Hormonbasert prevensjon:

Kan du bli deprimert av prevensjonsmidler?

- Vi vet at det er bivirkninger som vi ikke har bevist enda.

DEPRESJON AV PREVENSJON: Hormonbaserte prevensjonsmidler kan gi forskjellige bivirkninger. Det er også gjort en studie som viser at noen kan oppleve å få depresjoner. FOTO: NTB Scanpix
DEPRESJON AV PREVENSJON: Hormonbaserte prevensjonsmidler kan gi forskjellige bivirkninger. Det er også gjort en studie som viser at noen kan oppleve å få depresjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt at p-piller og andre prevensjonsmidler med hormoner kan gå utover humøret? En studie tyder også på at p-piller kan øke risikoen for å bli deprimert med opptil 80 prosent.

- 80 prosent høres veldig mye ut, men utgangspunktet er at 1 prosent av unge danske kvinner bruker antidepressiva. En 80 prosents økning gir 1,8 prosent, og det vil si at det er 98,2 prosent som ikke bruker antidepressiva, påpeker Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn.

Studien han viser til var ledet av Øjvind Lidegaard som er professor i gynekologi ved Universitetet i København og ble publisert i 2016.

I overkant av en million kvinner mellom 15 og 34 år ble fulgt i fire år, og forskerne fant en sammenheng mellom hormonell prevensjon og bruk av antidepressive midler. Samtidig er det også gjort studier der man ikke finner noen sammenheng mellom risikoen for depresjoner og hormonbasert prevensjon.

For eksempel ble det nylig publisert en studie der amerikanske forskere har sett på data frem til 2016, altså før den danske studien ble publisert, og konkludert med at det ikke finnes noen sammenheng mellom p-piller med progesteron og depresjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer