Sukker:

Jo, det er forskjell på sukkeret vi spiser

Ikke alle sukkerholdige matvarer er like ugunstige for helsa.

KILDEN ER VIKTIG: Hvor sukkeret kommer fra har mye å si for hvordan det påvirker blodsukkeret ditt. FOTO: NTB Scanpix
KILDEN ER VIKTIG: Hvor sukkeret kommer fra har mye å si for hvordan det påvirker blodsukkeret ditt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en godtemoms, eller er du opptatt i hva slags sukker du spiser? Det er forskjell på de forskjellige formene for sukker, og særlig fruktsukkeret, fruktose, har vært mye diskutert. Er det verre enn «vanlig sukker»? Bedre?

- En vanlig misforståelse er at fruktose er noe helt annet enn det sukkeret vi vanligvis kjøper i butikken. Vanlig sukker er en sammensetning av glukose og fruktose. Det kan misforstås fordi man lett tenker at fruktose er noe man kun finner i frukt, men vanlig sukker inneholder 50 prosent fruktose, påpeker Astrid Kolderup Hervik, som er universitetslektor i mat og helse ved Universitetet i Sørøst-Norge

Du kan imidlertid få kjøpt både ren fruktose og ren glukose (druesukker) i butikken, i tillegg til vanlig sukker (sukrose), som altså er en kombinasjon av de to.

- Så kan man spørre seg om en ting er noe bedre enn noe annet, men generelt er konklusjonen at det er den totale mengden sukker du får i deg som er viktigst, påpeker Hervik.

LES OGSÅ: Derfor er det tilsatt sukker i nesten alt

Behandles i leveren

For noen høres kanskje fruktsukker sunnere ut, og det har også vært sett på som et sunnere alternativ til vanlig sukker. Fruktsukkeret er søtere enn druesukkeret, og det har heller ikke den samme innvirkningen på blodsukkeret vårt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.