Besvime

- Jeg var det mest ekstreme tilfellet legene hadde vært borti

Karina var bare åtte år gammel da marerittet startet.

BESVIME: Karina Drury er født med tilstanden. Foto: Privat
BESVIME: Karina Drury er født med tilstanden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Karina Drury (20) har et sjelden syndrom, kalt Postural takykardisyndrom (POTS), som fører til at hun besvimer. Det kan skje når som helst.

- Jeg ble født med syndromet. Jeg har prøvd mange forskjellige behandlinger, men ingenting vil fjerne det, forteller hun til KK.

Karina, som er fra Indiana, USA, har hele 1,3 millioner følgere på Tiktok. På kanalen sin deler hun glimt fra hverdagen, i tillegg til å lage en del treningsinnhold. Hun forklarer også hvordan det er å leve med POTS.

MEDFØDT: Syndromet er medfødt. Foto: Privat
MEDFØDT: Syndromet er medfødt. Foto: Privat Vis mer

Symptomene Karina opplever når hun er i ferd med å besvime, er svimmelhet, fatigue, kvalme, svakhet i musklene og smerter.

- Gjennom hele livet mitt har jeg vært plaget med besvimelse, men hyppigheten har variert. Som barn besvimte jeg med noen måneders mellomrom, men da jeg var tenåring besvimte jeg 10-20 ganger hver dag.

@karinadrury life with dysautonomia, postural orthostatic tachycardia syndrome. at its peak a few years ago, was fainting 10-20 times per day, now, with my medication and treatment plan, only around once a day or a few times a week. 💌🫶🏻 #posturalorthostatictachycardiasyndrome #dysautonomia #greenscreen ♬ original sound - user6611122368294

Nå som Karina er voksen og får behandling i form av medikamenter og metoder hun kan ta i bruk for å redusere hyppigheten, besvimer hun «kun» en gang i uken i gjennomsnitt.

- Mine triggere kan være stress, smerte, eller noe helt tilfeldig, forklarer hun.

Lært seg å håndtere syndromet

Når Karina kjenner at hun er på vei mot å besvime, er som regel første symptom at kroppen begynner å bli svakere. Deretter blir synet påvirket, og hun ser svart, gult og stjerner. Hun beveger seg så sakte og rolig som mulig, og legger seg ned i en trygg posisjon. Blodtrykket faller raskt, og musklene gir etter.

Dette kan skje på trening for eksempel. Karina bruker ofte smithmaskin på trening (som i videoen under), for egen sikkerhet. Hun har etter mange år lært seg hvordan hun skal håndtere syndromet på best mulig måte.

- Jeg har øvd mye på hva jeg skal gjøre når det inntreffer. Det føles ganske forferdelig når det skjer – det kan sammenlignes med at foten din sover, bare at det skjer over hele kroppen min. Jeg blir varm og kald på samme tid, og jeg klarer ikke å bevege meg. Når det skjer, er jeg bevisstløs i alt fra noen sekunder til et minutt, forklarer hun.

Kunne gått veldig galt

- Har du skadet deg på grunn av dette?

- Ja, det har jeg. Jeg mistet nesten et øye da jeg var 9-10 år, da jeg besvimte på en drikkefontene, og kuttet opp øyelokket mitt! I tillegg til det har jeg fått så mange kuler og blåmerker at det er umulig å telle.

Når hun kommer til bevissthet igjen, pleier hun å løfte beina og la dem hvile på en høyde, og bevege på dem så godt hun klarer. Dette for å få i gang blodsirkulasjonen igjen.

Mest ekstreme tilfellet

Det mest utfordrende med tilstanden er at det går utover hverdagen til Karina.

- Jeg blir utmattet når det skjer, noe som er veldig frustrerende.

Ifølge Norsk helseinformatikk, kan pasienter med denne tilstanden bli kvitt det. Men for Karina er ikke det tilfellet.

- Noen kan slippe besvimelse med enkel medisinering, men det vil ikke hjelpe meg. Spesialisten som behandler meg har sagt at jeg er det mest ekstreme tilfellet han har vært borti, og at jeg derfor sannsynligvis aldri vil bli helt kvitt det.

Til tross for dette, prøver Karina å ikke la syndromet ta overhånd, og hun prøver å leve så normalt som mulig. Men visse forholdsregler må hun alltid ta, slik at det blir minst mulig fare for at hun skader seg dersom hun faller om.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer