Livmorhalskreft

- Jeg tenkte det bare var spiralen som lå feil

Katrin (38) tenkte det var nok å bli sjekket for livmorhalskreft hver gang hun byttet spiral. Det var feil.

SJEKKET SEG SJELDEN: Katrin sjekket seg for sjelden - og fikk kreft. Hun trodde det holdt å ta celleprøve hvert femte-sjette år. FOTO: Merete Sillesen
SJEKKET SEG SJELDEN: Katrin sjekket seg for sjelden - og fikk kreft. Hun trodde det holdt å ta celleprøve hvert femte-sjette år. FOTO: Merete Sillesen Vis mer
Publisert

Katrin Risheim bor på Nøtterøy med mann og døtre på 15 og 11 år. Hun har lavt stoffskifte, som reguleres med daglig medisinering. Det lave stoffskiftet fører til at Katrin enkelte dager er mer sliten enn andre. Hun reagerte derfor ikke noe spesielt på at hun var sliten før jul i fjor. Men da hun begynte å få smerter utpå nyåret, lurte Katrin på om noe var galt.

– Jeg kjente på stikkende smerte i magen og liksom et press nedentil. Da jeg googlet, konkluderte jeg med at det ikke kunne være livmorhalskreft, siden jeg ikke hadde blødninger, sier Katrin.

– Dessuten var jeg alt for ung til å få denne sykdommen, trodde jeg. Det var sikkert spiralen som lå feil eller noe som enkelt kunne fikses. Da jeg endelig bestilte time hos fastlegen, tok hun ikke like lett på symptomene som jeg gjorde. Jeg fikk henvisning til gynekolog, og kom raskt inn. Etter det gikk alt fort.

Hadde utviklet seg til kreft

Da Katrin fikk spørsmålet om når hun sist hadde sjekket seg, måtte hun innrømme at det var fem og et halvt år siden. Til tross for innkallinger fra Kreftregisteret, trodde hun ikke det var nødvendig å sjekke seg så ofte.

Katrin er vernepleier i Færder kommune, og kan mye om helse. Hun visste at det er tre stadier av celleforandringer. Stadium tre er det mest alvorlige. En celleforandring i seg selv trenger ikke å være farlig, det er mange som opplever dette, og får den behandlingen de trenger for at celledelingen stoppes. Blir celledelingen for stor, kan den føre til kreft.

– Gynekologen som undersøkte meg og tok prøven, ringte meg noen dager senere, forteller Katrin.

– Du har en alvorlig celledeling, stadium tre, og må opereres, sa han.

Dette var i februar i år. Tusen tanker raste gjennom hodet til Katrin. Hun og mannen snakket mye sammen, men de valgte å ufarliggjøre sykdommen for døtrene. Fire år tidligere hadde Katrins mor hatt livmorhalskreft. Hun måtte gjennom både cellegift og stråling. Og selv om hun heldigvis ble kreftfri, var det en stor påkjenning, også for barnebarna hennes.

– Da jeg fikk svar etter operasjonen på Tønsberg sykehus, der de fjernet en del av livmorhalsen, ble jeg redd, sier Katrin.

– Celledelingen hadde utviklet seg til en ondartet svulst. Jeg hadde livmorhalskreft.

BEARBEIDING: – Selv om jeg ble bedre etter de første seks ukene, var det først da jeg fikk være alene noen timer hver dag at jeg landet. FOTO: Merete Sillesen
BEARBEIDING: – Selv om jeg ble bedre etter de første seks ukene, var det først da jeg fikk være alene noen timer hver dag at jeg landet. FOTO: Merete Sillesen Vis mer

Alene i koronatiden

– Jeg var engstelig for spredning til andre organer, og uvissheten var nesten det verste. Mannen min hadde det kanskje verre enn meg, han var også redd for hva som skulle skje videre, forteller Katrin.

Etter en CT-undersøkelse visste legene mer om størrelsen på svulsten, og før påske fikk Katrin beskjed om at det ikke var spredning, men at hun måtte gjennom en større operasjon for å fjerne svulsten. Katrin var glad for at hun hadde fått de barna hun skulle ha, og ønsket bare å bli frisk uten å tenke «har de tatt nok?».

– Er dere i tvil, er det bare å fjerne både livmoren og livmorlederne, sa hun.

Og det ble gjort på Radiumhospitalet i mai. På grunn av koronasituasjonen, fikk ikke Katrin ta imot besøk, noe både hun og mannen syntes var tungt.

– Alt gikk allikevel greit, og jeg kan ikke få tullrost teamet både på Tønsberg sykehus og på Radiumhospitalet. Jeg fikk en kreftkoordinator med en gang, som hele tiden informerte meg om hva som skulle skje. Da skulle jeg gjerne hatt med meg mannen min, for det var vanskelig å få med seg alt alene.

Katrin forteller at det var en robot som utførte den såkalte kikkhullsoperasjonen, og at hun våknet med fem inngangssår på magen. Hun kom hjem til Nøtterøy en liten uke senere, og var i elendig form. Men verre skulle det bli.

Det tar bare fem minutter å sjekke seg

Etter en uke fikk Katrin høy feber og ble innlagt på Tønsberg sykehus. Det viste seg at hun hadde fått en infeksjon, og det tok noen dager før legene fant rette medisin.

17. mai kom hun hjem, og siden har det bare gått fremover. Men Katrin innrømmer at det var slitsomt med korona, hjemmeskole og stengte aktiviteter for barna når hun selv var dårlig. Snart sto sommerferien for døren, og Katrin roser fastlegen som lot henne få den tiden hun trengte før hun gikk tilbake til jobb.

– Selv om jeg ble bedre etter de første seks ukene, var det først da jeg fikk være alene noen timer hver dag, mens barna var på skolen og mannen på jobb, at jeg landet. Før det skjøv jeg egne følelser til side, men nå tok jeg tak i dem, sier Katrin.

– Jeg tenker nok mer på at kreft kan ramme alle, uansett alder, etter det jeg har gjennomgått. Og kanskje hadde jeg sluppet kreften hvis jeg hadde fulgt Livmorhalsprogrammet. Det er enkelt å ta undersøkelsen, som kan gjøres hos fastlegen på fem minutter. Jeg forteller min historie for at andre ikke skal gjøre samme feil som jeg gjorde. Å føle seg ubekvem i gynekologstolen i fem minutter er en liten pris å betale.

Katrin påpeker også at både unge jenter og gutter bør ta vaksinen, siden menn kan være bærere av viruset uten å bli syke.

– Når vi tenker på hvor galt det kan gå, er det et lett valg å følge Kreftforeningens anbefalinger, sier hun ettertrykkelig.

Livmorhalsprogrammet redder liv

Med noen års mellomrom får kvinner fra 25 til 69 år et brev fra Kreftregisteret hvor de blir oppfordret til å bestille en legetime og sjekke seg, for å forebygge livmorhalskreft. Også Kreftforeningen oppfordrer kvinner til å gå til legen når de får påminnelse fra Kreftregisteret.

– Ved å sjekke seg alle de gangene man får #sjekkdeg-brevet i posten, kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med over 80 prosent. Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhalsprøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft. Derfor er budskapet vårt enkelt: Når du får #sjekkdeg-brevet fra Kreftregisteret, ring legen. Sjekk deg. Unngå livmorhalskreft, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Tall fra Kreftregisteret viser at deltakelsen i Livmorhalsprogrammet totalt ligger på cirka 71 prosent. Kvinner i aldersgruppen 40-54 år har høyest oppmøte, her er det 73 prosent som sjekker seg som anbefalt.

– Men vi bekymrer oss for at oppmøtet er for lavt. Livmorhalskreft rammer også unge kvinner, og halvparten av dem som blir rammet er under 45 år, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret.

I 2018 var det 138 000 kvinner som ikke hadde sjekket seg som anbefalt. Livmorhalskreft er forårsaket av smitte med HPV, en virusgruppe som i hovedsak overføres ved seksuell kontakt. Kreften kan bruke svært lang tid på å utvikle seg, og mer enn en tredjedel av alle tilfellene blir påvist hos kvinner som er over 50 år.

– At utviklingen går langsomt er egentlig bra, for da har vi gode muligheter for å oppdage alvorlige celleforandringer og forebygge kreft. Samtidig betyr det at det er viktig å fortsette å ta prøver så lenge påminnelsene fra Livmorhalsprogrammet kommer, også for de som har hatt et stabilt samliv over flere tiår, sier Tropé.

Hun understreker samtidig at man ikke skal bli bekymret selv om man får påvist en HPV infeksjon eller celleforandringer. HPV er den mest vanlige seksuelt overførbare sykdommen, og de fleste kvitter seg med viruset innen to år. Dersom man får påvist alvorlige celleforandringer, betyr dette ikke kreft.

– Kroppen klarer selv å kvitte seg med forandringene hos mange, men fordi vi ikke vet hvem som kommer til å utvikle kreft, behandler vi, sier Ameli Tropé.

– Og selv om kun 1 av 10 000 utvikler kreft til tross for normal prøve, er det viktig å ta symptomer fra underlivet på alvor, og oppsøke lege hvis noe oppstår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer