Krangling:

Kaller kjæresten din deg for stygge ord når dere krangler?

Alle kan lære seg å endre måten man krangler på, mener ekspert, men bruk av skjellsord kan også være psykisk vold.

KRANGLING: Bruk av skjellsord i en krangel kan være destruktivt for forholdet. FOTO: NTB Scanpix
KRANGLING: Bruk av skjellsord i en krangel kan være destruktivt for forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss har nok brukt et stygt ord eller to i en vond krangel. Men når bruk av svært stygge skjellsord blir en vane kan det være skadelig for forholdet, og ikke minst svært sårende for personen som blir utsatt for det. Men når vet vi at det har gått for langt?

- Det er veldig vanlig blant par å krangle, men heldigvis ikke like vanlig å bruke krenkende ord og utsagn. Mange par sier at «der går grensen», og forteller at man kan være både sur og frustrert på hverandre, uten at det går på respekten løs, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver trinehuseby.no.

- Mange tror at det er primært menn som behandler sin partner respektløst - min erfaring er at det i like stor grad gjelder kvinner. Blant par som søker profesjonell hjelp, hører jeg like ofte menn som kvinner, uttrykke at de ikke føler seg likeverdige og at det går ut over selvfølelsen.

Huseby forklarer at når et par forteller om krenking, viser det seg ofte at skaden er større enn antatt - at den som i frustrasjon krenker kjæresten sin, ikke er klar over hva dette faktisk gjør med ham eller henne.

- Derfor har de ofte verken fått reparert skaden som har skjedd, eller funnet ut hvordan man kan lære seg nye strategier for å gi uttrykk for sterke følelser, i en respektfull form.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par «krangler» på

SÅRENDE: Det kan være skadelig for både parforholdet og den utsatte dersom én i forholdet bruker skjellsord. FOTO: Shutterstock
SÅRENDE: Det kan være skadelig for både parforholdet og den utsatte dersom én i forholdet bruker skjellsord. FOTO: Shutterstock Vis mer

Kan ende i brudd

Huseby forteller at som samlivsterapeut merker man fort hvordan et par behandler hverandre. To par kan slite med det samme problemet, og få helt ulikt utfall:

- Paret som snakker til hverandre med respekt og tar hensyn til hverandres følelser, kan ri av stormen og komme frem til en konklusjon som begge kan leve med. Mens par som plukker den andre fra hverandre og med ord og kroppsspråk signaliserer mangel på respekt, eller der den ene rett og slett blir taus – vil ofte på et eller annet tidspunkt være så såret og frustrert at det tvinger seg frem en endring, det kan være i form av utroskap eller brudd, sier samlivsterapeuten.

LES OGSÅ: Dette er den største feilen vi gjør når vi krangler med kjæresten

Når går det for langt?

For noen kan det være vanskelig å vite når man skal sette ned foten, og når man må sette grenser. Og Huseby forklarer at det er stor forskjell på en engangshendelse og et gjentagende mønster. Men, hun understreker at hvis kjæresten din bruker «slike ord» hver gang dere krangler, er grensen allerede nådd.

- Det må man sette en stopper for. Man har størst mulighet for å nå inn med sitt budskap dersom man tar det opp utenom uenighet og krangel. For eksempel kan man bli sittende etter middag, når barna har gått fra bordet, sier hun, og fortsetter:

- Sørg for å få blikkontakt og gå rett på sak: «Jeg har tenkt på hvordan du behandler meg når vi krangler. Jeg opplever det som respektløst og jeg vil ikke akseptere det». Hva som bør skje videre, avhenger av responsen du får på denne beskjeden. Dersom du ikke opplever å bli hørt slik at samtalen kan fortsette, si at du vil søke hjelp og at du håper kjæresten din vil bli med. Avslutt samtalen og søk hjelp.

En annen problemstilling som dukker opp når det er snakk om bruk av skjellsord, er når det går over til psykisk vold. Huseby forklarer at det er flere ting som spiller inn her: Forskjellen på en engangshendelse og etablert mønster, og hvorvidt det er enveis eller gjensidig.

- Hvis den ene gjentatte ganger bruker respektløse ord til kjæresten, vil det kunne falle inn under betegnelsen psykisk vold. Ikke alle er klar over dette, og ikke alle er klar over at barn kan ta like stor skade av å leve i det, som å bli utsatt for det selv. Heldigvis er det god hjelp å få hvis man tar det første skrittet og søker hjelp, på helsestasjonen eller hos familievernkontoret.

DESTRUKTIVT: All oppførsel som smaker av forakt, er rett og slett destruktivt for forholdet, sier ekspert.
DESTRUKTIVT: All oppførsel som smaker av forakt, er rett og slett destruktivt for forholdet, sier ekspert. Vis mer

Kan lære å endre kranglestilen

Psykologspesialist Eva Tryti trekker frem psykologiprofessor John Gottman og hans medarbeidere, som i årevis har forsket på pars kommunikasjon, og hvordan den bør og ikke bør være. Hun forklarer at de har endt opp med mange viktige råd, og to av dem er:

- Lær dere til å ikke bruke stygge ord for å karakterisere partneren i krangler. Bruk generelt ikke personbeskrivende ord i krangler. Man skal trene på å si hva man selv føler når partneren gjør slik og sånn, ikke hva partneren «er», sier Tryti til KK.no.

Par som forbedrer kranglestilen sin på denne måten, får det mye bedre og unngår mange smertefulle situasjoner og minner. Hun understreker at alle kan gå inn for å lære dette, dersom de vil det.

- Dessuten: All oppførsel som smaker av forakt, er rett og slett destruktivt for forholdet. For eksempel nedlatende og foraktfulle ord og påstander, foraktfullt kroppsspråk, «taushetsstraff», ikke gidde å hilse eller se på den andre, og så videre.

- Gottman sier at par med mye foraktfull kommunikasjon, har veldig lett for å gå i stykker selv om andre ting er bra!

Hvis man bruker veldig grove og nedsettende ord om den andre, ikke bare i krangler, men systematisk mye - også når situasjonen ikke skulle tilsi at det er en krangel - kan det derimot være en del av det man kaller psykisk vold, forklarer Tryti.

- Den utsatte bør komme seg ut av det, og ofte trengs proff hjelp for å sortere, sier psykologspesialisten.

LES OGSÅ: 5 tegn på at forholdet ikke er bra for deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer