vulvodyni

- Jeg trodde svien og stikkingen jeg følte ved samleie var vanlig

Studier viser at så mange som 10-15 prosent av alle kvinner rammes av den tabubelagte kvinnesykdommen vulvodyni.

JOBBER FOR Å GJØRE VULVODYNI KJENT: Hanna Schjerva Eide er iniativtaker til den nyopprettede Vulvodyniforeningen som jobber for å gjøre diagnosen vulvodyni mer kjent - både blant kvinner og helsepersonell. FOTO: Privat
JOBBER FOR Å GJØRE VULVODYNI KJENT: Hanna Schjerva Eide er iniativtaker til den nyopprettede Vulvodyniforeningen som jobber for å gjøre diagnosen vulvodyni mer kjent - både blant kvinner og helsepersonell. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det å ha smerter i vulva er et ganske tabubelagt tema og var absolutt ikke noe jeg pratet med venninnene mine om, sier Hanna Schjerva Eide (27).

For syv år siden fikk hun diagnosen vulvodyni som ifølge Vulva.no er et samlebegrep for kroniske smerter i vulva (kvinners ytre kjønnsorgan) av brennende og sviende karakter.

Diagnosen brukes når det er vedvarende ubehag i vulva, uten tegn på andre spesifikke tilstander eller sykdommer.

Hanna forteller at det for henne innebærer at samleie alltid har gjort vondt.

– Fra ung alder får vi høre at sex kan gjøre litt vondt for jenter. Jeg trodde derfor først at svien og den stikkende følelsen jeg fikk ved samleie var helt vanlig og at det var slik det skulle være. Ettersom årene gikk ble det verre og verre, og det begynte også å gjøre vondt hvis jeg satt for lenge, syklet eller gikk med for trange bukser.

– Det påvirket først og fremst samlivet, men man får også dårlig selvtillit av ikke å klare noe som det er så selvfølgelig at man skal klare. Jeg ble også lei av å prøve mange typer behandlinger uten at det ble bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer