Kan denne soppen gi deg bedre helse?

Soppen vokser på bjørk og er veldig omstridt.

FOLKEMEDISIN: Kreftkjuke har en lang historie som folkemedisin i ulike land, men fremdeles mangler det dokumentert effekt.
FOLKEMEDISIN: Kreftkjuke har en lang historie som folkemedisin i ulike land, men fremdeles mangler det dokumentert effekt. Vis mer
Publisert

Chaga-sopp eller kreftkjuke, som den også kalles, er en soppart som vokser på bjørk eller or. Den har en lang historie som folkemedisin under navnet chaga, og selges i dag noen steder med udokumenterte helsepåstander.

Soppen drikkes ofte som en te og er et utbredt helsekostprodukt i form av piller, kapsler og pulver. Den har blant annet blitt kalt «vidundersopp», «mirakelsopp» og «naturens kraftigste antioksidant».

Kreftkjuke er sorte utvekster på trær, og har en lang kulturhistorie som medisin i Russland. Det finnes blant annet skriftlige kilder fra omkring 1600 som omtaler bruken av chaga, ifølge Store norske leksikon. Likevel finnes det ingen dokumenterte effekter av soppen, og nå forskes det blant annet ved Farmasøytisk institutt ved UiO for å finne mulige helseeffekter av kreftkjuke.

Chaga er en sopp med en kaffelignende smak, og det blir blant annet påstått at den kan kurere kreft, HIV og AIDS, leddgikt og forkjølelse. I tillegg blir det påstått at den virker blodrensende, senker blodsukkeret, reduserer smerter og er både betennelses- og virushemmende. Alt dette er imidlertid udokumenterte påstander.

En vanlig påstand er også at forfatteren Solsjenitsyn ble helbredet fra kreft på grunn av chaga, men han gikk også i stråleterapi så den påstanden er nokså uklar og vag.

- I tillegg til kreft skal chaga ha blitt brukt mot helseproblemer som hjerte- og karsykdom, diabetes, magekatarr, leversykdom, parasitter og tuberkulose. Det finnes imidlertid ingen gode studier som har vist at chaga har noen klinisk betydning for hvordan disse eller andre sykdommer hos mennesker utvikler seg.

Det forklarer Ola Lillenes, som er informasjonssjef i NAFKAM – Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin.

LES OGSÅ: Dette bør du vite før du prøver alternativ behandling

LIGNER EN SVULST: Kreftkjuke har harde og uregelmessige, svartbrune, sterile utvekster (svulster).
LIGNER EN SVULST: Kreftkjuke har harde og uregelmessige, svartbrune, sterile utvekster (svulster). Vis mer

Inneholder antioksidanter

- I gamle dager ble chaga brukt som såpe i rituell vask og rengjøring. Kanskje dannet disse rensende egenskapene grunnlag for ideen om å prøve den som medisin. Noen har også ment at soppens parasittiske evne til å «spise opp» treet som den vokser på, også gjør at den «spiser» kreft og annen sykdom, sier Lillenes.

Chaga inneholder noen stoffer som har antioksiderende virkning, og Lillenes sier at den har egenskaper som gjør at den kan påvirke immunsystemet, senke blodsukkeret og kolesterolnivået.

- Men man vet ikke sikkert hvor stor rolle disse stoffene har når det gjelder forebygging eller behandling av kreft. Det foreligger per i dag ingen solid dokumentasjon på at chaga har hjulpet mot kreft hos mennesker. Forskningen så langt har vært på celler i laboratoriet og på mus, men man kan ikke bruke slik forskning til å si om eller hvordan chaga virker i menneskekroppen, sier han.

LES OGSÅ: Teen du bør drikke tre kopper av om dagen

- Ikke medisinsk påvisbare fordeler

- Kreftkjuke har ikke medisinsk påvisbare fordeler annet enn rent anekdotiske påstander. Den inneholder antioksidanter, som mange andre matvarer som brokkoli, tomater, blåbær osv. Men noen til dags påvisbar effekt er ikke dokumentert i seriøse medisinske publikasjoner. Men det fins drøssevis med alternative journaler, så les tittelbladet nøye.

Det sier Klaus Høiland, som er professor emeritus ved seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi, Universitetet i Oslo. Han er en av Norges fremste eksperter på sopp.

- Kreftkjuke er et nokså ømtålig punkt innen visse kretser fordi det ofte er vrient å komme med motforestillinger uten å bli sett på som vitenskapelig prippen. Altså et klart elite - "folk flest" fenomen. Jeg har sett Facebook-innlegg om kreftkjuke utarte seg slik at moderator må stoppe det, forteller han.

Høiland vil derfor si at påstandene om kreftkjuke enda er anekdotiske og avventer mer fakta from Farmasøytisk institutt.

- Argumentet om at den har blitt brukt i russisk folkemedisin i mangfoldige år, er like holdbart som at årelating var brukt i Vesten gjennom hele middelalderen og langt opp i ny tid, sier han.

LES OGSÅ: Urtene som hjelper mot ondter

Kreftkjuke har ikke medisinsk påvisbare fordeler annet enn rent anekdotiske påstander. Klaus Høiland, professor emeritus ved seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi, Universitetet i Oslo.

Tenk på egen sikkerhet

Helsefordelene er med andre ord placebo, og mulig en liten effekt av antioksidanter lik brokkoli og blåbær.

- At den heter kreftkjuke skyldes at utvekstene på bjørk minner om en kreftsvulst (et melanom), og navnet ble laget lenge før noen begynte å tenke medisin her i Norge. I Russland har den jo vært kjent, forklarer Høiland.

Det er ikke rapportert noen bivirkninger etter bruk av Chaga, men det betyr ikke nødvendigvis at det er trygt å bruke.

- Chaga inneholder stoffet oksalat, som kan skade nyrene. Stoffet kan også hemme effekten av antikoagulerende midler og øke blødninger, påvirke effekten av vanlige NSAID-smertestillende midler (så som ibuprofen, diclofenac, voltaren og naproxen), og påvirke effekten av vanlige diabetesmedisiner, advarer Lillenes.

Personer med autoimmun sykdom, blødningsforstyrrelser eller diabetes, bør derfor være forsiktige med å bruke chaga.

- Chaga og andre naturmidler som kan framstilles utenfor kontrollerte hygieniske forhold, kan medføre bivirkninger på grunn av urenhet og feildosering. Naturlig er altså ikke det samme som ufarlig. Man bør generelt ikke bytte ut viktig virksom behandling til fordel for alternativ behandling, sier han.

Vurderer du å prøve chaga eller andre plantebaserte midler, bør du drøfte det med legen din først.

LES OGSÅ: Får du lyse flekker i huden etter sommeren?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer