Søvnbehandling

- Jeg sov knapt noe på et halvt år

Aleksander Andersen gikk fra å være en søvnløs videojournalist til å starte sin egen søvnklinikk. Her er hans råd for å optimalisere søvnen!

SØVNBEHANDLING: Aleksander Andersen driver Søvnklinikken. Han slet selv i en lang periode med søvnen. FOTO: privat
SØVNBEHANDLING: Aleksander Andersen driver Søvnklinikken. Han slet selv i en lang periode med søvnen. FOTO: privat Vis mer
Publisert

For noen år siden var Aleksander Andersen (34) på vei mot toppen av karrieren som videojournalist - han var i gang med en omfattende dokumentarserie om ungdomsgenerasjonen etter 22.juli-hendelsen og hadde vunnet fagpriser for sitt grundige arbeid.

Men et stadig raskere tempo, høyere krav på jobb, hendelser på privaten og en kyssesykediagnose han ikke visste at han hadde, gjorde at Aleksander slet med søvnen.

- Jeg hadde verdens beste sovehjerte før dette skjedde. Det ble en desperat situasjon, sier søvnekspert Aleksander til KK i dag. Vi er invitert av Sommerro til å teste ut søvnbehandlingen, samt overnatte på hotellet for å få hva de hevder er den optimale søvnopplevelsen.

HEKTISK HVERDAG: Før Aleksander Andersen skiftet karriere var han videojournalist. Her på oppdrag i Bolivia. FOTO: Privat
HEKTISK HVERDAG: Før Aleksander Andersen skiftet karriere var han videojournalist. Her på oppdrag i Bolivia. FOTO: Privat Vis mer

Til slutt sov Aleksander knapt en halvtime i løpet av døgnet. Etter et halvt år var videojournalisten blitt desperat og var på nippet til å gå på veggen. Via en bekjent av sin mor, kom han over søvnbehandlingen nevrorefleksologi.

Det skulle bli starten på en helt ny tilværelse for ham. Ikke bare fikk han søvnrytmen tilbake igjen, men også et karriereskifte måtte til. Aleksander sa opp jobben som videojournalist og tok en toårig utdanning, gjennom Medika Nova, innen nevrorefleksologi.

- Det er det mest spennende og interessante studiet jeg har tatt. Utdanningen har gitt meg mye forståelse om menneskekroppen og muligheten til å hjelpe andre mennesker med deres søvnproblemer, forteller Aleksander.

Han er gründer bak Søvnklinikken, som har lokaler på St. Hanshaugen og på Vestkantbadet på hotell Sommerro.

For i en hektisk hverdag, der «alt» foregår på nett og sosiale medier, og der vi er tilgjengelige nærmest 24 timer i døgnet, er søvn blitt luksusvare - og mangelvare. Og noe stadig flere sliter med å oppnå, fordi smarttelefon og hektisk timeplan stjeler fokus og oppmerksomhet.

- På klinikken behandler vi folk med alle type søvnproblemer, helt uten medisiner, forklarer Aleksander.

SKJERMFORSTYRRELSER: Vi bruker stadig oftere tid foran skjermen, som bidrar til å forstyrre blant annet konsentrasjon, tankevirksomhet og søvnrytme. Her fra da Aleksander var på oppdrag som videojournalist i Tanzania. FOTO: Privat
SKJERMFORSTYRRELSER: Vi bruker stadig oftere tid foran skjermen, som bidrar til å forstyrre blant annet konsentrasjon, tankevirksomhet og søvnrytme. Her fra da Aleksander var på oppdrag som videojournalist i Tanzania. FOTO: Privat Vis mer

De personlige erfaringene med søvnproblemene tar Aleksander med i behandlingene av kundene sine, og basert på utdannelsen, egne erfaringer med søvnløshet og selvstudier i form av litteratur, gir han direkte råd og tips til pasientene om hva de kan gjøre selv.

- Jeg har jo selv opplevd enorme søvnproblemer. Det var en periode på mer enn et halvt år der jeg nesten ikke sov noen ting, kanskje maks en time, og overhode ikke den søvnen man skal ha, forteller han i dag.

Læren om nervesystemets reflekser

I et forsøk på å få mer energi forsøkte Aleksander å trene. På dette tidspunktet visste ikke dokumentarskaperen at han hadde kyssesyken - og trening i en slik situasjon er alt annet enn anbefalt.

- Jeg forsøkte å trene, fordi jeg følte meg sliten, for å få mer energi. Det er jo det samfunnet forteller oss, at vi skal trene, men jeg følte meg stadig dårligere, sov dårlig, var mer sliten og mye mer uvel. Det ble verre og verre, og til slutt sov jeg nesten ingenting i det hele tatt.

Han fortsetter:

- Når man har kyssesyken, da skal man jo i hvert fall ikke trene, så summen av alt dette førte til at kroppen ikke klarte å håndtere situasjonen. Den gikk rett og slett i krisemodus.

GIKK PÅ VEGGEN: Aleksander Andersen var på randen av et sammenbrudd på grunn av søvnproblemer. FOTO: Privat
GIKK PÅ VEGGEN: Aleksander Andersen var på randen av et sammenbrudd på grunn av søvnproblemer. FOTO: Privat Vis mer

Aleksander ville ikke bli avhengig av å bruke sovetabletter, og forsøkte derfor andre alternativer for å finne ut av hvordan det kunne bli bedre - og det var slik kom han over den nevnte behandlingen nevrorefleksologi.

- Det er læren om nervesystemets reflekser. Man jobber med nervepunkter for å stimulere kroppen til å roe seg ned. Veldig ofte er folk veldig stramme og stive i kroppen, fordi man har stått i stress over tid. Det er ingen god posisjon å sove i heller. Da kan man jobbe med musklaturen for å slappe bedre av, forklarer han.

Vår tids helseplage

Aleksander hadde på dette tidspunktet kommet til et punkt i livet der han følte at det ikke var verdt å fortsette.

- Jeg hadde prøvd alt, og man blir jo ganske desperat og ødelagt når man ikke får sove. Hjernen fungerer ikke, og man klarer ikke tenke. Jeg ble en skygge av meg selv.

- Men nevrorefleksologi-behandlingen fungerte altså på deg?

- Etter noen behandlinger sov jeg tre timer sammenhengende, og det hadde jeg ikke gjort på over et halvt år. Da skjønte jeg at det var noe i denne behandlingsmåten, og jeg bestemte meg for at dette var noe jeg ville lære meg.

Og det var slik Søvnklinikken ble til. Aleksander valgte å slutte i mediebransjen, for å hjelpe folk med søvnproblemer til å oppnå bedre søvn.

- Søvnproblematikk er vår tids helseplage. Søvn er det mest naturlige i verden, og en god natts søvn gjør at kroppen fungerer bra og at vi lever lenge.

SØVNEKSPERT: Aleksander Andersen. FOTO: Privat
SØVNEKSPERT: Aleksander Andersen. FOTO: Privat Vis mer

- Hva er ditt svar på hvordan å oppnå den beste søvnen naturlig?

- Det er mange veier til det, men det absolutt første stikkordet er å minimere stress. Sette av tid til å koble av, spesielt fra jobb.

Aleksander trekker også frem den sosiale arenaen.

- Man ikke være tilgjengelig hele tiden. Telefonene skal vekk fra soverrommet. Punktum. Det skal ikke være det første du ser på om morgenen, og det siste du ser på om kvelden, sier han bestemt.

Har byttet ut smarttelefon med gammel Nokia-telefon

Aleksander har selv flere kompiser som har byttet ut smarttelefoner med gamle Nokia-telefoner, nettopp for å være mindre tilgjengelig.

- Når de kommer hjem legger de telefonen i gangen, slik det var da man hadde en hustelefon i gamledager. Når det ringer går man ut i gangen, og så svarer man der og legger den fra seg igjen der. Jeg sier ikke at man skal være så ekstrem, men telefonen må i hvert fall bort fra soverommet.

Før smarttelefonens inntok på midten av 2000-tallet, og dermed også sosiale medier, hadde vi mennesker mange situasjoner der det var rom for å kjede seg. Slik er det ikke lenger.

- Før hadde vi mye tid der vi kunne la tankene løpe, og vi kunne kjede oss. Det er da tankene flyter naturlig og vi slapper av. Nå sitter vi enten å stirrer ned i telefonen eller har noe på øret som stimulerer oss.

Det å destimulere og koble av, enten ved å sitte på en benk og stirre ut i luften eller titte ut av vinduet når man tar kollektivtrafikken, kan ifølge Aleksander bidra til at man blir roligere i kroppen, og at man dermed sover bedre.

Anbefaler å skrive daglig bekymringsdagbok

Nå er det som regel kun to øyeblikk i døgnet, der vi ikke blir forstyrret av smarttelefonen - når vi står i dusjen og i det vi er på vei til å sovne.

- Det er som regel kun da vi har tid til å la tankene flyte naturlig og la hjernen slappe helt av. Da kommer det gjerne mange tanker.

Søvnekspert Aleksander anbefaler de som sliter med tankespinneri, enten rett før innsovning eller når man står i dusjen, om å lage en såkalt bekymringsdagbok eller planlegginsdagbok.

Man setter av en fast tid på ettermiddagen eller kvelden, som utelukkende er viet til tankene eller bekymringene man har. Og ifølge eksperten trenger det ikke være mer enn 15 minutter.

- Det at man faktisk skriver ut det man tenker på, gjør at det blir tomt i hodet når man skal legge seg. Hvis du ikke har noen bekymringer eller ting som må planlegges den dagen, har du et kvarter til å kjede deg.

ALLTID PÅ FARTEN: Aleksander Andersen valgte å avslutte en hektisk karriere som videojournalist, for å bli søvnterapaut. FOTO: Privat
ALLTID PÅ FARTEN: Aleksander Andersen valgte å avslutte en hektisk karriere som videojournalist, for å bli søvnterapaut. FOTO: Privat Vis mer

Eller liste opp tre ting man er takknemlig for å ha i livet akkurat der og da, eller noe positivt man opplevde den dagen.

- Takknemlighet skaper nemlig mye positivitet i kroppen, sier Aleksander med et smil.

På Sommerro tilbyr Søvnklinikken og søvnekspert Aleksander Andersen én-til-én medikamentfri søvnbehandlinger på 30 minutter.

- Her på hotellet skal vi fokusere mer på å roe ned hverdagsstress og optimalere søvn, fremfor mennesker som har alvorlig problemer med søvn. Det kan være gjester som har problemer med å sove på et nytt sted, eller folk som flyr inn fra andre tidssoner og trenger å få justert døgnrytmen, forklarer Aleksander til KK.

Ubalanse i kroppen - går utover søvnkvaliteten

Muskel- og ledd-terapeut Christian Torp, som eier og driver Torp&Co-klinikken. Han forteller til KK at klinikken har fått tilbakemeldinger på at mange har fått økt søvnkvalitet etter nevrorefleksologibehandling - selv uten at forskere har klart å dokumentere effekten.

- Det finnes ingen pålitelig dokumentasjon på at nevrorefleksologi har noen effekt enda. Men, som med veldig mye annet, selv om vi ikke har klart å dokumentere dette, betyr det ikke det at denne behandlingsformen ikke kan hjelpe til med å øke søvnkvaliteten også, sier Torp til KK.

Også han bekrefter, i likhet med søvnterapeut Aleksander Andersen, at det er mange som sliter med søvn gjennom blokkeringer og ubalanse i kroppen.

- Nervesystemet i kroppen er komplekst. Derfor, ved å bruke ulike teknikker for å klare å stimulere nervepunkter, tror jeg dette for mange kan være med på øke søvnkvaliteten. Sliter du med dårlig søvnkvalitet og testet ut alt annet, hvorfor ikke prøve dette? sier han retorisk.

- Hvordan kan muskulære og nevrologiske spenninger påvirke søvn?

- Muskulære spenninger og nevrologisk overaktivering påvirker søvn. Smerter som følge av muskelspenninger forhindrer nervesystemet å slappe tilstrekkelig av.

En kropp i «høyspenn»

Dermed blir kroppen liggende i såkalt «høyspenn», der trykkende, verkende og pressende muskelsmerter kan gjøre det smertefullt å falle til ro.

- Det kan dermed gå utover søvnkvaliteten. Lite søvn kan øke risiko for alvorlig sykdom, og dette er veldig viktig å ta tak i, bedyrer muskel- og ledd-terapeut Christian Torp.

- Så det å løse opp spenninger hjelper på søvnkvaliteten?

- Løsner man opp i spenninger kan dette minske eller avta smertene dine, og dermed bidra til å øke søvnkvaliteten din. Det finnes forskjellige behandlinger og teknikker for dette. Hvilke behandlinger og teknikker kommer helt an på hvor du har spenninger og årsaken til dette.

MUSKEL- OG LEDD-TERAPEAUT: Christian Torp eier og driver Torp & co-klinikken. FOTO: Astrid Waller
MUSKEL- OG LEDD-TERAPEAUT: Christian Torp eier og driver Torp & co-klinikken. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Christian Torp legger til - i likhet med nevrorefleksologi-behandler Aleksander Andersen - at det er svært viktig for egen helse å fokusere på søvn.

- Det viser seg at nok timer søvn er noe av det viktigste vi gjør for oss selv, derfor er dette noe som MÅ prioriteres!

Sommerro har sponset KK med én søvnbehandling og én overnatting på hotellet i forbindelse med denne saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer