Bekhterevs sykdom:

– Jeg var flau over å være så mye sykemeldt, så jeg byttet ofte jobb

Hanne Schjerverud (59) er en av 10 000 nordmenn som har den revmatiske sykdommen bekhterev. På det verste måtte hun ha hjelp til å kle på seg. Likevel fant ikke legen noe uvanlig ved prøvene som ble tatt.

TOK TID: Fra Hanne fikk de første symptomene på bekhterev, til hun fant ut av hva det var, så tok det 12 år. – Det tar ofte 8 til 15 år å få diagnosen, men det jobbes både nasjonalt og internasjonalt med å få ned diagnostiseringstiden, sier hun. Foto: Ellen Jarli
TOK TID: Fra Hanne fikk de første symptomene på bekhterev, til hun fant ut av hva det var, så tok det 12 år. – Det tar ofte 8 til 15 år å få diagnosen, men det jobbes både nasjonalt og internasjonalt med å få ned diagnostiseringstiden, sier hun. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da Hanne var på sitt aller dårligste, klarte hun nesten ikke å gå. Nå holder hun smertene i sjakk med riktig medisinering og fysisk aktivitet.

– Hvis min historie kan bidra til å hjelpe andre til å mestre sin hverdag, så er den verdt å dele. For jo mer man vet om diagnosen, desto lettere er det å leve med den, sier Hanne Schjerverud (59) fra Oslo.

Året er 1983. 21 år gamle Hanne studerer til å bli førskolelærer i Halden. Plutselig kan hun ikke lenger svømme, fordi hun ikke klarer å sparke ifra. I tillegg har hun vondt i noe som kjennes inne i venstre rumpeball. Legen finner ikke ut hva som er galt, og røntgenbildene viser heller ikke noe unormalt. For å mestre hverdagen, begynner Hanne å ta smertestillende flere ganger daglig. Gjennom årenes løp oppsøker hun ulike behandlere uten å bli bedre. Ingen finner årsaken til plagene hennes.

Mye sykemeldt

Da Hanne begynner å jobbe som førskolelærer, er hun mye sykemeldt på grunn av smerter. Det er vanskelig å håndtere jobben i barnehagen, og selv om hun lærer seg teknikker for å løfte minst mulig, har hun likevel vondt. På det verste må hun ha hjelp til å tørke seg etter at hun har dusjet, og til å kle av seg om kvelden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer