- Jeg har sagt til unge kvinner i familien at de ikke må vente for lenge med å få barn. Men så skal man jo gjerne ha en mann før man får barn. Det er veldig...
Randi Røgild (46) lar ordene henge i lufta..
For er det egentlig det beste å vente på at den rette mannen skal dukke opp før man får barn?
- Det er jo også mange par som går fra hverandre etter at de har fått barn. Er det sånn at man heller skal tenke at det er viktig å finne en god pappa, selv om det kanskje ikke er den rette? Det blir jo ikke riktig det heller, sier Randi.

- Jeg var førti, skilt og barnløs. Tredveårene forsvant på noe som ikke ble noe av
- På den ene siden må man si «ikke vent». På den andre siden skal ikke jenter sette seg i vanskelige situasjoner det kan bli håpløst å være i.
For den biologiske klokka tikker, uavhengig av om vi tenker på den eller ikke. Og Randi har selv kjent på konsekvensen av å vente for lenge. Som ung tenkte hun lite på å få barn, men hun hadde likevel en tanke: Hun ønsket ikke å få barn alene.

Celine og Per prøvde å få barn i årevis uten å lykkes. Så skjedde det utenkelige
Mamma alene likevel?
- Jeg har alltid slitt med å få kjæreste og å finne en jeg hadde lyst til å få barn med. Jeg syntes at barn skulle ha to foreldre - både for barnets og for foreldrenes del. I påvente av å treffe riktig mann har årene gått. Jeg har brukt mye tid på min karriere, sier Randi.
Som jordmor har hun jobbet på Grønland, i Danmark og i Norge. Randi, som opprinnelig er dansk, har bodd på Voss siden 2014.
Den biologiske klokka begynte først å pipe da hun som 35-åring traff mannen hun kunne se for seg å få barn med.
- Jeg tenkte at med han her kunne jeg få det til, men han ønsket ikke å få barn. Jeg måtte gå noen runder med meg selv og håpet at han ville være med på å få barn fordi det var viktig for meg, forteller Randi.
Men kjæresten ønsket ikke det samme. Nå ringte ikke bare den biologiske klokka lenger - den ulte. Tida begynte å renne ut. Skulle hun få barn, måtte hun legge vekk tanken om at det skulle bli med en kjæreste. Og med tidspresset ble hun også klar for barn. Hun måtte gjøre dette. Selv om det ble alene.

- Hvis du kjenner litt på denne følelsen - ikke gjør det slutt
Voldsom nedtur
- Jeg måtte gi min kropp en sjanse. Jeg var blitt 38 år. Jeg tenkte: Jeg må gjøre det nå før det er for sent.
Da hun startet fertilitetsbehandlingen i Danmark var det vanvittig spennende. Randi så for seg at hun skulle komme ut av klinikken gravid. Samtidig var hun engstelig. For beskjeden hun hadde fått var at 30 prosent av de som forsøker å bli gravide med behandling ikke får det til. I løpet av to år ble det fire inseminasjonsforsøk og tre IVF-forsøk.
Men det ønskede barnet kom aldri. Randi blir preget i stemmen når hun snakker om det.
- Da jeg var 40 år og en måned gammel avsluttet jeg det. Da hadde jeg også nådd min maksgrense for hvor sent jeg kunne tenke meg å få barn. Det handler også om fagkunnskapen jeg har som jordmor. Det handler om risiko for komplikasjoner, evne til å takle våkenetter og å få fulgt barnets oppvekst, sier hun.
Nedturen som kom ble voldsom.

«Jeg har dessverre dårlige nyheter», sa damen i telefonen. Alt gikk i svart
Vanskelig å snakke om
- Folk med barn sier jo at det er den største kjærligheten man får oppleve i livet. Jeg spurte meg selv om livet fortsatt hadde noen verdi. Var jeg verdt noe som kvinne? Når jeg ikke får det til, får jeg noen gang følt på en slik kjærlighet? Det var tunge tanker.
Hun føler også at det er tabu å snakke om uønsket barnløshet.
- Man blir lei seg av å snakke om det. Det er vanskelig å snakke om og det er vanskelig for andre å spørre. Det er vanskelig å vite hvem man kan snakke med. Å finne noen i samme situasjon er ikke lett.
Randi har gått gjennom gruppeterapi med andre som har opplevd det samme. Det har vært avgjørende for å kunne gå videre.
- Det er fint å ha et nettverk som vet hvilke tanker og følelser man kjenner på. Det er flere som sliter og det er tungt psykisk. Men det er mange som ikke får det til, men som får et rikt liv etterpå. Det er seks år siden jeg avsluttet behandlingen, men sorgen over at jeg ikke fikk barn vil alltid være med meg. Men jeg har også sett at livet mitt har en verdi også uten barn. Det ble noen tøffe år å komme gjennom, men jeg har et fint liv nå.

– Da jeg våknet visste jeg at jeg hadde barn, men jeg husket ikke hva de het
Hun kommer heller aldri til å angre på at hun forsøkte.
Annonsørinnhold
Aller Media
Det er ikke uten grunn at alle skal ha denne nå
i samarbeid med Aller Media- Var pengene og energien det tok verdt det? Jeg hadde angret hvis jeg ikke hadde forsøkt. Da hadde jeg gått med en tvil i meg resten av livet på om det egentlig hadde vært meningen eller ikke at jeg skulle bli mamma.
Må vite at det finnes en fertilitetsalder
Randi tror ikke det er lett å være ung kvinne som ønsker å få barn i dagens samfunn.
- Det er kjempevanskelig fordi det er så mye vi skal. Det er press på at man skal få seg en utdannelse og gjøre mange ting mens man er ung, i tillegg til at man skal finne den rette og få masse unger. Det er så mange ting man skal gjøre mellom 22 og 32. Man skal kombinere karriere, studier, eventyrlyst og trygghet.
- Det virker som om unge ikke vet at det finnes en biologisk klokke. Men man kan jo heller ikke si til unge jenter at de ikke kan få et godt liv uten barn. Men de må vite at det er en fertilitetsalder - at det er i en viss alder at det er lettest å få barn. Både når det gjelder å gå gravid og det å føde. Man kommer ikke bort fra at det er lettere før man er 40, sier Randi.

Derfor har Monica (53) valgt et liv som singel
Hun påpeker at det i dag er mange flere måter å danne familie på enn det var for bare 15 år siden.
- Blant annet er det mange som får barn som enslige og to menn kan få barn sammen. Det må ikke være det fastlåste familiemønsteret vi kjenner til som for eksempel at det skal være mann og kvinne i 26-års alderen. Men det er vanskelig å si hva som er det riktige å gjøre. Jeg vil ikke være dommer over det.
- Skulle du ønske at du hadde tatt grep tidligere?
- Nei, jeg var ikke klar tidligere i livet. Da jeg var yngre hadde jeg en kjæreste som var en optimal mann å få barn med, men jeg var for rastløs. Jeg kan ikke angre når jeg ikke vet hvordan livet mitt hadde vært med barn.

Disse personene drikker mest
Føler at vi har uendelig med tid
- Selv om vi er vel vitende om at fertiliteten synker har vi en indre følelse av vi fortsatt er unge. Å ha hele 30-åra på seg føles som uendelig av tid, sier Cecilie Hoxmark, som driver Prosjekt Åpenhet til KK. Prosjekt Åpenhet tilbyr foredrag, kurs og også en podkast til personer som sliter med å være ufrivillig barnløse.
Hun har tidligere fortalt til KK om at hun selv er ufrivillig barnløs og at hun gjennom 30-årene forsøkte å få barn med to forskjellige kjærester uten å lykkes. I nesten ti år var det å få barn altoppslukende. Hun ble tilslutt gravid, men opplevde en dramatisk trillingabort.
Hennes erfaring gjennom Prosjekt Åpenhet er at mange kvinner har følt at de har god tid. De venter for lenge med å prøve. Så lenge at drømmen om barn ikke blir til virkelighet.
- Veldig mange har tenkt som meg at «Jeg er ung når jeg er 28 år. Jeg er ferdig med å studere. Nå vil jeg etablere meg på boligmarkedet og etablere meg i en jobb». Vi setter nok nivået for alt som må være på plass litt for høyt, sier Hoxmark.
Hun tror også at tanken på å forplikte seg til et familieliv også kan virke skummel for mange. Men like fullt: Fertiliteten begynner å gå nedover med økende alder.
- Men vi tenker at «dette ikke gjelder meg», sier Hoxmark.

Når poden plutseleg får ny karriere som festløve, er det ikkje så greitt for mor
Har kjent på panikken
Å kjenne på at den biologiske klokka tikker kan være stressende. Hoxmark beskriver det som et jag etter noe vi ikke kan kontrollere.
- Jeg har selv «jaget». Jeg har kjent på panikken som kommer, sier hun.
Sliter du med å treffe «den rette barnefaren» kan det bli ekstra vanskelig.
- Hvis du er 34 år og på Tinder, ligger det litt under overflaten at du søker en partner for å få en familie. Mange lurer da på om de burde fryse ned eggene sine eller sørget for å få barn på egenhånd. Dette svaret er jo ikke likt hos alle. Noen ønsker seg familie og noen kan få barn uten en mann, sier Hoxmark.
Hun mener vi også må innse at vi befinner oss i et samfunn hvor vi får barn senere i livet. Ikke minst må vi være mer bevisst på at det gode liv også kan leves uten barn.

- Det er strenge, sosiale normer om hvordan vi skal leve livene våre. Standarden er at de fleste vil inn i samliv med fire - der det er to voksne og to barn.
På den annen side har Hoxmark også inntrykk av at vi holder på med selvbedrag ved å late som det ikke er så viktig for oss med barn.
- Folk gir inntrykk av at de lever et fint liv sånn som det er. Det er litt sånn: «Jeg får ikke kjæreste og det er greit». Jeg tror det er snakk om en beskyttelsesmekanisme fordi vi savner noe. Det kan jo være en styrke hvis det er sånn vi føler det. Jeg vil tro det ligger en sårhet i det. Spesielt hvis vi ikke finner en makker, sier hun.
Mange kommer for å få hjelp i midten av 30-åra
Nan Oldereid er gynekolog ved Livio fertilitetsklinikk.
- Vi ser at det er en del single kvinner som kommer nå etter at det i 2020 ble lov å fryse egg i Norge. De fleste ønsker en partner å få barn sammen med. Å fryse egg for å ha til siden er ingen garanti, men en mulighet i fremtiden, sier hun til KK.
Hennes erfaring er at mange av de som kommer med ønske om å fryse egg eller å gjennomføre behandling som singel, har opplevd at forhold har tatt slutt og kanskje når de er i midten av 30-årene. Mens noen velger å fryse ned egg for å ha muligheten til å få barn senere, ønsker andre å sette i gang prosessen med å få barn alene med en gang.

Dette er alderen hvor flest føler seg ulykkelige
- Alderen til dem som tar kontakt for å fryse egg har hos oss vært mellom 28 og 38, de fleste er i midten av 30-årene. De som ønsker å sette i gang med barn alene er oftest noen år eldre enn de kvinnene som kommer for å fryse egg, sier hun.
Hun er klar på at fertiliteten synker med alder. Hennes råd er at kvinner som ønsker å fryse egg bør gjøre det før de er 30 år fordi eggkvaliteten da er bedre.
- Ved Livio er det en anbefalt grense på 35 år, men vi gjør en individuell vurdering av de som er opp til 38 år dersom de har et bra egglager.
Ønsker du deg barn og er i et etablert forhold er det, ifølge Oldereid ikke noe å lure på: Hennes råd er å bare sette i gang. Begynner du for sent kan det være vanskeligere å lykkes med nummer to eller nummer tre.
- Du vet ikke hvordan det er med egglageret hvis det viser seg at du trenger IVF, sier hun. Mange venter kanskje på at det skal passe å få barn, men det passer egentlig aldri.
Hvis begge ønsker det så ordner det seg allikevel er hennes erfaring.

Om sommeren vil ikke May-Britt gå ut, i frykt for å føle seg ekkel
- Og det er jo sånn at de fleste ønsker seg barn, men hvis man venter for lenge så kan toget ha gått.
Ifølge Oldereid blir en av fire kvinner som ikke har fylt 30 år, gravide den første måneden hun forsøker å bli gravid med sin partner. Etter fylte 35 år er det en av ti som lykkes i å bli gravid den første måneden. Av kvinnene som er fylt 40 er det en av 20 som lykkes per måned de forsøker å bli gravide på naturlig måte. Gynekologen understreker at alt håp om å få barn ikke er ute selv om man er i 40-årsalderen.
- Neida, det er bare å prøve. Man kan ha flaks ved at en bra sædcelle treffer et av de gode eggene som er igjen. Det avhenger også av sædkvaliteten og at egglederne fungerer som de skal, sier hun.