Hukommelse

Jill kan huske absolutt alt som har skjedd i livet

– Det er uten stans og fullstendig utmattende.

HUSKER ALT: Jill Price har HSAM; en slags uendelig hukommelse som gjør at hun husker alt som har skjedd i livet. FOTO: Skjermdump Good Morning America
HUSKER ALT: Jill Price har HSAM; en slags uendelig hukommelse som gjør at hun husker alt som har skjedd i livet. FOTO: Skjermdump Good Morning America Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en artikkel i britiske The Guardian kunne vi for en stund siden lese om et interessant fenomen. Avisen beskrev nemlig en håndfull mennesker som tilhører det menneskelige unntaket: nemlig at de har uendelig hukommelse, i betydningen at de husker absolutt alt.

Tilstanden kalles hyperthymesia, eller HSAM, og kun omtrent 60 mennesker i verden har denne «evnen».

Husker alt

Tenk deg at noen spør deg hva du gjorde for eksempel 29. august 1980, og du kan svare, ned til minste detalj. Det var tilfelle da journalisten i The Guardian spurte amerikanske Jill Price (51), og hun uten å måtte tenke seg om svarte:

«Det var en fredag og jeg dro til Palm Springs med vennene mine, tvillingene Nina og Michelle, og deres familier for å feire Labour Day».

Da Price ble utfordret på å huske for eksempel tredje gang hun kjørte bil, svarte hun like momentant: «Tredje gang jeg kjørte bil var 10. januar 1981. Lørdag. Teen Auto. Det var der vi tok kjøretimer».

Testet på tv

Også da Price gjestet «Good Morning America» i 2008, viste hun en forbløffende hukommelse. Uansett hvor vanskelige oppgaver programlederen ga henne, greide Price å svare.

Se Jill Price på Good morning America her:

Jill Price has the ability to never forget, she remembers every single thing that she've ever seen or done. Watch and get amazed! Vis mer

Sjelden tilstand

Jill Price var ifølge The Guardian den første personen i verden som ble «diagnostisert» med HSAM. Tilstanden innebærer at hun husker omtrent alt som har skjedd i livet.

Ifølge The Guardian begynte den ekstreme hukommelsen hennes da hun var 14 år, og hun grunnet flytting mistet tilværelsen hun var vant med. Price begynte å samle på minner, for å holde fast ved det hun hadde mistet.

Likevel, det kan synes som om hun hadde bedre hukommelse enn de fleste allerede før det. Price beskriver sitt først minne fra rundt 18 måneders alder, og kan huske hvilke lyder hun hørte fra gatene utenfor.

– Driver meg til vanvidd

Price har gitt ut selvbiografien «The woman who can't forget», og tittelen beskriver hvordan Price opplever å leve med tilstanden. For der mange kanskje tenker at det å huske så godt er en velsignelse, mener Price at den uendelige hukommelsen snarere er en forbannelse.

SELVBIOGRAFI: Jill Price har skrevet bok om hvordan det er å leve med HSAM: FOTO: Skjermdump Amazon.
SELVBIOGRAFI: Jill Price har skrevet bok om hvordan det er å leve med HSAM: FOTO: Skjermdump Amazon. Vis mer

Da hun i 2000 tok kontakt med Dr. James McGaugh, leder av UC Irvine’s Center for the Neurobiology of Learning and memory, skrev hun i en e-post at dersom hun hører en dato nevnt på TV, begynner hun med en gang å rekonstruere nøyaktig hva hun gjorde den dagen, hva hun hadde på seg, hvordan været var og alle lydene hun hørte:

«Det er uten stans og fullstendig utmattende. Mange kaller det en gave, men jeg kaller det en byrde. Jeg spiller opp hele livet mitt i hodet hver dag, og det driver meg til vanvidd!!!», skrev hun i e-posten, til McGaugh, som var det første til å forske på og påvise tilstanden.

Ofte også OCD

Forskning har antydet at personer med HSAM også gjerne har en form for OCD, på norsk kalt tvangstanker.

KK har tidligere skrevet om Rebecca, som også har HSAM.

I 2006 publiserte the neuropsychology journal Neurocase artikkelen «A Case of Unusual Autobiographical Remembering», og tok for seg nettopp HSAM.

Ifølge en artikkel på Healthline.com, skrevet av professor Timothy J. Legg, kan mennesker med HSAM huske hendelser, bilder, datoer og samtaler ned i minste detalj. De husker også ting som skjedde da de var helt små, men hendelser og minner etter 10–12 årsalderen er som regel mer levende og detaljerte.

Nyoppdaget fenomen

Psykolog Bjørn-Eivind Kirsebom, førsteamanuensis ved Universitet i Tromsø, har tidligere sagt til KK at HSAM både et veldig sjeldent og et forholdsvis nyoppdaget fenomen.

– Jeg har ikke funnet tall på hvor mange det er som har dette, men det er ingen tvil om at det er en sjelden tilstand. Det første dokumenterte tilfellet er fra 2006 og det er foreløpig ikke særlig utforsket, sa han til KK i 2018.

– HSAM innebærer at man har en spesialisert evne til å huske minner fra sin egen livshistorie, det vi kaller autobiografisk minne. Men selv om de er utrolig gode til å huske selvopplevde ting, er de ikke nødvendigvis bedre enn andre når det gjelder andre former for hukommelse. Som for eksempel det å huske faktaopplysninger. De kan også være ganske gode til å huske store verdensbegivenheter, som 11. september, bedre enn andre. Men årsaken til det kan være at de knytter sin egen personlige historie inn i det, slik at de husker disse hendelsene bedre.

Ufrivillig husk

Jill Price er frilanser innenfor film og tv, og ifølge The Guardian bor hun i dag sammen med foreldrene. Selv om hun kan huske ting som andre bare kan drømme om, er det en kjensgjerning at minnene hennes trigges uten at hun ønsker det selv.

Også de vonde. Som for eksempel det vidåpne blikket til mannen hennes Jim da han fikk slag i 2005, og senere døde.

Glemmer aldri det vonde

På en måte kan Jills tilstand beskrives som en manglende evne til å glemme. For der vi andre etter hvert greier å legge vonde hendelser bak oss, vil de ubehagelige minnene være med Price resten av livet, ned til minste detalj:

– Om jeg bare hadde gjort sånn og sånn og så videre. Alle tenker sånn. Bare det at alle ikke husker hver eneste hendelse, sa Price til The Guardian og beskrev livet sitt som et kart av anger, og andre liv hun kunne ha levd:

– Jeg tenker mye sånn: Hva ville ha skjedd, hvordan ville ting ha vært, hvordan ville i dag sett ut, sa Price til The Guardian.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer