KALDE FØTTER: Det kan skyldes en rekke, både alvorlige og mindre alvorlige, årsaker. Foto: Jochen Tack / Alamy/All Over Press
KALDE FØTTER: Det kan skyldes en rekke, både alvorlige og mindre alvorlige, årsaker. Foto: Jochen Tack / Alamy/All Over Press Vis mer

Kalde Føtter

Kalde føtter? Her er de vanligste årsakene

Sjekk hvorfor du bør unngå for trange sko.

Publisert

KK.NO: Det er naturligvis vanlig å være kald på bena etter en lang skitur eller når vi har gått ute med småsko i vinterkulden. 

Men selv innomhus og med tykke sokker på kan vi føle oss kald på bena.

Ifølge ekspertene har det mange årsaker, noen mer alvorlige enn andre.

LES OGSÅ: Slik vet du om du har dårlig blodsirkulasjon

Røyk eller for små sko

Katrin van der Lagen er fysioterapeut, og jobber hos ART-klinikken i Moss.

Hun sier at årsaker til kalde føtter er mange, og kan være mer eller mindre komplekse.

- Det kan komme av dårlig blodsirkulasjon, sykdom i det perifere nervesystemet, klem på perifere nerver eller årer, eller tidligere frostskade, for å nevne noen, sier van der Lagen.

Fysioterapeuten forklarer at perifer karsykdom som arteriosklerose, eller åreforkalkning, fører til at åreveggene kan bli helt eller delvis blokkert. Dette medfører nedsatt blodsirkulasjon.

Den vanligste årsaken til denne tilstanden er røyking. Derav kommer betegnelsen røykeben.


- Men arv, fysisk aktivitet og kosthold kan være medvirkende årsaker, sier van der Lagen, og legger til at arteriosklerose er en hyppig følgetilstand hos diabetikere.

TOBAKK: Dersom du plages av kalde ben bør du stumpe røyken, ifølge ekspertene. Tobakken hindrer blodgjennomstrømming i kroppen, og kan føre til åreforkalkning. Foto: Thinkstock.com
TOBAKK: Dersom du plages av kalde ben bør du stumpe røyken, ifølge ekspertene. Tobakken hindrer blodgjennomstrømming i kroppen, og kan føre til åreforkalkning. Foto: Thinkstock.com Vis mer

En annen enkel årsak til kalde ben, ifølge fysioterapeuten, er stramme sokker eller sko som trykker på nerver og årer.

- Det gir nedsatt sirkulasjon og dermed kalde føtter, understreker van der Lagen.

Og har vi først én gang forfrosset oss på føttene, blir vi sannsynligvis mer sensitiv for kulde i ettertid, skal vi tro van der Lagen. Da er rådet å bruke ullsokker og skikkelig sko så vi holder oss tørr og varm på bena på kalde dager.

LES OGSÅ: Fire triks som gjør det lettere å stumpe røyken

Kan ha andre årsaker

Ifølge fysioterapeuten kan også personer med lavt stoffskifte føle seg kald på hender og føtter på grunn av nedsatt blodsirkulasjon.

Og dersom vi har skader eller sykdommer, som eksperten nevner, som påvirker de perifere nervene som gir signaler til muskulaturen i bena, vil vi kunne kjenne oss kald på bena. Selv om de er varme å ta på.

Van der Lagen forteller imidlertid at det fins tiltak vi selv kan gjøre.

- Det viktigste du selv kan gjøre dersom du er plaget med kalde føtter er helt klart å stumpe røyken, men regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å bedre tilstanden, oppfordrer fysioterapeuten, og legger til at korrekt behandling, tøying og aktivitet vil kunne hjelpe.

LES OGSÅ: Derfor er noen frysepinner

Mindre fett, mindre isolasjon

Iselin Løvhøiden, spesialfysioterapeut og organisasjonsrådgiver i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, påpeker at kalde føtter kan ha naturlige årsaker.
Underhudsfettet fungerer nemlig isolasjon, og jo mer fett vi har på kroppen desto mer isolasjon har vi mot kulde.

- Har man lite fett på kroppen kan man generelt ha større varmetap, sier Løvhøiden. 

Hun legger til at kalde føtter kan ha mange årsaker, men at det ikke alltid er mulig å finne noen spesifikk årsak til plagene.

- Når det er sagt så kan kalde føtter i noen tilfeller være symptomer på sykdom, sier imidlertid Løvhøiden.

Hun mener derfor du bør oppsøke fastlegen din dersom du opplever kalde føtter regelmessig eller nærmest konstant, for en eventuell utredning.

LES OGSÅ: Slik øker du blodsirkulasjonen

Dette øker sannsynligheten

EKSPERT: Iselin Løvhøiden, organisasjonsrådgiver/spesialfysioterapeut i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.  Foto: LHL
EKSPERT: Iselin Løvhøiden, organisasjonsrådgiver/spesialfysioterapeut i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Foto: LHL Vis mer

Foruten åreforkalkning, som fysioterapeut van der Lagen trekker frem som en lidelse som kan føre til kalde føtter, nevner Løvhøiden i LHL også Raynauds sykdom, som betegnes med et litt ekkelt navn: likfingre.

Dette er en sykdom hvor de små arteriene i huden trekker seg sammen og fører til mindre blodforsyning til de ytre lagene i fingre eller tær.

- Da blir vi automatisk kaldere på hender eller føtter fordi temperaturen synker, sier eksperten.

Hun legger til at sykdommen skjer anfallsvis, og at et anfall kan utløses av for eksempel kulde. Dessuten kan Raynauds sykdom forverres av røyking, som reduserer blodgjennomstrømmingen til huden.

Løvhøiden i LHL trekker, som van der Lagen, også frem at diabetes kan være årsak til kalde føtter.

- Høyt blodsukkernivå over lengre tid kan ødelegge nervene vi har i føttene, og nevropati oppstår, forklarer eksperten.

Også her kan føttene oppleves kalde eller nummen, men ved kontakt kjenner man at temperaturen er normal.

LES OGSÅ: Juicen som øker blodsirkulasjonen din

Hva kan vi selv gjøre?

FYSISK AKTIVITET: Gjør underverker for blodgjennomstrømmingen i kroppen vår, ifølge ekspertene. Men pass på at du holder deg tørr og varm på bena! Foto: Maridav - Fotolia
FYSISK AKTIVITET: Gjør underverker for blodgjennomstrømmingen i kroppen vår, ifølge ekspertene. Men pass på at du holder deg tørr og varm på bena! Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

Eksperten understreker at bevegelse og trening generelt vil være med på å forbedre blodgjennomstrømmingen, og være med på øke antall blodårer, men at spesifikke sykdommer kan ha forskjellige anbefalinger.

- Regelmessig trening på sikt vil også føre til at blodårene danner nye veier forbi de innsnevrede områdene, og da kan blodsirkulasjonen bedres, forklarer hun.

Plages du med kalde ben? Løvhøiden anbefaler en tur innom fastlegen dersom du har konstant kalde ben, er svært ofte plaget med det, eller opplever noen av disse symptomene:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer