Kaffe:

- Kaffe om morgenen fungerer ikke

Sjekk hvorfor ekspertene fraråder dette.

VENT MED KAFFEN: Ifølge eksperter er det ikke noe vits å drikke kaffe før halvannen time etter du våkner. FOTO: NTB Scanpix
VENT MED KAFFEN: Ifølge eksperter er det ikke noe vits å drikke kaffe før halvannen time etter du våkner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av dem som sluker en kopp kaffe så fort du står opp? Da er du ikke alene!

Kaffe regnes som sunt, og vi har mange gode grunner til å innta denne herlige drikken. Den kan ha en positiv effekt på hukommelsen, redusere risikoen for Alzheimers og demens, og reduserer også risikoen for depresjon. Men hvis du drikker kaffe så fort du våkner, bør du vite at det mest sannsynlig har liten effekt.

Ifølge den kliniske psykologen og «søvndoktoren» Michael Breus, er det nemlig ikke noe poeng.

- For det første er du veldig dehydrert. Når du søver så mister man mye vann, så man bør aboslutt mye heller starte dagen med et glass vann. Det vil gjøre kroppen mer hydrert etter natten, sier Michael Breaus til Huffington Post.

I tillegg sier søvnekspert Els van der Helm at det ikke heller har noen oppkvikkende effekt.

- Med en gang du våkner er kroppen i en veldig «groggy» tilstand, noe som gjør at koffein ikke fungerer de første 30 minuttene etter du våkner opp, sier han.

LES OGSÅ: Når du drikker kaffen din er avgjørende

Forstyrrer hormonbalansen

Mange av oss er rett og slett avhengig av kaffe for å få en god start på dagen. Men eræringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Malén Gudbrandsgard, sier seg enig i uttalelsene.

- Hovedproblemet med å drikke kaffe, som det første man gjør om morgenen er at det forstyrrer produksjonen av hormonet kortisol. Kortisol er et stresshormon som blant annet hjelper oss til å våkne om morgenen.

- Nivået av kortisol er da høyt om morgenene, og ved å tilføre kroppen koffein samtidig skaper dette ubalanse i produksjonen av kortisol, og koffeinen kan på lang sikt gi mindre effekt, sier hun.

I tillegg forklarer ernæringsfysiologen hvorfor det er langt bedre med vann.

- Etter en natt med søvn er kroppen dehydrert og trenger først og fremst et glass vann. Kaffe er som nevnt, dehydrerende, og vil dermed ikke hjelpe kroppen med å bli hydrert. Et glass vann der i mot vil være løsningen. En bonus ved å velge et glass vann fremfor en kopp kaffe innen de 30 første min på morgenen, er at vannet setter i gang metabolismen, altså forbrenningen, sier hun.

Ståle Pallesen er søvnforsker og professor ved Institutt for samfunnspsykologi på Universitetet i Bergen.

Han er positiv til inntak av kaffe om morgenen.

- Hvor fort kaffe virker etter inntak om morgenen kan sikkert diskuteres, men det finnes i alle fall studier som viser at inntak umiddelbart når en våkner, virker positivt inn på mental fungering 1 time seinere, sier han.

Søvnforskeren mener også at kaffens dehydrerende effekt er svært liten.

- Koffein kan ha en viss diuretisk/vanndrivende effekt men denne er liten og faller bort dersom koffein inntas før trening, legger han til.

LES OGSÅ: Så mange kopper kan du drikke

SUNT: Kaffe kan ha helsebringende effekter hvis det inntas i moderate mengder.  Foto: Science Photo Library
SUNT: Kaffe kan ha helsebringende effekter hvis det inntas i moderate mengder. Foto: Science Photo Library Vis mer

Vent 90 minutter

For mange av oss er kaffe den viktigste delen av morgenritualet, og gjør at vi møter dagen litt blidere og litt mer opplagte. Men ifølge ekspertene bør man vente minst halvannen time, for at det skal være fordelaktig for kroppen.

- Jeg anbefaler de å vente med første kopp kaffe til 90 min etter man har våknet, og tror mange kan få utbytte av å drøye morgenkaffen til man har kommet seg opp av sengen og avgårde på jobb eller skole.

Men den deilige brente lukten kan også ha en psykologisk effekt på oss, og så lenge man drikker noe annet først, er det helt greit å ta seg en kopp kaffe, forklarer ernæringsfysiologen.

- Kort sagt er det helt greit å drikke en kopp kaffe på morgenen, men det er da viktig å huske å drikke noe annet som ikke er dehydrerende først. Slik at kaffe ikke er det første man får i seg når man våkner, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke kaffe i dag

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer