Mat På Festival

Jo, du kan spise hamburger med god samvittighet på festival

- Det er ikke den du legger på deg av, sier ernæringseksperten.

VELG HAMBURGER PÅ FESTIVAL: Ifølge eksperten kan du nyte en hamburger med god samvittighet dersom du dropper tilbehøret.  Foto: Plainpicture
VELG HAMBURGER PÅ FESTIVAL: Ifølge eksperten kan du nyte en hamburger med god samvittighet dersom du dropper tilbehøret. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har vært på en festival eller to, har du helt sikkert merket at det nesten er umulig å ikke ta seg en pause fra musikken og alkoholen for å finne seg matbit når magen rumler som verst.

Og det er greit det, men vær oppmerksom på at dagene du tilbringer på festival fort kan bli kaloririke dersom du ikke tenker deg ordentlig om før du velger hva du skal spise. Men i et hav av pizzastykker, pølser, kebaber, hamburgere og pommes frites er det ikke alltid like lett. For hva er egentlig det sunneste valget blant hurtigmaten? 

LES OGSÅ: Bensinstasjonmaten du bør styre unna

Fort gjort å velge de usunne alternativene på festival 

Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog og jobber ved Poliklinikk for utredning av cøliaki og matintoleranse ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, tror det er mange som ender opp med å spise riktig så usunt når de er på festival – og det spesielt hvis den strekker seg over flere dager. 

- Siden de fleste festivaler foregår på et lukket område, blir man veldig prisgitt det mattilbudet som er der. Og dersom det ikke er noe særlig sunn mat tilgjengelig har man jo valget mellom å ikke spise noe, som sjelden er en god løsning, eller å spise noe mindre sunt. 

- Når man i tillegg drikker en del alkohol blir terskelen for å gjøre usunne matvalg enda lavere, sier hun. 

Og hvis du er på festival i en hel uke, drikker alkohol og spiser mindre sunne måltider hver eneste dag, er det ifølge Eskerud stor sannsynlighet for at du vil oppleve en aldri så liten vektøkning. 

- Akkurat hvor mye avhenger selvfølgelig av hvor aktiv du er og hvor stort kalorioverskudd du er i. Forskning har imidlertid vist at en uke fri i snitt gav 0,3 kilo vektøkning, som vedvarte i ettertid. 

DROPP TILBEHØRET: Eksperten forteller at du fint kan spise en hamburger til middag på festival dersom du dropper det kaloririke tilbehøret.  Foto: Shutterstock / Joshua Resnick
DROPP TILBEHØRET: Eksperten forteller at du fint kan spise en hamburger til middag på festival dersom du dropper det kaloririke tilbehøret. Foto: Shutterstock / Joshua Resnick Vis mer

LES OGSÅ: - Kan fort legge på deg to til fem kilo i ferien

Ikke farlig å spise en hamburger til middag 

Det er med andre ord lurt å tenke litt over hva du spiser når du er på festival. Men i jungelen av pizzastykker, pølser, kebaber og hamburgere kan det være vanskelig å vite hva som er det sunneste valget.

Så hva ville ernæringsfysiologen gått for? 

- Er det sunn mat tilgjengelig på festivalen ville jeg hovedsakelig valgt det, men det er ingenting i veien for å skeie ut med litt mindre sunn mat du ikke spiser til hverdags noen dager heller. 

- En hamburger uten ekstra tilbehør kan være en grei middag på festival. En full meny med drikke, pommes frites eller andre ting vil derimot gjøre at måltidet blir veldig kaloririkt - det er ikke selve hamburgeren du legger på deg av. Et godt tips er å tenke som følger: hvis porsjonen mat du får servert ser veldig stor ut, så er det sannsynligvis for mye mat for deg. 
 
Videre forteller Eskerud at det er vel så viktig for vekten å tenke over hvor mye alkohol du drikker. 

- To halvlitere med øl tilsvarer omtrent en liten middag i kaloriinnhold. Et annet godt tips kan være å spise en god og næringsrik frokost eller lunsj, slikt at du ikke ender opp med å spise usunn festivalmat hele dagen, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer