ADHD:

- Jeg tenkte på mat hele døgnet, og vekta gikk stadig oppover

Katrine har store deler av livet strevd med å regulere matinntaket. Som 37-åring fikk hun endelig vite hvorfor.

ADHD: Det tok mange år før Katrine fikk diagnosen som kunne forklare utfordringene hun har strevd med. I dag forstår hun seg selv bedre og ser lysere på framtida. Spesielt èn ting har blitt lettere for 37-åringen å regulere. Foto: Privat.
ADHD: Det tok mange år før Katrine fikk diagnosen som kunne forklare utfordringene hun har strevd med. I dag forstår hun seg selv bedre og ser lysere på framtida. Spesielt èn ting har blitt lettere for 37-åringen å regulere. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

- Da jeg fikk diagnosen begynte jeg å gråte. Jeg var så lettet. Endelig fikk jeg svar på hvorfor ting har vært så vanskelig.

Det sier Katrine Matre Bjerkøy (37) til KK, som ble diagnostisert med ADHD tidligere i år.

Tobarnsmoren har store deler av livet slitt vært rastløs, impulsiv, og strevd med å regulere matinntaket sitt – som har ført til en lang og vanskelig kamp mot overvekt.

JOJO-VEKT: 37-åringen har stort sett gått opp og ned i vekt mesteparten av livet sit, og har slitt med å holde vekta i lengre perioder av gangen. Foto: Privat.
JOJO-VEKT: 37-åringen har stort sett gått opp og ned i vekt mesteparten av livet sit, og har slitt med å holde vekta i lengre perioder av gangen. Foto: Privat. Vis mer

Ifølge Tanja Plasil, forsker ved Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon ved St. Olavs hospital, har tidligere studier vist at det kan være en sammenheng mellom ADHD og overvekt. Hun understreker imidlertid at det trengs mer forskning på feltet.

- ADHD kan være en risikofaktor for å utvikle overvekt, spesielt i voksen alder, sier Plasil.

Tenkte på mat nesten hele døgnet

Katrine ønsker økt fokus på sammenhengen mellom ADHD og overvekt, og håper hun kan bidra til dette ved å dele sin historie.

- Jeg ønsker mer forskning på tematikken, slik at det kan bli enklere for behandlere å se koblingen mellom spiseproblematikk og ADHD. Det var ingen som tidligere hadde tenkt på at min overvekt kunne henge sammen med ADHD, sier hun.

Tobarnsmoren forteller at det har påvirket henne negativt at hun ikke fikk diagnosen tidligere i livet. Hun forteller at hun ble henvist til utredning for ADHD for noen år siden, men at det raskt ble avkreftet og at det tidlig i behandlingsforløpet ble fokusert på blant annet depresjon.

- Jeg har tatt mange impulsive valg som har påvirket meg negativt. Hadde jeg fått diagnosen tidligere, kunne jeg kanskje forstått meg selv bedre, og ikke vært så hard mot meg selv, sier hun.

Katrine har mesteparten av livet sitt følt seg både annerledes og rastløs - og har ofte tydd til mat som belønning og trøst.

Hun begynte å legge på seg som 19-åring, da hun flyttet til Oslo for å studere. Plutselig hadde hun selv ansvar for å få i seg sunn mat, og med et stramt studentbudsjett var kjappe, billige matvarer ofte et naturlig valg. Hun mistrivdes med tilværelsen og begynte å trøstespise.

- Jeg spiste da jeg var trist, lei meg, sint, kjedet meg, frustrert, rastløs, impulsiv eller glad. Jeg tenkte på mat nesten hele døgnet, og vekta gikk stadig oppover, sier Katrine.

YNGRE ÅR: Katrine for flere år siden. Foto: Privat.
YNGRE ÅR: Katrine for flere år siden. Foto: Privat. Vis mer

I perioder trente hun hardt og slanket seg, mens andre perioder overspiste hun og vekta økte. Det var alt eller ingenting.

Etter hvert giftet hun seg og fikk to barn, men fremdeles var gode matvaner vanskelig.

Større problemer med matrutiner, medikamenter og mindre impulskontroll, kan ifølge Tanja Plasil forklare koblingen mellom ADHD og overvekt eller fedme.

- Erfaring fra praksisfeltet viser at pasienter med ADHD kan har større utfordringer i forhold til mat og matkontroll, og derfor kan ha større risiko for å utvikle overvekt eller fedme, sier hun.

FORSKER: Tanja Plasil. Foto: Privat.
FORSKER: Tanja Plasil. Foto: Privat. Vis mer

Sårbar for avhengighet

Hanne L. Skarsvaag er faglig rådgiver for barn, unge og familier i ADHD Norge. Hun har selv forsket på ADHD og overvekt - og fant assosiasjoner mellom ADHD og overvekt i sin masterstudie.

- Vi vet imidlertid ennå for lite om hvilke spesifikke funksjoner ved ADHD som er forbundet med spesifikke typer forstyrret spiseatferd, sier Skarsvaag til KK.

Hun mener det finnes for få studier på assosiasjoner mellom ADHD, spiseutfordringer og overvekt – og at dette bør forskes enda mer på.

FAGLIG RÅDGIVER: Hanne L. Skarsvaag. Foto: ADHD Norge
FAGLIG RÅDGIVER: Hanne L. Skarsvaag. Foto: ADHD Norge Vis mer

- Vi vet at personer med ADHD er mer sårbare for alle former for avhengighet, inkludert matavhengighet. Med denne kunnskapen kan behandlere og personer med ADHD lettere både forebygge og fange opp matavhengighet raskere, sier Skarsvaag.

Hun opplyser om at ADHD Norge har fått flere tilbakemeldinger fra sine medlemmer om at de strever med utfordringer med mat og overspising.

- Mange av våre medlemmer forteller at de strever med mat og overvekt.

Selv om personer med ADHD er mer sårbare for blant annet matavhengighet, kan nedsatt matlyst forekomme som bivirkning av ADHD-medikamenter hos noen.

Skarsvaag forteller imidlertid til at det ikke finnes forskning som støtter at personer med ADHD har nedsatt matinntak på grunn av nedsatt matlyst.

- Hos noen, ofte barn og unge, vil en bieffekt av medisinering gi nedsatt appetitt. Noen, også her oftest barn og unge, har også utfordringer med noen matprodukter på grunn av form og lukt, men dette er ikke tilstrekkelig dokumentert i forskning, sier hun.

- Men vi får en del henvendelser av foreldre som sier at deres barn har nedsatt appetitt etter at de har begynt med medisiner, samt at noen rapporterer at de reagerer på noen lukter og teksturer av mat.

Kroppen sa stopp

Etter flere år med utmattelse og en tung kropp, ble Katrine sykemeldt fra sin daværende jobb som barnehagelærer. Da hadde hun over lengre tid følt på at livet var uoverkommelig. Hun følte seg mislykket som ikke klarte alt hun ønsket i hverdagen. Til slutt sa kroppen stopp.

Hun fikk diagnosen fibromyalgi, som hun raskt slo seg til ro med, og forsøkte å tilrettelegge hverdagen sin best mulig for å unngå å bli så utmattet.

UTMATTET: Katrine var fullstendig utmattet før kroppen sa stopp. Foto: Privat.
UTMATTET: Katrine var fullstendig utmattet før kroppen sa stopp. Foto: Privat. Vis mer

Så bestemte hun seg imidlertid for å ta tak i helsa, og meldte seg på Grete Roede kurs.

- Jeg er utålmodig som type og digget at jeg raskt kunne se resultater. Og igjen ble det alt eller ingenting. Hele livet ble snudd på hodet og alt dreide seg om mat og trening.

Hun trente opptil fem ganger i uka, men ønsket imidlertid profesjonell hjelp til å gå ned de siste kiloene – og holde på vekta, noe hun aldri hadde fått til før. Hun fikk plass på et livsstilsendringskurs i regi av sykehuset.

- Jeg forsto at jeg hadde et problem med overspising, som jeg ikke nødvendigvis ville klare å håndtere selv, sier hun.

Katrine forteller at hun opplevde hjelpen hun fikk på sykehuset som god. Men etter hvert kom utmattelsen likevel tilbake, og trening ble umulig. Måltidene begynte sakte, men sikkert å økte i størrelse igjen, og plutselig småspiste hun på nytt hver dag.

TRENING: I en periode trente Katrine hardt. Foto: Privat.
TRENING: I en periode trente Katrine hardt. Foto: Privat. Vis mer

Fikk diagnose

Høsten 2021 kom vendepunktet for Katrine.

- Da hang jeg så vidt sammen. Hver helg ble brukt til å sove, hente meg inn og slappe av. Jeg var fullstendig utmattet, sier tobarnsmoren.

Hun brukte mye tid på sosiale medier, og kom stadig over informasjon om jenter med ADHD.

- Det var som om de snakket om meg, jeg kjente meg igjen i symptomene, sier hun.

Katrine oppsøkte hjelp hos psykologspesialist, til tross for at hun noen år tidligere ble henvist til utredning for ADHD, men at det den gangen ble avkreftet.

Hun klarte ikke slå seg til ro med at hun ikke hadde diagnosen, og ble henvist til DPS for ny utredning.

Denne gangen ble det konkludert med at Katrine hadde diagnosen ADHD kombinert type.

- Endelig fikk jeg svar på hvorfor ting har vært så vanskelige, sier hun.

Hanne L. Skarsvaag forklarer at personer med ADHD ofte har en eller flere tilleggsvansker, hvor angst og depresjon er de vanligste tilleggsvanskene hos voksne.

Når det gjelder økt sårbarhet for overvekt hos voksne med ADHD, mener Skarsvaag at dette ikke kommuniseres godt nok i hjelpeapparatet, og tror årsaken til dette skyldes mangel på kunnskap om ADHD og spiseutfordringer.

- I Norge blir matavhengighet og overvekt stort sett behandlet i somatikken. Men det hjelper ikke å behandle overvekt med treningsprogram og dietter dersom den bakenforliggende årsaken til spiseutfordringene er psykisk uhelse, sier Skarsvaag.

Lettere for å regulere matinntaket

I dag jobber Katrine som miljøterapeut, og opplever at hun forstår seg selv bedre etter at hun fikk diagnosen.

Hun har startet på medisiner for ADHD, og opplever at hun lettere klarer å regulere matinntaket sitt, men understreker at hun fremdeles har en vei å gå. Hun ser imidlertid på framtida som betydelig lysere enn for bare ett år sida.

LETTERE: I dag opplever Katrine at hun har lettere for å regulere matinntaket sitt. Foto: Privat.
LETTERE: I dag opplever Katrine at hun har lettere for å regulere matinntaket sitt. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg har blitt til en person som kjemper, som ikke gir seg og som står på. Jeg har blitt en person som får til det aller meste jeg setter meg fore, for når jeg bestemmer meg for noe, så går jeg for det.

- Jeg har blitt litt uredd som person, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer