Overgangsalder:

- Jo tidligere man starter med behandling, jo bedre, sier professor

Et fåtall får store plager i overgangsalderen.

OVERGANGSALDER: Noen får plager, men mange får ikke. FOTO: NTB Scanpix
OVERGANGSALDER: Noen får plager, men mange får ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overgangsalderen er perioden etter den siste menstruasjonen – menopausen, som ofte skjer når vi er et sted rundt 50 til 52 år gamle.

Hvordan denne tiden utarter seg er svært forskjellig. Noen får mange symptomer, andre får ingen. Ifølge Mette Haase Moen, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og professor ved NTNU, gjelder sistnevnte for rundt 25 prosent av oss. Rundt 30 prosent får symptomer som blir svært plagsomme, og dette kan som kjent være hetetokter, tørrhet i skjeden, urinveisplager og nattesvette – som igjen kan gi dårlig søvn, tretthet og konsentrasjonsvansker.

Den mest effektive behandlingen mot disse plagene er behandling med østrogen, men mange kvier seg for å ta i bruk disse i frykt for alvorlige bivirkninger.

- Om vi ser på historien, så var det sånn at når dette kom på 50-talet så tenkte man at det var en slags ungdomskilde – det hjalp for «alt» og holdt deg evig ung. Så oppdaget man etter hvert at det ikke bare var fordeler med dette, og at det heller ikke hjalp mot alt man da trodde det kunne hjelpe mot, forteller Britt Ingjerd Nesheim, som er spesialist i kvinnesykdommer, og blant annet har skrevet boken «Midt i livet» om overgangsalderen.

- Det man har kommet frem til nå er at om du plages av hetetokter, så er det greit å bruke det, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Marte fikk beskjeden ingen 23-åringer forventer: - Du er nesten ferdig med overgangsalderen

Kan øke risikoen for blodpropp og kreft

Det gjelder imidlertid ikke alle, og det er både fordeler og ulemper ved bruk av hormoner.

Når vi kommer i overgangsalderen slutter eggstokkene å produsere hormonene østrogen og progesteron, og det er når denne produksjonen avtar at plagene kan dukke opp. Tilførsel av østrogen er altså en effektiv behandling mot disse plagene, men bivirkningene kan være alvorlige. Tilførsel av østrogen er blant annet vist å kunne øke risikoen for blodpropp og brystkreft, og kvinner som er i risikosonen for blodpropp eller tidligere har vært behandlet for brystkreft skal ikke ha denne behandlingen.

Å prøve å redusere risikoen for blodpropp på andre måter, gjennom en sunn og aktiv livsstil, er uansett viktig, men for de som ikke er i risikosonen så regnes ikke hormonbehandlingen som farlig i dag.

- Om du går tilbake til 90-tallet så var dette noe alle skulle ha, men så har det slått helt andre veien igjen. Om man er plaget så er det helt greit å bruke det, med mindre man er disponert for blodpropp eller har vært behandlet for brystkreft.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å sjekke at kroppen fungerer?

Viktig å starte tidlig

Mette Haase Moen har tidligere fortalt KK.no at omkring halvparten av alle kvinner med overgangsplager har prøvd alternativ behandling mot plagene. Under 15 prosent bruker hormonbehandling.

Om du ønsker hormonbehandling bør den startes på så tidlig som mulig etter menopausen, og i hvert fall innen ti år, ifølge Moen.

- Det er viktig å begynne med hormonbehandling (HT) relativ kort tid etter menopausen, i alle fall innen ti år. Har aldersforandringene startet i blodkar eller hjerne så kan HT virke stikk motsatt av når man starter tidlig, sier hun.

Det kan nemlig også være slik at om du starter sent, så kan hormonbehandlingen gjøre mer skade enn gavn.

- Start av behandling før 60 år kan gi langvarige positive helseeffekter, også etter at kvinnen har sluttet med HT, sier Moen.

Hun viser til tall fra den store amerikanske studien Womens Health initiative, men påpeker at de ikke nødvendigvis er helt representative for Norge, da behandlingsrutinene varierer mellom landene.

Ifølge den amerikanske studien er den totale dødeligheten under behandling 30 prosent lavere om du starter behandlingen raskt etter menopausen. Forekomsten av hjerte- og karsykdom halveres, og dette kan også vedvare i flere år etter avsluttet behandling.

LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter på p-piller

HODEPINE: Nattesvette kan gi dårligere søvn. FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE: Nattesvette kan gi dårligere søvn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mindre risiko med spray og plaster

Tilførsel av østrogen er blant annet vist å kunne redusere benskjørhet og brudd, og tidligere ble behandlingen også benyttet for å forebygge eller behandle beinskjørhet hos kvinner med økt risiko. Denne effekten har man sett at raskt avtar igjen når man slutter på behandlingen.

Tall fra den amerikanske studien viser at per 10 000 kvinner, sank forekomsten av lårhalsbrudd med fem tilfeller ved start på hormonbehandling i en gjennomsnittsalder på 63. Også forekomsten av tarmkreft sank, mens forekomsten av brystkreft økte med 8 tilfeller per 10 000 kvinner, forekomsten av hjerteinfarkt økte med 7, forekomsten av slag med 8, og blodpropp med 13 tilfeller.

Tilførsel av østrogen alene er sterkt assosiert med en økt risiko for kreft i livmoren. For å unngå den økte risikoen gis østrogen sammen med gestagen, som har mange av de samme funksjonene som progesteron. Hos kvinner som har fjernet livmoren og dermed har kunnet få behandling med kun østrogen, sank tilfellene av både brystkreft, hjerteinfarkt og lårhalsbrudd, mens tilfellene av slag og blodpropp økte.

- Man mener at den økte risiko for slag og blodpropp ikke er til stede om kvinnen bruker hormonplaster eller hormonspray. For å unngå bruken av gestagen, kan det innsettes en hormonspiral i livmoren, sier Moen, men påpeker at det trengs mer forskning på dette.

Det er med andre ord flere fordeler og ulemper ved hormonbehandling, men i dag anses det som en relativt trygg behandlingsmetode, for de som ikke har hatt blodpropp eller brystkreft tidligere.

Moen påpeker at valg av behandling helt og holdent er kvinnens valg, samtidig som den selvsagt ikke skal gis kvinner uten plager. Noen kvinner kommer imidlertid tidlig i overgangsalderen, og da er hormonbehandling anbefalt, blant annet for å redusere risikoen for benskjørhet og hjertekarsykdommer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer