HAR DU MOBIL MED GPS?: Smarte nettsider hjelper deg, så du får analysert løpeturen din fra ende til annen når du kommer hjem med dataene GPSen på mobiltelefonen din har samlet inn for deg. Foto: All Over PressAll Over Press
HAR DU MOBIL MED GPS?: Smarte nettsider hjelper deg, så du får analysert løpeturen din fra ende til annen når du kommer hjem med dataene GPSen på mobiltelefonen din har samlet inn for deg. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Jogging

Joggere vil elske dette

Var det morsomt å jogge før, blir det i alle fall gøy å jogge med en virtuell treningspartner - med GPS.

Publisert
Syns du tekniske duppeditter er morsommere enn jogging? Prøv å kombinere de to.
Med for eksempel Mapmyrun eller Motionbased får du analysert løpeturen din fra ende til annen når du kommer hjem med dataene GPSen på mobiltelefonen din har samlet inn for deg.

LES OGSÅ: Deilige duppeditter

Dette er GPS

Dinside.no beskriver som et navigasjonssystem som benytter seg av 24 satellitter som går i en bane 20.200 km over jordoverflaten. Systemet virker over hele jorden, 24 timer i døgnet. I motsetning til astronomisk navigasjon, er det uavhengig av metrologiske forhold.
NAVSTAR-satellittene sender kontinuerlig ut signaler som forteller satellittens posisjon, dato og klokkeslett.

LES OGSÅ: Slik blir treningen en suksess

Hjelper deg å velge rute

Ved hjelp av en GPS-mottaker (som blant annet finnes i mange mobiltelefoner) kan du motta disse signalene. Hvis mottakeren har kontakt med minst tre satellitter har den muligheten til å regne ut din posisjon i lengde- og breddegrad, samt hvilken retning og fart du beveger deg i. Har mottakeren signaler fra fire eller flere satellitter kan den også beregne din posisjon tredimensjonalt. Med andre ord fortelle deg om du befinner deg i havhøyde eller i tynn luft blant ruvende fjelltopper. Gjør motbakker deg litt motløs? Finn ut hvor det går opp og ned, og velg rute med omhu.

LES OGSÅ: Full oversikt over kaloriene

Beregner kaloriforbruk

Også LA Times mener at Mapmyrun er hot. Hvis du er på et sted du ikke kjenner, hjelper programmet og Google maps deg med å plotte ut en joggerute. Velg deg ut en rute, og du kan kalkulere hvor langt du skal løpe. Ved å taste inn kjønn, alder, vekt og høyde, samt om du har syklet eller løpt, finner du ut hvor mange kalorier du har brukt opp.

Loggfører all informasjonen din

På din personlige side får du etterhvert en oversikt over alle turene du har løpt, og på hvilke turer du har forbrent flest kalorier. Sunn statistikk er vel aldri kjedelig?
Du kan også velge å dele joggerutene dine med andre joggere på sosiale nettsteder som Facebook og Twitter.

LES OGSÅ: Slik blir trening gøy

Noen trekker det ekstra langt...

Noen gjør det til og med til kunst. New York Times har møtt en fyr som planlegger joggerutene slik at han jogger en tegning ved hjelp av GPS og gatene han velger seg. Når han kommer hjem kan han nyte kunstverket, for eksempel har han løpt gate opp og gate ned, helt til han hadde tegnet en glefsende hund i kartet. Det finnes sågar samlesider for slik kunst!

Sjekk disse løpetipsene

Dersom du ønsker mer hjelp med joggeformen, anbefaler vi at du leser denne artikkelen, hvor du får et 7 ukers-opplegg til hvordan du kan bli sprek og lett på sju uker. Opplegget er laget av Irene Mårdalen i Personligtrening.no - som også er en nettjeneste som kan hjelpe deg med treningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer