Livmorhalskreft

- Jeg tenkte det bare var spiralen som lå feil

Katrin (38) tenkte det var nok å bli sjekket for livmorhalskreft hver gang hun byttet spiral. Det var feil.

SJEKKET SEG SJELDEN: Katrin sjekket seg for sjelden - og fikk kreft. Hun trodde det holdt å ta celleprøve hvert femte-sjette år. FOTO: Merete Sillesen
SJEKKET SEG SJELDEN: Katrin sjekket seg for sjelden - og fikk kreft. Hun trodde det holdt å ta celleprøve hvert femte-sjette år. FOTO: Merete Sillesen Vis mer
Publisert

Katrin Risheim bor på Nøtterøy med mann og døtre på 15 og 11 år. Hun har lavt stoffskifte, som reguleres med daglig medisinering. Det lave stoffskiftet fører til at Katrin enkelte dager er mer sliten enn andre. Hun reagerte derfor ikke noe spesielt på at hun var sliten før jul i fjor. Men da hun begynte å få smerter utpå nyåret, lurte Katrin på om noe var galt.

– Jeg kjente på stikkende smerte i magen og liksom et press nedentil. Da jeg googlet, konkluderte jeg med at det ikke kunne være livmorhalskreft, siden jeg ikke hadde blødninger, sier Katrin.

– Dessuten var jeg alt for ung til å få denne sykdommen, trodde jeg. Det var sikkert spiralen som lå feil eller noe som enkelt kunne fikses. Da jeg endelig bestilte time hos fastlegen, tok hun ikke like lett på symptomene som jeg gjorde. Jeg fikk henvisning til gynekolog, og kom raskt inn. Etter det gikk alt fort.

Hadde utviklet seg til kreft

Da Katrin fikk spørsmålet om når hun sist hadde sjekket seg, måtte hun innrømme at det var fem og et halvt år siden. Til tross for innkallinger fra Kreftregisteret, trodde hun ikke det var nødvendig å sjekke seg så ofte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer