Thea Steen

- Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea

Thea Steen døde av livmorhalskreft i fjor. Hun tok celleprøven som anbefalt, to ganger, men celleforandringene ble ikke oppdaget. Dette skjer svært sjelden, ifølge ekspert.

LIVMORHALSKREFT: Thea Steen døde av livmorhalskreft i fjor. Hun tok celleprøven som anbefalt, to ganger, men celleforandringene ble ikke oppdaget. Ifølge ekspert skjer dette svært sjeldent.  Foto: Thea Steen/Privat
LIVMORHALSKREFT: Thea Steen døde av livmorhalskreft i fjor. Hun tok celleprøven som anbefalt, to ganger, men celleforandringene ble ikke oppdaget. Ifølge ekspert skjer dette svært sjeldent. Foto: Thea Steen/Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thea Steen fikk påvist livmorhalskreft i 2015 – hun begynte å blogge om kreftdiagnosen, og startet #sjekkdeg-kampanjen for å få flere jenter til å sjekke seg for kreft, ved å ta en celleprøve. I fjor sommer døde hun, kun 26 år gammel, og det viser seg at det kunne ha vært unngått.

Thea tok nemlig celleprøven i 2013 og 2014, og fikk tilbakemelding om at alt så fint ut. Celleprøvene ble regransket da Thea fikk påvist livmorhalskreft, og begge prøvene viste celleforandringer som burde ha vært oppdaget. Hennes kreftdiagnose ble dermed forsinket med halvannet år.

– Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea. Men samtidig er det ikke så mye å få gjort med det. Jeg er ikke bitter og tenker at det burde ha vært annerledes, det ble som det ble, sier Tove Steen, Theas mor.

LES OGSÅ: Thea Steen ble bare 26 år - nå er hun kåret til «Årets Forbilde»

CELLEPRØVE: Theas kreftdiagnose ble forsinket med halvannet år. – Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea, sier Tove Steen.  Foto: Privat
CELLEPRØVE: Theas kreftdiagnose ble forsinket med halvannet år. – Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea, sier Tove Steen. Foto: Privat Vis mer

Systemet skal være trygt

Én av fem kvinner som fikk påvist livmorhalskreft i 2015, hadde fått beskjed om normal prøve sist de testet seg. Hvert år får omtrent 70 norske kvinner denne beskjeden.

Systemet skal være trygt og sikkert

– Thea var veldig opptatt av at vi må gjøre noe med det vi kan. Systemet skal være trygt og sikkert, slike feil bør ikke skje.

– Jeg er veldig glad for at det settes fokus på hvordan man kan heve kvaliteten på systemet, men det er samtidig viktig å poengtere at det er trygt å ta celleprøve i Norge, sier Ameli Tropé.

Tropé er gynekolog og leder for Livmorhalsprogrammet til Kreftregisteret.

– Det finnes dessverre ingen perfekt screeningprøve, og vi jobber med å forbedre systemet. Ethvert krefttilfelle er ett tilfelle for mye.

LES OGSÅ: Ine (45) og Thea (25) deler kreftsykdommen på Facebook

Feiltolking av prøver skjer sjelden

Av 10 000 kvinner som får beskjed om en normal celleprøve, vil to av disse ha fått feiltolket sine prøvesvar.

SJELDENT: Ifølge Ameli Tropé, gynekolog og leder for Livmorhalsprogrammet til Kreftregisteret, er det svært sjeldent at prøvesvar blir feiltolket.  Foto: Kreftregisteret
SJELDENT: Ifølge Ameli Tropé, gynekolog og leder for Livmorhalsprogrammet til Kreftregisteret, er det svært sjeldent at prøvesvar blir feiltolket. Foto: Kreftregisteret Vis mer

– Det er svært sjelden slike feil skjer. De aller fleste får påvist kreften i et veldig tidlig stadium, der prognosene er svært gode, og de i liten grad får varige mén etter behandlingen, sier Tropé.

Prøvene er ikke alltid like lette å tolke, og det er flere grunner til at det er slik. Det kan være på grunn av svak teknisk kvalitet på prøven, eller at prøven ikke inneholder noen av de unormale cellene som kan føre til kreft. I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg raskt.

Hvert år får 300-380 kvinner livmorhalskreft i Norge. To tredjedeler av disse har ikke tatt celleprøven som anbefalt. Hadde vi ikke hatt screeningprogrammet i Norge, ville antallet vært over 1000, ifølge Tropé.

Får man påvist celleforandringer eller en HPV-infeksjon, skal man ikke bli livredd

– Det aller viktigste er at alle kvinner kommer og tar prøven. Og dersom man får påvist celleforandringer eller en HPV-infeksjon, skal man ikke bli livredd – det er veldig få som får livmorhalskreft, selv etter et unormalt prøvesvar, forklarer Tropé.

LES OGSÅ: - Jeg hadde kreft i livmoren, og den skulle fjernes. Samtidig var det en ny baby på gang

HPV-smitte er veldig vanlig – 70-80 prosent av oss vil få det i løpet av livet. 90 prosent av disse infeksjonene går tilbake av seg selv i løpet av to år. Vedvarende HPV-smitte er årsaken til celleforandringer i livmorhalsen. (Psst: - Vi håper HPV-vaksinen kan redusere tilfellene av livmorhalskreft med 90 prosent)

– Ubehandlede celleforandringer vil i ett av tre tilfeller utvikle seg til livmorhalskreft. Dette tar oftest 10-30 år. Muligheten for å avdekke et forstadium til livmorhalskreft med én enkelt celleprøve er omlag 70 prosent.

Utviklingen av livmorhalskreft er imidlertid en prosess som normalt tar lang tid, opptil 10-15 år, ifølge Tropé.

– Dersom du følger anbefalingene om å ta regelmessige celleprøver med tre års mellomrom, blir derfor sannsynligheten for at et forstadium til kreft ikke oppdages etter tre-fire runder svært liten. Blant friske, symptomfrie kvinner som tar screeningprøven er det ekstremt liten risiko for at det er noe galt.

LES OGSÅ: Spiral kan beskytte mot livmorhalskreft

THEA STEEN: Thea Steen fikk prisen «Årets forbilde» etter sin død under Kjendisgallaen i 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir søndag kveld. Her er hun representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen. Foto: NTB scanpix
THEA STEEN: Thea Steen fikk prisen «Årets forbilde» etter sin død under Kjendisgallaen i 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir søndag kveld. Her er hun representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ny test skal erstatte celleprøven

Det finnes en HPV-test som er en enda mer «følsom» prøve, som celleprøven etter hvert kommer til å bli erstattet med.

– Dette skjer ikke over natten, men vi har begynt å innføre det i fire fylker for å se hvordan det fungerer. Vi jobber med å kvalitetssikre alle leddene i prosessen – man skal føle seg trygg når man har fått beskjed om at prøven var normal, sier Tropé.

Thea Steens #sjekkdeg-kampanje bidro til at 6500 flere kvinner sjekket seg for livmorhalskreft i 2015, og hun ble tildelt Kreftforeningens hederspris for sitt arbeid og engasjement i saken.

– At Thea har fått så mange til å sjekke seg er helt fantastisk! Statistikk viser at omtrent 150 av disse kvinnene har unngått livmorhalskreft, så det har helt klart reddet liv. Nå må vi se på systemet, og finne ut hvor det kan gjøres forbedringer slik at ingen prøver feiltolkes. Jeg håper og tror at det skjer, sier Tove Steen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer