Hukommelse

Jill kan huske absolutt alt som har skjedd i livet

– Det er uten stans og fullstendig utmattende.

HUSKER ALT: Jill Price har HSAM; en slags uendelig hukommelse som gjør at hun husker alt som har skjedd i livet. FOTO: Skjermdump Good Morning America
HUSKER ALT: Jill Price har HSAM; en slags uendelig hukommelse som gjør at hun husker alt som har skjedd i livet. FOTO: Skjermdump Good Morning America Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en artikkel i britiske The Guardian kunne vi for en stund siden lese om et interessant fenomen. Avisen beskrev nemlig en håndfull mennesker som tilhører det menneskelige unntaket: nemlig at de har uendelig hukommelse, i betydningen at de husker absolutt alt.

Tilstanden kalles hyperthymesia, eller HSAM, og kun omtrent 60 mennesker i verden har denne «evnen».

Husker alt

Tenk deg at noen spør deg hva du gjorde for eksempel 29. august 1980, og du kan svare, ned til minste detalj. Det var tilfelle da journalisten i The Guardian spurte amerikanske Jill Price (51), og hun uten å måtte tenke seg om svarte:

«Det var en fredag og jeg dro til Palm Springs med vennene mine, tvillingene Nina og Michelle, og deres familier for å feire Labour Day».

Da Price ble utfordret på å huske for eksempel tredje gang hun kjørte bil, svarte hun like momentant: «Tredje gang jeg kjørte bil var 10. januar 1981. Lørdag. Teen Auto. Det var der vi tok kjøretimer».

Testet på tv

Også da Price gjestet «Good Morning America» i 2008, viste hun en forbløffende hukommelse. Uansett hvor vanskelige oppgaver programlederen ga henne, greide Price å svare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer