Alzheimers sykdom

Kan Alzheimer skyldes bakterie i nesa?

En vanlig luftveisbakterie kan ha betydning for utviklingen av Alzheimers sykdom, viser ny studie.

FRA NESE TIL HJERNE: Kan bakterier som bryter blod-hjerne barrieren føre til Alzheimer, eller er det sykdommen som gjør det lettere for bakterier å ta seg inn i hjernen? Dette er det ulike meninger om i forskningsmiljøet. Foto: NTB
FRA NESE TIL HJERNE: Kan bakterier som bryter blod-hjerne barrieren føre til Alzheimer, eller er det sykdommen som gjør det lettere for bakterier å ta seg inn i hjernen? Dette er det ulike meninger om i forskningsmiljøet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bakterien Chlamydia pneumoniae er mest kjent for å gi øvre luftveisinfeksjon og bronkitt - i verste fall lungebetennelse hos et mindretall pasienter. Med andre ord er den i utgangspunktet relativt harmløs, og dessuten helt vanlig å finne i nesa.

Nå mener et australsk forskerteam at bakterien kan skape langt større problemer: Dersom den krysser blod-hjerne barrieren, settes det i gang en kjedereaksjon som ifølge forskerne kan øke risikoen for Alzheimer. Funnene ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Gangen i det hele kan oppsummeres slik:

  • Normalt vil bestemte immunceller og støtteceller forhindre bakterier og virus i å ta seg inn i hjernen. Disse cellene, som altså utgjør blod-hjerne barrieren, ble imidlertid infisert når den aktuelle bakterien invaderte luktecellene som er direkte koblet til hjernen, viser studien. Barrieren som ellers holder bakterier og virus unna hjernen ble dermed svekket.
  • Så snart bakterien nådde det sentrale nervesystemet, via nervebaner i nesehulen, reagerte hjernen raskt ved å skille ut et protein kalt beta-amyloid. Hos personer med Alzheimer finner man alltid høye nivåer av dette proteinet i hjernen, med andre ord er det en kjent markør for sykdommen. Forskerne fant også en sterk aktivering av andre biologiske endringsprosesser som man vet er involvert i utviklingen av Alzheimer.

Høna eller egget?

Studien har fått en god porsjon internasjonal oppmerksomhet, der overskrifter i sjangeren "Bakterier i nesa kan føre til Alzheimer" har gått igjen. Men hvor sterk støtte er det i realiteten for dette?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.