Kaffe kan forebygge diabetes - men bare denne typen

Enda en gladnyhet til alle kaffeelskere!

FLERE HELSEFORDELER: Traktekaffe kan redusere risikoen for en rekke helseproblemer, som depresjon og diabetes. FOTO: NTB Scanpix
FLERE HELSEFORDELER: Traktekaffe kan redusere risikoen for en rekke helseproblemer, som depresjon og diabetes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvis du er som meg, og ikke føler at dagen kan starte ordentlig før du har slukt minst to kopper kaffe, kan det være godt å vite at det absolutt ikke trenger å være noe negativt. Tidligere forskning har blant annet vist at kaffe påvirker hukommelsen, reduserer risikoen for depresjon og holder hjertet sunt.

Nå viser en ny, svensk studie at kaffe også kan motvirke diabetes type 2, men kun hvis du drikker traktekaffe. Kokekaffe har ikke samme effekten, skriver forskning.no. Det har med andre ord mye å si hvordan du lager kaffen din!

Studien ble gjennomført ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg i samarbeid med Umeå universitet. Resultatet viser at de som drikker to til tre kopper traktekaffe hver dag, har rundt 60 prosent mindre risiko for å få diabetes sammenlignet med dem som drikker mindre enn én kopp.

Grunnen til at traktekaffe er sunnere enn kokekaffe, er at filteret stopper farlige stoffer som cafestol og kahweol, som kan påvirke kolesterolet. Forskerne fant også spesifikke stoffer i blodet til dem som drakk filterkaffe som kan forklare den beskyttende effekten mot diabetes.

De deltakerne i studien som drakk mye filterkaffe hadde også lavere BMI, lavere blodtrykk, lavere kolesterol og færre var helt inaktive. Det kan også forklare noe av sammenhengen med lavere risiko for diabetes type 2.

LES OGSÅ: Er koffeinfri kaffe sunnere enn vanlig kaffe?

SUNT MED LITT KAFFE: - Kaffe er blant våre største kilder til antioksidanter, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SUNT MED LITT KAFFE: - Kaffe er blant våre største kilder til antioksidanter, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Beskyttende effekt

- Det er ikke nytt at filterkaffe kan ha en beskyttende effekt mot diabetes. Enkelte stoffer i filterkaffe er kjent for å gi denne beskyttende effekten.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede.

Hun understreker at det likevel ikke er grunn til å overdrive inntaket av kaffe.

- For det første blir man fort urolig og får hjertebank ved et for høyt kaffeinntak, selv om våre toleransenivåer er forskjellige. I tillegg vil vektkontroll og økt fysisk aktivitet fortsatt være hjørnesteinene når det gjelder forebygging av diabetes type 2, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke en kopp kaffe i dag

POSITIVE ASSOSIASJONER: Mange forbinder kaffe med kaffepauser og kaffekos, og da er det greit å vite at det i tillegg kan være veldig bra for helsen. FOTO: NTB Scanpix
POSITIVE ASSOSIASJONER: Mange forbinder kaffe med kaffepauser og kaffekos, og da er det greit å vite at det i tillegg kan være veldig bra for helsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Inneholder antioksidanter

- Hvorfor kan kaffe beskytte mot diabetes type 2?

- Kaffe er blant våre største kilder til antioksidanter. Antakelig er det kaffens antioksidanter som beskytter kroppen mot diabetes type 2, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Studien viste positiv effekt for dem som drakk 2-3 kopper per dag, og det betyr med andre ord at du ikke kan drikke uendelige mengder.

- Vi ligger allerede på verdenstoppen i kaffedrikking med i gjennomsnitt 3 kopper per dag, så nei, vi trenger ikke øke inntaket, sier Arsky.

Mye av den kaffen vi velger å drikke i dag er heller ikke traktekaffe laget med papirfilter, og vil derfor ikke ha samme effekt.

- Kokekaffe, espresso og tilsvarende uten papirfilter kan øke risikoen for sykdom, på grunn av fettet som kaffen inneholder, advarer hun.

Positive helseeffekter av å drikke kaffe daglig. Vis mer

LES OGSÅ: Koffein kan hjertet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer