Vann:

Kan de nye drikkeflaskene gjøre deg overhydrert?

- Det er ikke bra å overdrive.

VANNFLASKE: Mange av oss har en vannflaske stående på jobb og drikker store mengder vann i løpet av arbeidsdagen, men når blir det for mye? Foto: NTB.
VANNFLASKE: Mange av oss har en vannflaske stående på jobb og drikker store mengder vann i løpet av arbeidsdagen, men når blir det for mye? Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Du har nok hørt at det er lurt å drikke mye vann, og riktig vanninntak kan bidra til en sunn helse, en sunn kroppsvekt og kan redusere plager som hodepine og slapphet.

Ifølge EFSA (European Food Safety Authority) er anbefalt væskeinntak to liter om dagen for kvinner, og to og en halv liter om dagen for menn.

Mange av oss har derfor en vannflaske med oss i veska eller på kontorpulten, og vi drikker gjerne ekstra på trening og ellers når vi er å bevegelse. En trend som herjer landet er de store drikkeflaskene som skal motovere til mer vanninntakt, nemlig såkalte motivation-bottles.

Men på hvilket tidspunkt blir det for mye vann? Det har faktisk hendt at mennesker har mistet livet på grunn av et overdrevent væskeinntak, skriver NHI.no.

Så hvordan kan du vite om du drikker for mye eller for lite?

DRIKKER VANN: - Alt for store væskeinntak kan, over tid, slite på nyrene. Dette er ikke bra. Å innta for mye vann på en gang kan faktisk være dødelig, sier eksperten. Foto: NTB.
DRIKKER VANN: - Alt for store væskeinntak kan, over tid, slite på nyrene. Dette er ikke bra. Å innta for mye vann på en gang kan faktisk være dødelig, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Kan i verste fall være dødelig

- Det er mulig å drikke for mye vann. Alt for stort væskeinntak kan, over tid, slite på nyrene. Dette er ikke bra. Å innta for mye vann på en gang kan faktisk være dødelig.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Det er viktig å presisere at dette ikke er noe du trenger å være bekymret over i hverdagen. De mest kjente eksemplene på for stort vanninntak er hentet fra drikkekonkurranser. For eksempel at man konkurrerer om å drikke mest mulig vann på kortest mulig tid eller innen et gitt tidsrom.

- Det er også rapportert om en 4-åring som døde etter å ha blitt presset til å drikke 3,8 liter vann på kort tid av foreldrene sine, som en del av en avstraffelse. En voksen kvinne døde etter inntak av 4 liter vann på under to timer som en del av et slankeopplegg. Så ja, vann er livsviktig, men det er også et stoff det kan bli for mye av, sier Arsky.

Ved vannforgiftning, som dette kalles, vil væsken utenfor cellene tynnes ut for mye, noe som gjør at cellene får en feilfunksjon og slutter å virke.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er i følge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
VANN PÅ TRENING: - Dersom du kun fyller på med rent vann når kroppen tappes for væske og elektrolytter, kan det gi symptomer som kvalme og tap av bevissthet, sier eksperten. Foto: NTB.
VANN PÅ TRENING: - Dersom du kun fyller på med rent vann når kroppen tappes for væske og elektrolytter, kan det gi symptomer som kvalme og tap av bevissthet, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

- Kvalme og tap av bevissthet

- Det er ikke bra å overdrive væskeinntaket. Det kan for eksempel være en uheldig kombinasjon med hard fysisk anstrengelse som et maraton, der du mister mye væske gjennom svette. Da tappes kroppen samtidig for salter, såkalt elektrolytter. Dersom du kun fyller på med rent vann når kroppen tappes for væske og elektrolytter, kan det gi symptomer som kvalme og tap av bevissthet.

Det sier Anette Skarpaas Ramm, som er klinisk ernæringsfysiolog i Kickstart Health, til KK.

Nyrene reabsorberer elektrolytter og sørger for å normalisere kroppens væskebalanse. Under ekstreme forhold, ved for eksempel mye svette eller ekstremt inntak av væske, kan denne balansen forstyrres.

- Det er også mange som får i seg lite væske gjennom dagen og trenger å fokusere på å drikke nok. Tegn til lite vann gjennom dagen kan være hodepine mot slutten av jobbdagen eller at du tisser lite i løpet av en dag, forklarer Skarpaas Ramm.

Fargen på urinen er ofte en god indikator på om du har fått i deg nok væske, og mørk gul farge på urinen er et tegn på at du er dehydrert.

Tegn på at du har drukket for lite

Selv om noen opplever å drikke for mye vann, er det veldig mange av oss som drikker for lite. Det kan føre til flere plager i hverdagen.

- Kroppen din er svært avhengig av en god væskebalanse. Det du taper i urin, svette, utpust og tårer må henge sammen med det du drikker og av væskeinnholdet i matvarene du spiser, sier Arsky.

Om kroppen taper bare noen få prosent væske, merker du det ved at du blir slapp og prestasjonene synker, både fysisk og psykisk. Om væsketapet er enda større, kan du bli forvirret, ør og til slutt besvime.

- Det best er å følge med på fargen på urinen din. Er den lysegul til klar, drikker du nok. Er urinen brun eller mørkegul, tyder det på at den er for konsentrert og at du har drukket for lite. Følg ekstra nøye med dersom du oppholder deg i varme strøk eller i rom med air condition, det tapper deg for væske, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer