Rødt Kjøtt

Jo, kjøtt er bra for deg - i moderate mengder

Det er flere grunner til at du ikke bør kutte ut rødt kjøtt og andre animalske produkter.

KJØTT: For mye rødt og bearbeidet kjøtt er vist å kunne øke risikoen for tarmkreft. Det betyr imidlertid ikke at du bør fjerne det helt fra kostholdet.  Foto: FoodCollection
KJØTT: For mye rødt og bearbeidet kjøtt er vist å kunne øke risikoen for tarmkreft. Det betyr imidlertid ikke at du bør fjerne det helt fra kostholdet. Foto: FoodCollection Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som prøver å holde deg unna både kjøtt og meieriprodukter? Selv om disse matvarene er noe du til en viss grad bør være forsiktig med, er det ikke dermed sagt at du ikke skal spise dem. Anna Haug, professor i ernæringsfysiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, forteller at mange dropper både melk og kjøtt, som er gode kilder til viktige næringsstoffer som jod, B12, jern og sink. 

- Hva man så erstatter disse matvarene med kan jo være så mangt, og ikke nødvendigvis mat som er like gode kilder til næringsstoffene, mener hun. 

LES OGSÅ: Slapp, sliten, trøtt og stadig syk? Det kan være jernmangel

Svært mange unge kvinner får for lite jod

Den siste tiden har det vært mye snakk om jod i mediene, etter at Nasjonalt råd for ernæring avdekket at flere får i seg for lite jod, og spesielt unge og gravide. Eksperter har i ettertid gått ut og slått et slag for den omdiskuterte brunosten, som er en god kilde til jod. - Ved NMBU har vi et kurs med en kostholdsøvelse der studentene registrerer sitt kosthold i løpet av to til tre dager. De får da et grovt innblikk i sitt eget kosthold, og hvor mye næringsstoffer de fikk i løpet av registreringsperioden sin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer