meg konstant siden jeg fikk barn, og har på den måten klart å legge på meg ti kilo.

- Slanking fungerer ikke

En annen innsikt hun fikk i arbeidet med boken, var at slanking ikke fungerer. Hun begrunner påstanden med at det å sulte seg for lenge øker kroppens produksjon av kortisol, noe som fører til økt appetitt og at du legger på deg fortere.

Forskning har vist at sykelig overvektige har høye nivåer av kortisol i kroppen, og en av de største predikatorene for at du skal bli sykelig overvektig er at du har forsøkt å slanke deg mange ganger.

– Overvekt kan også være symptom på stress, depresjon, vold, overgrep og følelsen av mislykkethet som fører til overspising. Det typiske for mennesker med negativt kroppsbilde er ikke at de har høy BMI, men at de har tegn til depresjon. Jeg måtte derfor undersøke min egen depresjon for å starte en bevegelse ut, sier Hilde.

Jobber med å bli mer glad og leken

Hun innledet derfor en langsom prosess for å komme seg ut av det sympatiske nervesystemet og inn i det parasympatiske.

Det sympatiske systemet har ingenting med det å være sympatisk å gjøre, kanskje heller det motsatte, da denne tilstanden er preget av stress som kan gi oss langvarige betennelser og farlige sykdommer. Det er også en motorvei inn i depresjon.

Det sympatiske systemet er laget for å få oss ut av fare. Du sender ut mye adrenalin og her blir immunsystemet, fordøyelsen og en rekke andre ting forstyrret fordi du skal overleve, forklarer Hilde.

– Vi er veldig mye i denne responsen i vårt samfunn, men dette er ikke et sted for å leke, tenke og ha det gøy. Vi sitter foran datamaskinen vår og blir stressa av en epost. I stedet for å reagere med å løpe av sted, blir vi sittende og bygge opp kortisol.

Det siste året har Hilde jobbet mye med å finne ut hvordan hun kan bli mer parasympatisk. Selv om hun fortsatt må slå ned negative tanker som popper opp hver eneste dag, merker hun at strategiene hun har kommet frem til har hjulpet henne mye.

– Jeg har blant annet begynt med isbading, noe som jeg blir veldig lykkelig av. Idet du kommer ut av vannet får du et skikkelig rush som gjør deg glad. Det handler også om egen kroppsbevissthet, gjennom å kjenne kroppen din på en ny måte. Jeg har begynt å leke med kroppen min gjennom å danse skikkelig dårlig. Jeg måtte ut av følelsen av prestasjon og krav, da det sympatiske systemet fører til stress som gjør at jeg legger på meg mer.

– Mange små ting kan gjøre deg lykkeligere, roligere, gladere og mer lekende. Det kan være å synge, le, gjøre yoga, gå tur i skogen, grave i hagen og gå ved havet. Hvis du blir parasympatisk får du lavere nivåer kortisol og det kan hende du går ned i vekt, men mye viktigere er det at du blir lykkeligere og kan bruke energien din på gøyale ting.

Alle bør elske magen sin

Selv om boken hennes retter seg mot alle, håper hun spesielt at hun vil nå frem til unge som sliter mye med depresjoner. Det å hate magen sin er en dårlig uvane, som hun med denne kunnskapen kunne ha gitt slipp på for 30 år siden.

– Vi må elske magen, feire hvor fantastisk den er og alt den kan gjøre. Konseptet med at kvinnekroppen faktisk kan stokke om på alle indre organer når du er gravid og at vi utvikler et helt nytt organ, morkaka, er jo egentlig helt klin kokos.

– Det er vanskelig å snu en vane etter 30 år, da jeg er blitt veldig god til å hate kroppen min og spesielt magen. Men det har gått lettere etter hvert. Det hjelper også å tenke at jeg er en genetisk vinner, noe alle som lever i dag er, ellers ville de ikke eksistere. Menneskeheten er full av forskjellige hjerner og kropper, det er derfor vi har overlevd som art.

– Så nå går jeg litt stoltere med magen min og tenker at dette er en overlevelsesmage, min slekt har overlevd fordi de var flinke til å legge på seg på magen!

6 grunner til å elske magen din:

1. Fordi runde mager er vakre

Den nederlandske maleren Peter Paul Rubens, som levde fra 1564 til 1638, er kjent for å male bilder av nakne kvinner med runde mager. Og det er slett ikke uten grunn, frodige kropper var nemlig sett på som et kroppsideal under barokken. Kropps- og skjønnhetsideal påvirkes av tiden vi lever i og nå er det kanskje på høy tid at vi gjeninnfører oppfatningen om at runde mager faktisk er vakre?

RUNDE FORMER: Maleren Peter Paul Rubens er blant annet kjent for å male bilder av nakne kvinner med runde mager. FOTO: NTB Scanpix
RUNDE FORMER: Maleren Peter Paul Rubens er blant annet kjent for å male bilder av nakne kvinner med runde mager. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Fordi det er den mykeste puten som finnes

«Magen din er så stor og myk mamma». Komplimenter fra barna våre får ofte fram latteren, da det er komisk hvordan de kan få deg til å føle deg bra og dårlig på samme tid. Men om du tenker deg om, så har du kanskje selv et minne fra din egen barndom om hvordan det var å sitte tett inntil en god og rund mage. Å hvile hodet sitt på en annens myke mage, er både varmt og trygt.

3. Fordi mangfold er bra

Hengemager, mager med strekkmerker, stramme mager og ølmager. Alle mager er forskjellige og magen din er bare enda en del av deg som gjør deg unik. I stedet for å sammenligne deg med «alle andre» og ønske at magen din hadde en annen form, fokuser på hvor heldig du er at nettopp du er deg.

4. Den holder deg frisk

Ifølge det amerikanske senteret for informasjon om bioteknologi finnes nesten 70 prosent av immunforsvaret vårt i mage- og tarmsystemet. En sunn mage, kan derfor være med på å holde deg frisk.

5. Fordi det å være komfortabel med kroppen er sexy

Å skjule magen, holde inn magen eller unngå situasjoner hvor magen din kan komme til å synes, er svært slitsomt og temmelig bortkastet – i alle fall dersom målet ditt er å tiltrekke en mann. Ifølge eksperter bryr nemlig menn seg mye mindre om slike ting enn det vi gjerne tror. Selvtillit og kvinner som viser at de er komfortable med sin egen kropp blir derimot sett på som veldig sexy.

6. Fordi den kan bære et barn

Den kanskje største og mest fantastiske egenskapen kvinnelige mager har, er at de kan bære frem barn. Uansett om er mamma eller ikke, har du derfor god grunn til å være stolt over magen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer