Snorking:

Joda, menn snorker mer enn kvinner!

...men etter overgangsalderen tar kvinnene innpå.

SNORKING: Mange studier bekrefter at menn snorker mer enn kvinner, men hvorfor er det egentlig sånn? FOTO: NTB Scanpix
SNORKING: Mange studier bekrefter at menn snorker mer enn kvinner, men hvorfor er det egentlig sånn? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Krangler du og partneren din om hvem av dere som snorker mest? Dersom du er kvinne og er i et forhold med en mann, kan du trygt vise til forskningen: det er nemlig mest sannsynlig han!

For selv om det ikke er noen tvil om at kvinner både kan snorke mye og høylytt (…og at også de fortjener å ligge på sofaen en gang iblant…) mener forskerne altså at menn snorker langt mer enn kvinner.

En som kan mye om dette er professor og overlege Eva Lindberg, som er sjef på søvnsenteret ved Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hun forteller til KK.no at de har gjort flere befolkningsstudier på snorking. Resultatene av disse viser at 10 prosent av menn i alderen 30-40 år snorker av og til, mens tilsvarende tall for kvinner er 5 prosent.

Det er med andre ord dobbelt så mange menn som snorker av og til, enn det er kvinner.

Forskjellen jevner seg ut med alderen

Når det kommer til såkalte «vanesnorkere», det vil si personer som snorker høyt og forstyrrende ofte eller veldig ofte, ser man samme tendens. Her viser Lindbergs tall at cirka 22 prosent av menn i alderen 40-50 år snorker mye, mens tilsvarende tall for kvinner bare er ni prosent.

Men det er viktig å merke seg at forskjellen mellom menn og kvinners snorking jevner seg ut med stigende alder og når vi er 70-80 år gamle snorker kvinner og menn omtrent like mye.

– Snorking er veldig avhengig av alder, både hos menn og kvinner. De fleste som snorker er i alderen 50-60 år, hvor cirka 14 prosent av kvinnene og cirka 26 prosent av mennene er såkalte vanesnorkere. Omtrent like mange oppgir at de snorker av og til, sier Lindberg.

Hvorvidt menn også snorker høyere enn kvinner, er det imidlertid ikke lett å finne vitenskapelige bevis for. Dette skyldes ifølge Lindberg at det er vanskelig å helt objektivt måle snorking, fordi det ikke bare handler om antall desibel men også om lydfrekvensen.

LES OGSÅ: Har du flyttet ut fra soverommet kreves det litt ekstra innsats i parforholdet

Kan skyldes anatomiske forskjeller

Ståle Pallesen, søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen og Nasjonal kompetansesenter for søvnsykdommer, bekrefter at det finnes mye forskning som støtter opp om påstanden om at menn snorker mer enn kvinner.

Han viser blant annet til en norsk spørreundersøkelse hvor 2000 personer skulle oppgi hvor ofte de snorker. 14,7 prosent av kvinnene oppga at de snorker «vanligvis eller alltid», mens tilsvarende tall for menn var 24 prosent.

Hva som er årsaken til at menn snorker såpass mye mer, finnes det flere teorier om.

– Snorking er en indikasjon på at luftveispassasjeforholdet er litt trangt. Når vi ligger og sover hender det ofte at underkjeven faller bakover, noe som kan blokkere svelge litt. Muskeltonus går også ned når vi sover, slik at luftveiene klapper litt sammen - og når det blir trangt kommer det lyd, forklarer Pallesen.

– Noen mener at menn snorker mer på grunn av anatomiske forskjeller i luftveispassasjeforholdet og at den øvre luftveianatomien er forskjellig hos menn og kvinner.

– Hormoner kan også ha en del å si og mannlige hormoner er mer assosiert med snorking enn kvinnelige. Kvinnelige hormoner beskytter mot snorking, noe som kan være grunnen til at kvinner snorker mer når de kommer i overgangsalderen.

Pallesen peker på at forskjellene mellom menn og kvinner i slike vitenskapelige studier til en viss grad også kan skyldes underrapportering.

– Det er ingen tvil om at det er kjønnsforskjeller, men noe av den store forskjellen kan også skyldes villighet til å rapporter symptomer. Det er mulig at forskjellene blir overdrevet i undersøkelser hvor man benytter seg av selvrapportering, fordi snorking blir sett på som et lite feminint trekk, sier han.

LES OGSÅ: - Du sover rett og slett mindre jo eldre du blir

Høylytt snorking kan være søvnsykdom

Men uansett kjønn er det viktig å vite at snorking har en sammenheng med helse. Overvekt er en av de vanligste årsakene til snorking hos voksne, da det fører til avleiringer og fettansamlinger som gjør svelget og luftveiene trangere.

Dersom du er plaget av mild snorking kan du derfor ofte behandle det selv gjennom å trene og gå ned i vekt.

– Du bør også forsøke å ligge på siden, noe som selvsagt kan være vanskelig å kontrollere når man sover. Jeg har hørt om noen som har sydd tennisballer inn i ryggen på t-skjorten for å gjøre det vanskelig å ligge på ryggen, sier Pallesen med et smil.

Men hvis din egen snorking får deg til å bli trøtt og uopplagt på dagtid, og du også lider av høyt blodtrykk mener han det er viktig å oppsøke hjelp. Slike symptomer, kombinert med høylytt snorking, kan være et tegn på at du har den alvorlige søvnsykdommen søvnapné.

– Det finnes ulike alvorlighetsgrader av søvnapné, men ofte er det slik at luftveiene klapper sammen slik at du ikke får puste. Dette fører til at du våkner, luftveiene åpnes og når du puster normalt sovner du igjen. Dette kan gjenta seg mange ganger i løpet av natten, uten at personen selv kanskje er klar over at det skjer.

– Denne søvnsykdommen er skummel fordi den svekker din mentale fungering. Risikoen for å sovne på dagtid og forårsake ulykker øker, samt at den har en negativ effekt på hjerte- karhelsen. Den gir også økt risiko for høyt blodtrykk.

– Noen mener at snorking i seg selv, selv uten pustestopp, kan være skadelig. Vibrasjonene kan i noen tilfeller gi skade på arteriene som gjør at det kan bygges opp fettavleiringer. Over tid kan dette gi økt risiko for ulike sykdommer. Noen mener også at snorking kan påvirke metabolismen negativt, noe som igjen kan påvirke insulinintoleransen og gi økt risiko for diabetes, sier han.

LES OGSÅ: Marit sluttet å puste 60 ganger i løpet av én time

Ulike behandlingsmetoder

Mild søvnapné kan blant annet behandles med en såkalt snorkeskinne som tilpasses av tannleger. Dette er en type skinne som skal holde underkjeven på plass for å forhindre at luftveiene blokkeres og ifølge Pallesen har disse god dokumentert effekt.

Mer moderate og alvorlige tilfeller av søvnapné behandles vanligvis med CPAP-maskiner, som er et apparat som om natten kontinuerlig forsyner personen med luft via en maske.

Snorking kan også behandles ved snorkeoperasjoner og ulike kirurgiske inngrep. I noen tilfeller velger man å operere inn et implantat som stimulerer en nerve som får underkjeven til å skyte frem slik at luftveiene åpner seg.

LES OGSÅ: Britisk søvnforsker: - Ja, kvinner trenger mer søvn enn menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer