«Spør psykologen»

- Jeg syns kvinner klager for lite!

Hun brenner for bedre kvinnehelse, også den psykiske. Nå kan du sende inn spørsmål til KKs psykolog Ingrid Blessom - helt anonymt.

NY EKSPERT: Ingrid Blessom skal svare på spørsmål fra leserne i KK. - Jeg gleder meg til å komme i gang og høre fra leserne, sier den engasjerte psykologen fra Vågå. Foto: Astrid Waller
NY EKSPERT: Ingrid Blessom skal svare på spørsmål fra leserne i KK. - Jeg gleder meg til å komme i gang og høre fra leserne, sier den engasjerte psykologen fra Vågå. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Ingrid Blessom er KKs nye, faste psykolog som skal svare på spørsmål fra leserne, en jobb hun understreker at hun gleder seg til!

- Da jeg var liten jente leste jeg mammas KK med stor interesse, særlig samliv og psykologi-spaltene. Det var så spennende! Et blikk inn de voksnes verden. Jeg tror det faktisk var med på å gjøre meg interessert i dette yrket, sier hun og smiler.

Blessom har bred klinisk erfaring, både som psykolog og sexolog. Gjennom årene har hun jobbet mye med kvinner som har vært utsatt for overgrep, og også med overgripere, ved Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo. De senere årene har Blessom hatt sitt virke som psykolog tilknyttet Sykehuset Innlandet, ved poliklinikken på Otta, og her mottar hun pasienter som har fått henvisning fra fastlegen.

BRENNER FOR KVINNEHELSE: - Mange kvinner jeg møter har ventet lenge med å oppsøke hjelp, sier Blessom til KK. Hun vet at mange ikke når gjennom via fastlege og henvisning, og kunne ønske det var enklere å «komme gjennom». Foto: Astrid Waller
BRENNER FOR KVINNEHELSE: - Mange kvinner jeg møter har ventet lenge med å oppsøke hjelp, sier Blessom til KK. Hun vet at mange ikke når gjennom via fastlege og henvisning, og kunne ønske det var enklere å «komme gjennom». Foto: Astrid Waller Vis mer

Problemstillingene er sammensatte. En kjærlighetssorg som virker å sitte fast. Depresjon. Utbrenthet. Hele pakka.

- Er det noe du syns går igjen av problemer hos kvinnene, som er virker litt typisk for vår tid?

Blessom tenker seg om et øyeblikk.

- Jeg ser i alle fall at mange som oppsøker hjelp, opplever at totalbelastningen er blitt for høy. De er slitne og føler de blir dratt i alle retninger. I stedet for å si fra om dette, så er de opptatt av å være en sånn avslappa og kul dame som aldri blir sint og krever sin rett. Det ser jeg sitter dypt i mange kvinner jeg møter.

- Et urealistisk krav om å være avslappa

Problemet er ifølge Blessom at de færreste er sånne« cool girls» som tar alt på strak arm og ikke syns noe er stress.

- Ingen vil være en sånn hysterisk fødekvinne. Men så blir vi plutselig det likevel, og skammer oss etterpå. Og ingen har lyst å være hun som er sint fordi hun har mensen heller, men det er jo realiteten at altfor mange som strever med dette, sier Blessom, som selv er åpen om at hun måtte argumentere hardt og høylytt for sine to keisersnitt, og at hun også har hatt behov for behandling for PMDD.

Hun skulle ønske flere turte å si fra. At flere kvinner følte det var rom for å be om noe annet, noe mer, noe som føles riktig, i møte med behandlingsapparatet. Blant hjertesakene er blant annet fødselstraumer, PMS og PMDD, og ubehandla ADHD blant kvinner.

At kvinner syter og klager og sykemelder seg for lett, bestrider hun på det sterkeste.

- Jeg syns kvinner klager for lite! Ja, det mener jeg virkelig, sier hun og ler en trillende latter.

- Folk ønsker råd

Den sitter for øvrig løst. Blessom er ikke terapeuten som møter pasientene med et steinansikt og noen subtile nikk og diskret notering underveis.

- Jeg tar meg ikke selv så høytidelig. Og folk ønsker råd, det er min erfaring, ikke bare å snakke til en som kun svarer med spørsmål tilbake, sier Blessom.

Ønsker du å sende Blessom et spørsmål, helt anonymt kan du sende inn dette skjemaet:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer