Ny studie:

Kaffe endrer smakssansen din

Og gjør at du får lyst på sjokolade.

KAFFE OG SJOKOLADE: Mange liker kombinasjonen av kaffe og sjokolade, men kaffesmaken kan få deg til å spise mer søtt. FOTO: NTB Scanpix
KAFFE OG SJOKOLADE: Mange liker kombinasjonen av kaffe og sjokolade, men kaffesmaken kan få deg til å spise mer søtt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sverger du til en kopp kaffe sammen med en sjokoladebit (eller to) etter middag? Eller elsker du kanskje å drikke kaffe sammen med et stykke saftig sjokoladekake på kafé? Mange liker smakskombinasjonen kaffe og sjokolade, og det er vel grunnen til at sjokoladekaker med kaffesmak og kaffe med sjokoladesmak er så populært.

Nå viser en ny studie at noe av grunnen til at den søte sjokoladen smaker ekstra godt etter en slurk med kaffe, er at kaffe rett og slett endrer smakssansen din.

Dette er den nye karantene-trenden i sosiale medier - og slik lager du den! Vis mer

Forskere ved Aarhus universitet i Danmark testet lukte- og smakssansen til 156 personer før og etter de drakk kaffe, og oppdaget at deltakerne kjente den søte smaken bedre etter å ha drukket kaffe, skriver forskning.no.

Smakssansen ble mer følsom, og etter å ha drukket kaffe skulle det mindre søtt til før deltakerne registrerte den søte smaken. Det kan være noe av årsaken til at mørk sjokolade smaker søtere til kaffen.

Forskerne oppdaget også at deltakerne ble mindre følsomme for bitter smak, og at luktesansen ikke ble påvirket av kaffen.

LES OGSÅ: 7 grunner til å spise litt sjokolade i dag

SØT SMAK: Den nye studien viser at smakssansen vår blir mer følsom for søtsaker av kaffe. FOTO: NTB Scanpix
SØT SMAK: Den nye studien viser at smakssansen vår blir mer følsom for søtsaker av kaffe. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blir mer følsom for søt mat

- På hvilken måte endrer kaffe smakssansen?

- Umiddelbart etter man drikker kaffe, blir man mer følsom overfor søtt og mindre følsom overfor bittert. Det vil si at man lettere registrerer den søte smaken, mens at det skal en høyere konsentrasjon av bitter smak til for at man smaker dette.

Det forteller Alexander Wieck Fjældstad, som er forsker ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus universitet til KK. Han var med og gjennomførte forsøket.

Dette kan altså påvirke hvordan du opplever smaken av de tingene du spiser sammen med kaffen, som for eksempel mørk sjokolade.

- Vi gjentok forsøket med koffeinfri kaffe, hvor vi fant samme effekt, forklarer han.

Det er med andre ord smaken og ikke koffeinet som påvirker smakssansen.

LES OGSÅ: Nei, kaffe ødelegger ikke nattesøvnen

FYSEN: - Om du blir fysen av å drikke kaffe, så kan det nok føre til at du velger søtere mat, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FYSEN: - Om du blir fysen av å drikke kaffe, så kan det nok føre til at du velger søtere mat, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Derfor påvirkes smakssansen

Reseptorene på tungen som oppdager søt og bitter smak, finnes på de samme cellene i smaksløkene våre.

- Derfor vil den mest åpenbare forklaringen være at det bitre i kaffen endrer følsomheten til disse reseptorene, forklarer Wieck Fjældstad.

I teorien kan det også være i hjernen dette foregår, men det trengs mer forskning for å gi et klart svar på det.

LES OGSÅ: Kaffe kan forebygge diabetes - men bare denne typen

Kan føre til at du spiser mer søtt

Det er ikke et nytt fenomen å blande søtt og bittert, men denne kombinasjonen kan gjøre at du spiser mer søtt.

- Vi spiser sjelden bitter mat sammen med kaffe, fordi den er bitter i seg selv. Derfor er kaffe og wienerbrød en større slager enn kaffe og brokkoli, for eksempel. Så om du blir fysen av å drikke kaffe, så kan det nok føre til at du velger søtere mat.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer til KK.

Men her er et viktig poeng: Om du sørger for at alle grunnsmakene dekkes i ett og samme måltid, både søtt, salt, surt, bittert og umami (proteinsmak), så har sanseapparatet fått 100 prosent tilfredsstillelse, og du blir ikke fysen.

- Derfor er det smart å ha en fruktdessert etter middagen, for eksempel, råder Arsky.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

Positive helseeffekter av å drikke kaffe daglig. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer