Bakteriefelle

Kaffemaskinen din kan være en bakteriefelle

Før du nyter din neste kopp kaffe, er det særlig én ting du bør være klar over.

BAKTERIEFELLE: Før du nyter din neste kopp kaffe, er det særlig én ting du bør være obs på. FOTO: NTB
BAKTERIEFELLE: Før du nyter din neste kopp kaffe, er det særlig én ting du bør være obs på. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Enten du har sovet ut og våkner en sen lørdag morgen, eller er oppe og nikker tidlig en stressende mandag, er det lite som frister mer enn dagens første kopp med deilig, varm kaffe.

At vi nordmenn er glad i å starte dagen med en kaffe (og fortsette med jevnlig påfyll utover dagen), er ingen hemmelighet. I Norge drikker vi i snitt fire kopper daglig, noe som plasserer oss i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum.

Kaffemaskinen er sannsynligvis ikke det du automatisk tenker på når du hører ordet «bakteriefelle». Likevel kan det være lurt å rengjøre en ekstra gang på et spesielt sted.

Samler seg bakterier

Vinter betyr økt forekomst av forkjølelse, influensa, covid og andre smittsomme sykdommer. Da er det spesielt viktig å være nøye med å vaske over overflater, på samme måte som vi gjør med hendene våre. På den måten bidrar vi til å bremse smittespredningen av virus og sykdommer i den kalde tiden.

Å rengjøre gulv, kjøkkenbenk og baderom er rutine i de fleste hjem, men har du tenkt på at det finnes utallige små overflater som trenger vask vel så ofte?

MANGE MÅTER: Enten du har en avansert kaffemaskin med bønnekvern, kapselmaskin, presskanne eller kaffetrakter, berøres flere flater hver gang den brukes. Det kan bli bakteriefeller. FOTO: NTB
MANGE MÅTER: Enten du har en avansert kaffemaskin med bønnekvern, kapselmaskin, presskanne eller kaffetrakter, berøres flere flater hver gang den brukes. Det kan bli bakteriefeller. FOTO: NTB Vis mer

Hver gang du skal lage deg en kopp kaffe, berører du flere flater før du har en rykende varm kopp kaffe klar. Særlig knappene som blir trykket ned av forskjellige fingre gjennom dagen, er utsatt for bakterier og smittespredning.

Hendene våre er den største smittekilden vi har, og derfor er aller første bud å vaske hendene grundig i 30 sekunder med såpe flere ganger om dagen.

Viktig å rengjøre

– Små knapper kan lett glemmes, men de er en av de viktigste overflatene å rengjøre i disse virustider, sier renholdsekspert Marlene Eriksson til svenske Femina.

Dersom du tørker av knappen på kaffemaskinen regelmessig med en våt universal rengjøringsklut, har du allerede gjort mye av jobben. Eriksson forklarer at en mikrofiberklut er enda mer effektiv med sin høye sugeevne.

Avkalking

Det kan oppleves som et skikkelig tiltak, men det er essensielt å rengjøre kaffemaskinen grundig av og til. Løse deler kan ofte rengjøres i maskinen – eller vaskes for hånd.

Avkalking er individuelt for hver enkelt kaffemaskin for å rense den innvendig. Det bør gjøres for hver 40. kopp du kjører gjennom maskinen, eller når kaffen begynner å tendere mot en bitter smak.

Til tross for at det kan være tiltak å rengjøre maskinen, vil du få igjen for det med en god smak på kaffen etter avkalking.

Og det aller beste; en potensiell sykdomsfri vinter som et resultat av rene overflater.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer