Jernmangel

Kan blodpuddingen være på vei tilbake?

100 gram inneholder fire ganger mer jern enn en biff, ifølge ekspert.

TRADISJONELL RETT: Blodpudding trenger ikke være kjedelig. Det fins mange spennende og smakfulle tips som kan friste oss til å få i oss denne næringsrike puddingen. Her servert med en lekker grønn salat og pinjekjerner. Foto: StockFood
TRADISJONELL RETT: Blodpudding trenger ikke være kjedelig. Det fins mange spennende og smakfulle tips som kan friste oss til å få i oss denne næringsrike puddingen. Her servert med en lekker grønn salat og pinjekjerner. Foto: StockFood Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, blodpudding er kanskje ikke førstevalget vårt når det gjelder middagsmat. Men vi bør kanskje la oss overbevise? For serveringstipsene er mange, og den er stappfull av næringsstoffer. Rune Rødbotten, kjøttforsker i matforskningsinstituttet Nofima, håper nordmenn igjen vil finne plass til mer innmat, som for eksempel blodpudding, på middagsbordet.

- Jeg både håper og tror på en bedre utnyttelse av hele dyret, for i dag går mye næringsrik innmat til spille. Det vil si den som anvendes som dyrefôr istedenfor menneskemat, sier forskeren.

Ifølge Rødbotten var det vanlig å utnytte hele dyret ved slakting i en tid da vi hadde små ressurser i Norge, noe som er svært bærekraftig. Men senere år med god råd og overflod har sendt blodpuddingen i glemmeboken.

Det er uheldig, skal vi tro ekspertene. LES OGSÅ: Hodepine kan skyldes jernmangel

Full av næringsstoffer

Kjøttforskeren tror økt bevissthet for bedre utnyttelse av matråvarer kan føre til at blodpuddingen igjen blir populær. 

Det er heldig, med tanke på næringsstoffer.

Blod inneholder omtrent like mye protein som biff, men har høyere innhold av jern. Rødbotten opplyser at blodpudding derfor kan være et nyttig tilskudd for kvinner i fruktbar alder, som mister blod og dermed jern, ved menstruasjon.

- Foruten høyt innhold av jern har blod dessuten lavt innhold av fett, og er i likhet med andre animalske produkter en god kilde til selen, kalium og sink, legger eksperten til.

Daily Mail har tidligere skrevet at det i Storbritannia spås at blodpuddingen vil rives vekk fra hyllene i 2016, da det nå regnes som supermat. 

Ellen-Margrethe Hovland, klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Animalia, tror innmat og blodpudding blir en stadig viktigere del av kostholdet vårt, både fordi vi ser at det er bærekraftig, og fordi blodpudding er stappfull av næringsstoffer.

Den norske blodpuddingen er rik på protein, jern, sink, kobber og faktisk også enumettet fett, sier eksperten.

Se, så lekkert det kan bli! Blodpudding servert sammen med stekt mango, smaksatt med kanel og estragon. Foto: StockFood
Se, så lekkert det kan bli! Blodpudding servert sammen med stekt mango, smaksatt med kanel og estragon. Foto: StockFood Vis mer

Så kan det kalles supermat? Ja, mener ernæringsfysiologen.

- En porsjon blodpudding, 100 gram, ca. to skiver stekt blodpudding, gir deg 75 % av det daglige anbefalte jerninntaket for en kvinne. Det er fire ganger mer jern i enn en biff og 50 ganger enn en kyllingfilet. Sett i lys av det, kan man jo si at med tanke på jern er blodpudding i hvert fall supermat, understreker eksperten.

Ernæringsfysiologen forteller at barn, unge jenter og personer som trener ofte er mer utsatte for jernmangel, og bør passe på å få i seg nok jern. Symptomer på jernmangel er mange, blant annet svimmelhet når vi reiser oss, tretthet, utmattelse, hodepine og tung pust.

 

Vi skal derimot ikke begynne å ta jerntilskudd uten ha fått jernmangel påvist gjennom en blodprøve, ifølge eksperten, og tilskudd skal kun tas i samråd med lege.

- Derfor er det mye viktigere å forebygge jernmangel ved å spise mat som er rik på jern, for eksempel blodpudding eller leverpostei, opplyser Hovland.


Ifølge ernæringsfysiologen har blodpuddingens næringsstoffer dermed en rekke gunstige helseeffekter:

 • Proteiner er byggesteiner for musklene våre, og viktige for styrken i skjelettet
 • Jern er viktig for dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin, blodprosenten vår
 • Jern er viktig for immunsystemet, for hjernen, og for vår kognitive, intellektuelle, utvikling
 • Blodpuddingen er rik på sink, som er viktig for hår, hud, negler, immunforsvar og skjelett.
 • Sink er viktig for menn og kvinners reproduksjon, altså evnen til å få barn
 • Hos menn bidrar sink til å opprettholde et normalt testosteronnivå i blodet
   

LES OGSÅ: Viktige tegn på at du har jernmangel

Slik lager du den selv

Anne-Lise Aarstad Svanes, som star bak bloggen Smakebiten, har tatt frem en gammel oppskrift fra en husstells-bok fra 1956, og deler gjerne oppskriften med KKs lesere.

Til en form på 1,5 liter trenger du:

 • 1/2 liter vann
 • 1 dl ris, havregryn eller bløtlagt byggryn (Anne-Lise bruker store havregryn)
 • 1 dl hakket nyretalg (ister)
 • 1 dl rosiner (eller finhakkede svisker)
 • 1/2 dl brunt sukker
 • 3 dl rugmel, gjerne sammalt
 • 1,5 ts salt
 • 1/4 ts pepper
 • 1/4 ts nellik
 • 5 dl blod


Gjør slik: Kok vann, gryn og nyretalg i 15 minutter. Ha det i en bolle og avkjøl. Bland inn resten av ingrediensene og visp inn blodet til slutt. Hell røren i en smurt og strødd form. Stek blodpuddingen i vannbad i ca. én time på 180 grader. Server den gjerne nystekt. Bloggeren selv syns den blir best om du avkjøler den helt og skjærer skiver som du steker i smør i stekepanne.

HJEMMELAGET: Om du vil vite nøyaktig hva du spiser, kan det kanskje lønne seg å lage en hjemmelaget pudding? Anne-Lise Svarstad, bak bloggen Smakebiten, forteller deg steg for steg hvordan du lager den fra bunnen av. Foto: smakebiten.com
HJEMMELAGET: Om du vil vite nøyaktig hva du spiser, kan det kanskje lønne seg å lage en hjemmelaget pudding? Anne-Lise Svarstad, bak bloggen Smakebiten, forteller deg steg for steg hvordan du lager den fra bunnen av. Foto: smakebiten.com Vis mer

Bloggeren selv serverer puddingen sammen med gresk timianhonning, som ikke er så søtt som sirup eller honning. Et annet alternativ er å servere den med smeltet smør og tyttebærsyltetøy. Blodpuddingen kan også serveres som middagsrett med for eksempel poteter og/eller varierte grønnsaker. Se dessuten serveringsforslag under bildene i saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer