Kan denne soppen gi deg bedre helse?

Soppen vokser på bjørk og er veldig omstridt.

FOLKEMEDISIN: Kreftkjuke har en lang historie som folkemedisin i ulike land, men fremdeles mangler det dokumentert effekt.
FOLKEMEDISIN: Kreftkjuke har en lang historie som folkemedisin i ulike land, men fremdeles mangler det dokumentert effekt. Vis mer
Publisert

Chaga-sopp eller kreftkjuke, som den også kalles, er en soppart som vokser på bjørk eller or. Den har en lang historie som folkemedisin under navnet chaga, og selges i dag noen steder med udokumenterte helsepåstander.

Soppen drikkes ofte som en te og er et utbredt helsekostprodukt i form av piller, kapsler og pulver. Den har blant annet blitt kalt «vidundersopp», «mirakelsopp» og «naturens kraftigste antioksidant».

Kreftkjuke er sorte utvekster på trær, og har en lang kulturhistorie som medisin i Russland. Det finnes blant annet skriftlige kilder fra omkring 1600 som omtaler bruken av chaga, ifølge Store norske leksikon. Likevel finnes det ingen dokumenterte effekter av soppen, og nå forskes det blant annet ved Farmasøytisk institutt ved UiO for å finne mulige helseeffekter av kreftkjuke.

Chaga er en sopp med en kaffelignende smak, og det blir blant annet påstått at den kan kurere kreft, HIV og AIDS, leddgikt og forkjølelse. I tillegg blir det påstått at den virker blodrensende, senker blodsukkeret, reduserer smerter og er både betennelses- og virushemmende. Alt dette er imidlertid udokumenterte påstander.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.