Lavkarbo

- Jeg var folkesky, gjemte meg i store plagg og likte ikke å gå ut

Jeanette elsket å lage mat, men var overvektig og i dårlig form. Fem år etter at hun la om til lavkarbo er vektmålet nådd.

GRØNN GLEDE: Den som tror lavkarbo er usunt, vet ikke hva det består av, mener Jeanette. Hun har aldri spist så mye grønnsaker som nå. Og naturlig, både umettet og mettet fett hører med. Foto: Eva Kylland
GRØNN GLEDE: Den som tror lavkarbo er usunt, vet ikke hva det består av, mener Jeanette. Hun har aldri spist så mye grønnsaker som nå. Og naturlig, både umettet og mettet fett hører med. Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har vært stor så lenge jeg kan huske. Jeg har aldri vært slank – før nå. Det er en veldig rar følelse, sier Jeanette Nor Stray (27) fra Vennesla utenfor Kristiansand.

Hun jobber som butikkmedarbeider, har to barn på to og fem år og et bonusbarn på åtte. Det er travle dager, men Jeanette har endelig fått masse overskudd til å tenke på helsen sin. Lage god og sunn mat og trene fem dager i uken. En total omveltning fra tidligere.

– Jeg var nesten folkesky, gjemte meg i store plagg og likte ikke å gå ut. Noe av det verste var å gå ut og spise, jeg følte meg konstant dømt av omgivelsene. «Burde du spise sånt?» Jeg ble mobbet på skolen fordi jeg var stor.

LES OGSÅ: Ingers lavkarbo-brød kan bidra til raskere vektnedgang

Hun får, i likhet med mange andre som kutter karbohydrater, noen lite kloke kommentarer. For å legge om til et nytt kosthold skaper reaksjoner hos enkelte. Jeanette fikk høre at poteter er sunt, og at hun må unne seg litt godteri.

– Jeg har aldri kost meg mer enn nå! Sjokolade gjør meg ikke lykkelig, derfor har jeg gjort det slutt med vanlig sjokolade, sier Jeanette og ler.

Etter at hun fikk sitt første barn i 2011, da hun bare hadde gått opp ti kilo, ville hun ta kontroll over vekten. Da hadde hun et par år tidligere deltatt på et livsstilsendringskurs ved sykehuset i Kristiansand. Kosten var lavkaloribasert, med lettprodukter og mager kost.

– Det var vanskelig, for jeg var alltid sulten. Det var lett å skeie ut, men jeg klarte å gå ned 15 kilo på et år. Da jeg ble gravid, gikk jeg opp igjen, sier Jeanette.

I permisjonstiden med førstemann begynte hun å skrive blogg om kvelden. Hun elsker å lage mat og bake og blogget om kokekunster. På nettet kom Jeanette over andre blogger med annet kosthold, som sukkerfrie varianter – og ikke minst lavkarbo.

– Lavkarbo virket annerledes og interessant. Jeg skaffet meg masse info og kunnskap og kom i kontakt med andre som kunne veilede og svare på mine spørsmål.

Opp, ned, opp

Hovedbudskapet med lavkarbo er i første omgang å kutte ut karbohydrater som poteter, mel, ris, pasta, sukker og annen stivelse. Dette erstattes med naturlig fett, proteiner og grønnsaker.

– Jeg skrev lister over hva jeg kunne og ikke kunne spise, og fylte opp skapene med nye råvarer. Jeg kuttet ut alt av stivelse – sånn begynte eventyret. Så prøvde jeg meg frem med nye oppskrifter og begynte å lage all mat fra bunnen av, sier Jeanette.

Hun veide da 110 kilo, målet var å komme under 100. Siden satte hun seg delmål som fem og fem kilo av gangen. På sju måneder hadde hun gått ned 20 kilo.

– De første kiloene var mye vann. Å bli lettere motiverte meg veldig. Folk la merke til at jeg gikk ned i vekt og så lykkelig ut – og jeg følte meg jo mye bedre.

I 2014 fikk Jeanette sitt andre barn. Livet ble mer hektisk, og hun var mye sliten. Dermed bar det fort ut på det gamle sporet igjen med lettvint ferdigmat. Lavkarbo krever planlegging, Jeanette hadde ikke energi til dette.

– Jeg la naturligvis på meg igjen, sju kilo, og følte meg helt elendig! Jeg ble deprimert, oppblåst og uvel og var hele tiden fysen på noe.

Et halvt år etter bestemte Jeanette seg for å styre inn på lavkarbo igjen, og planlegging av måltider med mat uten tilsetningsstoffer.

– Nå spiser jeg under 15 gram karbohydrater totalt per dag, og bare matvarer som inneholder maks 5 gram per 100 gram. Jeg er i ketose hele tiden, det vil si at kroppen bruker fett som fettforbrenning. Spiser jeg over grensen, som en gulrot for mye, får jeg fort «ketoseånde», en ekkel smak i munnen. Jeg kjenner raskt hva kroppen min tåler og ikke, sier Jeanette.

Hele familien spiser lavkarbo, men ektemannen Trond og barna spiser gjerne hjemmelaget brød eller pasta av fullkorn i tillegg.

– Mannen min elsker denne maten, og lager gjerne middag til meg. Lavkarbo er blitt vår greie. Trond sjekker også varedeklarasjoner når han handler, mye mat er tilsatt sukker og stivelse. Han var undervektig før, men med dette kostholdet har han lagt på seg og er veldig fornøyd!

I mai 2016 nådde Jeanette endelig målet sitt: Ned 45 kilo! Det tok henne fem år, med et par sprekker, men hun har holdt vekten siden.

LES OGSÅ: Frukt og grønnsaker du kan spise på lavkarbo-diett

GLAD I Å LAGE MAT: Nå lager Jeanette all mat fra bunnen av – aldri med 
halvfabrikata.  Foto: Eva Kylland
GLAD I Å LAGE MAT: Nå lager Jeanette all mat fra bunnen av – aldri med halvfabrikata. Foto: Eva Kylland Vis mer

Frisk og fornøyd

Riktignok spiste Jeanette mye grønnsaker og rent kjøtt før, men gjerne sammen med fløtegratinerte poteter, ris, pasta og sauser med stivelse. Hun elsket brød, og ofte tydde hun til ferdigprodukter.

– Dessuten spiste jeg enorme porsjoner. Jeg følte meg aldri mett.

- Nå koser jeg meg med god mat og spiser til jeg er mett, og da trenger jeg ikke mat på en god stund. Jeg spiser meg mett på fett og proteiner.

Jeanette var mye plaget av astma, hyppige migreneanfall og fibromyalgi. Etter at hun la om kostholdet, trenger hun ikke astmamedisinen. Migreneanfall kan hun få én gang i året – mot månedlige anfall før. Fibromyalgien merker hun lite til nå. Fra å gjemme seg for folk, trener hun styrketrening fem dager i uken.

– En forsiktig start med å gå en fast runde med barnevognen en times tid, og gå i stedet for å ta bilen, har utviklet seg til at jeg trener på treningsstudio sammen med broren min. Favoritten er markløft. Jeg klarer å løfte mer enn jeg veier – jeg føler meg sterk. Det er gøy!

Siden det har vært så mange påstander i media om at fett og lavkarbo er usunt, har Jeanette gått til jevnlig sjekk hos fastlegen fra hun la om. Alle verdier, som kolesterol etc., er fine.

– Legen var nysgjerrig og positiv til kostholdet og har fulgt meg opp hele veien. Jeg har aldri vært så frisk som nå. Nå er jeg mett, uten søtsug og frisk og fornøyd. Med lavkarbo går jeg ikke glipp av noen ting, sier Jeanette.

LES OGSÅ: Har du hørt om L7-dietten? Perfekt for deg som er fan av lavkarbo

Den største utfordringen har vært at folk uten kunnskap om lavkarbo har problemer med å akseptere at Jeanette ikke spiser «vanlig» mat, som poteter til julemiddagen.

– Skal jeg på besøk, tar jeg med nisteboks hvis jeg er usikker på hva som serveres. Jeg trenger ikke spise kake i bursdagsselskap. Jeg står på mitt og vet hva som er bra for meg. Tar jeg med en ostekake uten sukker, blir fatet fort tomt.

Andre utfordringer underveis har vært et par uker med influensasymptomer ved omlegging, og at hun kan ha liten matlyst i perioder. Dette går seg til etter hvert.

Nå som Jeanette har gått ned såpass mye, og holder vekten, er hun blitt innvilget bukplastikk. I løpet av høsten skal den løse magehuden strammes inn. Huden på armer og bein er fastere.

– Det er en fordel at jeg ikke har hastet meg ned i vekt. Jeg har brukt god tid og har nytt det underveis.

Dette spiser Jeanette

Frokost: To blader hjertesalat med pålegg (kjøttpålegg, ost, lavkarbo leverpostei, kokt egg) eller middagsrester. En dash smør, majones eller krydderost gir fett og proteiner.

Lunsj: Salat med kylling/reker eller omelett med brokkoli og ost.

Middag: Baconsurret indrefilet av svin med ovnsbakte grønnsaker og soppstuing/Tandoori-kylling med salat.

Snacks: Nøtter, 86 prosent sjokolade, bær.

HELSTEKT BACONSURRET INDREFILET MED SOPPSTUING: Foto: Eva Kylland
HELSTEKT BACONSURRET INDREFILET MED SOPPSTUING: Foto: Eva Kylland Vis mer

LES OGSÅ: Lavkarbo-mat som smaker like godt

Helstekt baconsurret indrefilet med soppstuing

(4 porsjoner)

500 gram indrefilet av svin
1 pk. bacon
1 brokkoli
1 squash
1 løk
2 paprika
1 dl olivenolje 
50 gram smør
salt, pepper og ønsket krydder

Sett ovnen på 200 grader. Surr baconet rundt indrefileten, ha på salt og pepper, og stek raskt i stekepanna for en fin stekeskorpe. Kutt opp grønnsakene og legg dem i en ildfast form. Fordel olje, smør og krydder over grønnsakene. Legg kjøttet oppå grønnsakene og stek i ca. 30 minutter.

Soppstuing

2 medium store champignoner
2 dl kremfløte
1–2 ss soyasaus
ca. 50 gram smør
salt og pepper

Smelt smøret og stek finkuttet sopp i dette. Når smøret er gyllent, tilsettes de andre ingrediensene. La småkoke til det tykner.

LES OGSÅ: 3 måter å lage knekkebrød på

Dette er lavkarbo

Et kosthold hvor inntaket av karbohydrater er maksimalt 130 g per dag. Det dreier seg om å spise naturlig mat uten tilsetningsstoffer: rikelig med grønnsaker, bær og urter. Alle typer kjøtt, fisk, fugl, skalldyr og egg. Fete frukter som avokado og oliven, naturlige usukrede meieriprodukter, nøtter og frø, samt kaldpressede oljer. Karbohydrater som poteter, ris, pasta og mel erstattes med naturlig fett.

Slik lykkes du:
-Spis jevnlig. De fleste trenger tre hovedmåltider og kanskje et mellommåltid. Spis når du er sulten, langsomt, til du er passe forsynt. Ikke sult deg.

-Meieriprodukter inneholder melkesukker og kan være en brems i vekttapet for enkelte. Unntaket er smør. Erstatt melkeproduktene du ikke tåler med oliven- og kokosolje, majones og avokado.

Legge om livsstilen?

Her er Jeanettes beste tips:

- Ikke vent til mandag, du kan starte nå.
- Kvitt deg med alle fristelser, gi bort eller kast dem.
- Les varedeklarasjoner. Sjekk karbohydratinnhold per 100 gram.
- Kutt ut halvfabrikata.
- Ikke tenk på det du ikke kan spise, men fokuser på det du kan spise.
- Lag store porsjoner og frys ned.
- Ta deg god tid og nyt maten. 
- Ta tiden til hjelp!

1. Skaff deg kunnskap via bøker eller nettet. «Frisk med lavkarbo, nytt liv med riktig mat» av Dr. Sofie Hexeberg er en bra start.
2. Lag maten fra bunnen av, prøv deg frem, og gjør det enkelt.
3. Start med å kutte gradvis ned på karbohydratene, samtidig som du erstatter dem med naturlig fett og grønnsaker.

Kilde: Tine Berg-Hansen, Dr. Hexebergs klinikk

LES OGSÅ: 3 herlige lavkarbo-frokoster

Lavkarbo demper betennelse!

Kostholdet virker ikke bare slankende – det virker også betennelseshemmende. Mange opplever at de får mindre smerter – maten virker som medisin.

– Betennelse er en viktig komponent i de fleste sykdommer, og lavkarbokostholdet virker betennelsesdempende, sier lege og dr. med Sofie Hexeberg. Hun er ikke overrasket over den gode effekten Jeanette har opplevd av å legge om kostholdet.

EKSPERT: Lege Sofie Hexeberg ved Dr. Hexebergs klinikk. Foto: Privat
EKSPERT: Lege Sofie Hexeberg ved Dr. Hexebergs klinikk. Foto: Privat Vis mer

Hvordan er det mulig å slutte med astmamedisiner, få mindre migrene og smerter av fibromyalgi med dette kostholdet?

– Ved vår klinikk har vi tilsvarende erfaring med mange pasienter. Det er nok flere kostholdsfaktorer som er involvert, og viktige årsaker er et lavt og stabilt blodsukker og betennelseshemming. Ved migrene er et stabilt blodsukker svært viktig, og det oppnår man enkelt på lavkarbokost med nok naturlig fett. Betennelse er en viktig komponent i de fleste sykdommer. Kostholdsårsaker til betennelse kan skyldes mye sukker, stivelse og omega-6-fett i kosten. Dessuten er det mange som reagerer med betennelse på korn og/eller melk, sier lege Sofie Hexeberg ved Dr. Hexebergs klinikk.

Hvor mye betyr trening for dette sykdomsbildet?

– Trening har betydning for bedring og økt velvære. Jeg har ikke erfaring med at pasienter blir friske og smertefrie med trening alene. Men jeg har erfart at mange blir friske og smertefrie på et strengt lavkarbokosthold bestående av naturlige matvarer, også uten trening.

Hvordan kan et lavkarbo­kosthold justere vekten for undervektige?

– Mange som spiser et såkalt sunt norsk kosthold har sannsynligvis en tarmslimhinne som ikke fungerer optimalt, slik at opptaket av næringsstoffer blir redusert. Noen av disse kjenner at de har fordøyelsesproblemer, andre ikke. Ved overgang til et naturlig lavkarbokosthold uten korn og/eller melk kan noen gå ned et par kilo i vekt før de går opp igjen og gradvis når normalvekt, sier Hexeberg.

Denne saken står også i Allers nr 38, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer