Lavfodmap-dietten

Julianne Lyngstad (28) ble kvitt mageproblemer med «ny»​ diett

Og hun er ikke alene om problemene. Tarmbøker og kokebøker for sensitive mager topper bestselgerlistene, og det siste er overføring av andres avføring – i jakten på en friskere tarm.

LAVFODMAP: Julianne Lyngstad ble kvitt magetrøbbelet etter at hun la om kostholdet sitt. Og hun er ikke den eneste! Mageproblemer er svært vanlig, og blir stadig mer omdiskutert.  Foto: Charlotte Wiig
LAVFODMAP: Julianne Lyngstad ble kvitt magetrøbbelet etter at hun la om kostholdet sitt. Og hun er ikke den eneste! Mageproblemer er svært vanlig, og blir stadig mer omdiskutert. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hard mage, oppblåst, trøtt. På et tidspunkt ble jeg vant til det, men jeg forsto at det ikke var normalt – venninnene mine måtte ikke prompe hele tiden.

Nå koser Julianne Lyngstad (28) seg på kjøkkenet. Heldigvis. Hun mekker all mat fra bunn og er super­streng, ellers blir det krig i tarmen. Julianne prøvde det meste i kampen mot magetrøbbelet: kuttet brød, pasta, laktose, de kjente synderne som mange mener de reagerer på. Hun trente mye og spiste supersunt, men magen ble bare verre. Hun fortvilte – helt til hun kom over en diett utviklet av noen australske forskere, kalt lavfodmap-dietten. Da skjedde det saker:

– Jeg fikk flat mage! 

Men den harde ballongmagen hun slet med før var riktignok en bagatell sammenlignet med energisluket og bekymringen rundt hva det kunne være, siden legene ikke fant noenting. Hun slepte seg av gårde, orket ingenting, men sakte kom energien tilbake med dietten. Alt styret med tarmen gjorde at Julianne tok en mastergrad i ernæring.

– Jeg måtte dele oppdagelsen av fodmapsene – en gruppe tungt fordøyelige karbohydrater som kan trigge plager hos folk med sensitiv mage, sier Julianne, som har skrevet to bestselgende kostholdsbøker og driver en matblogg med opplysning og oppskrifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer