Solkrem

Kan barn bruke solkrem for voksne - og omvendt?

- Barnesolkremer er ofte mer vannfaste, sier hudlege Ernst Veer til KK.

SOLKREM: Kan hele familien benytte seg av én og samme solkrem? FOTO: NTB
SOLKREM: Kan hele familien benytte seg av én og samme solkrem? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Så fort solen titter frem, er det viktig å huske på å beskytte ansikt og kropp med solkrem.

Dette gjelder for både store og små, og er viktig uansett om man «bare skal» en kort tur i solen - UV-strålene er kraftige, og kan bidra både til flere rynker, solskader og i verste fall hudkreft.

Men det finnes heldigvis et hav av solkrem-merker og solkrem-typer, som er laget spesielt for å beskytte både barn og voksne i solen - men er det sånn at barnesolkrem kun kan brukes av barn - og omvendt?

SOLFAKTOR: Er det sånn at vi burde beskytte huden med solfaktor hele året? Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, svarer! VIDEO: Silje Austnes/KK Vis mer

Forskjell i filtere

Vi har snakket med hudlege Ernst Veer ved Agder hud AS, som sier til KK at barn kan bruke voksensolkrem, og voksne kan bruke barnesolkrem. Men at forskjellen ligger i bruk av filtre i kremen.

- Faktorbeskyttelsen er like effektiv på barnehud som på voksenhud. Der man ser forskjeller mellom barnesolkrem og voksensolkrem, er mest i bruken av ulike filtre.

- I barnesolkrem finner man oftere fysiske filtre i motsetning til voksensolkremer, hvor man sjelden finner fysiske filtre (som sinkoksid og titanoksid). Barnesolkremer er også ofte mer vannfaste, forklarer hudlege Veer til KK.

- Hva er filtre i denne sammenheng?

- Vi deler filtre i to hovedgrupper; kjemiske filtre (som er mest brukt i solkremer) og fysiske filtre (som sinkoksid og titanoksid). Ved bruk av solkremer med fysiske filtre, vil man etterlate en hvit hinne på huden.

EKSPERTEN: Ernst Veer er hudlege ved Agder hud AS. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Ernst Veer er hudlege ved Agder hud AS. FOTO: Privat Vis mer

Også hudlege Kjetil Guldbakke, ved Oslo hudlegesenter, trekker frem at hovedforskjellen mellom barn- og voksensolkrem er filtertypen solkremen består av.

- Barnesolkrem inneholder typisk ikke-kjemiske filtre, bare fysiske filtre. Dette gjør at risikoen for allergi er lavere. Voksne kan fint bruke barnesolkrem om de ønsker. Voksensolkremer inneholder oftere kjemiske filtre, og det kan være ønskelig å unngå bruk av disse hos barn, forklarer hudlege Guldbakke til KK.

EKSPERTEN: Kjetil Guldbakke er hudlege ved Oslo hudlegesenter. FOTO: Oslo hudlegesenter
EKSPERTEN: Kjetil Guldbakke er hudlege ved Oslo hudlegesenter. FOTO: Oslo hudlegesenter Vis mer

Ettersom barnesolkrem ofte er er mer vannfast enn solkrem beregnet til voksne, er det nærliggende å anta at dersom man er av typen som er i fysisk aktivitet i solen - enten på surfebrettet, i en kajakk eller på badestranden - kan en barnesolkrem være mest gunstig også for voksne.

- Ved sportslige aktiviteter som medfører svette, vil en mer vannfast variant være gunstig, ja. Da slipper man sviende solkrem tilblandet svette i øynene. Men de fleste store solkremmerker har egne solkremer tilpasset for fysisk aktivitet, sier hudlege Veer.

Konklusjonen er derfor at de fleste solprodukter kan brukes av alle medlemmer i familien, og at det viktigste først og fremst er å huske å smøre seg i det hele tatt. God sommer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer