Overgangsalder:

- Jo tidligere man starter med behandling, jo bedre, sier professor

Et fåtall får store plager i overgangsalderen.

OVERGANGSALDER: Noen får plager, men mange får ikke. FOTO: NTB Scanpix
OVERGANGSALDER: Noen får plager, men mange får ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overgangsalderen er perioden etter den siste menstruasjonen – menopausen, som ofte skjer når vi er et sted rundt 50 til 52 år gamle.

Hvordan denne tiden utarter seg er svært forskjellig. Noen får mange symptomer, andre får ingen. Ifølge Mette Haase Moen, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og professor ved NTNU, gjelder sistnevnte for rundt 25 prosent av oss. Rundt 30 prosent får symptomer som blir svært plagsomme, og dette kan som kjent være hetetokter, tørrhet i skjeden, urinveisplager og nattesvette – som igjen kan gi dårlig søvn, tretthet og konsentrasjonsvansker.

Den mest effektive behandlingen mot disse plagene er behandling med østrogen, men mange kvier seg for å ta i bruk disse i frykt for alvorlige bivirkninger.

- Om vi ser på historien, så var det sånn at når dette kom på 50-talet så tenkte man at det var en slags ungdomskilde – det hjalp for «alt» og holdt deg evig ung. Så oppdaget man etter hvert at det ikke bare var fordeler med dette, og at det heller ikke hjalp mot alt man da trodde det kunne hjelpe mot, forteller Britt Ingjerd Nesheim, som er spesialist i kvinnesykdommer, og blant annet har skrevet boken «Midt i livet» om overgangsalderen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer