Solkrem:

Kan du bruke fjorårets solkrem?

Dette må du tenke på hvis du bruker solkremen fra forrige sommer.

SOLKREM: Bruk alltid solkrem når du er ute i sola, selv om du ikke skal sole deg. FOTO: NTB
SOLKREM: Bruk alltid solkrem når du er ute i sola, selv om du ikke skal sole deg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen ganger kommer våren - og sommeren - skikkelig brått på. Plutselig skinner sola, og du må lete i skuffer og skap etter solkremen. Og så blir du i tvil - når kjøpte du den, egentlig? Er den fra sensommeren i fjor, eller fra sydenturen året før det?

Det er veldig viktig å bruke solkrem, men det er like viktig å vite at den fremdeles er brukbar. Solkrem går nemlig ut på dato.

Mia Meland, fagredaktør for Apotek1.no, forteller at effekten på selve solfilteret i en solkrem kan være redusert hvis solkremen har blitt for gammel.

- Det vil gi en lavere beskyttelse enn det som står påført, advarer hun.

Se etter krukkesymbolet

- Men hvordan vet vi om solkremen er blitt for gammel til å brukes?

- All solpleie skal være merket med holdbarhetsdato eller «krukkesymbol». Krukkesymbolet viser hvor mange måneder du kan bruke produktet etter at det er åpnet og tatt i bruk, forklarer Meland.

- Begynte du på en solkrem sent på sommeren i fjor? Ta litt krem på fingeren. Hvis den har endret farge eller konsistens bør du kaste den og kjøpe ny. Det samme gjelder hvis den lukter rart.

TID I SOLA: Sommeren er her og det gjør at vi bruker mer tid ute i sola. FOTO: NTB
TID I SOLA: Sommeren er her og det gjør at vi bruker mer tid ute i sola. FOTO: NTB Vis mer

Hvordan du har oppbevart solkremen vil kunne påvirke hvor godt den har holdt seg. Rune Jemtland, som er seniorrådgiver for seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet, forteller at solkremen består av selve kremen, og ett eller flere solfiltre.

- Solkremen vil stort sett være uforandret like etter at holdbarheten (merket med krukkesymbol) har gått ut, men holdbarheten påvirkes av lagringsforhold.

Jemtland forklarer at over tid vil solkremen brytes ned raskere hvis den lagres under ugunstige betingelser - høy temperatur, høy luftfuktighet og direkte sollys.

Hvis du er usikker på om solkremen har mistet sin opprinnelige egenskap og må kastes, kan du se etter disse tegnene:

  • Misfarging
  • Dårlig, harsk lukt
  • Endret konsistens. Kremen skiller seg, er tyntflytende eller kornet.

Slik oppbevarer du solkremen

Solfilteret vil også gradvis miste sin effektivitet, men solkrem fra i fjor kan vanligvis fortsatt brukes, forklarer Jemtland.

- En solkrem som tidligere hadde solfaktor 30 (SPF 30) når den ble kjøpt kan etter holdbarhetsdatoen utløper «aldres» til å bli SPF 20 eller SPF 15 over tid. For å motvirke lavere UV-beskyttelse må solkrem kombineres med andre solbeskyttende tiltak, forteller han, og henviser til Kreftforeningens solvettregler.

For lengst holdbarhet anbefales det å lagre solkremen kjølig, tørt, og mørkt, forklarer Jemtland.

Meland tipser om å merke solkremen med når du åpnet den, for å vite hvor lenge den kan brukes.

BESKYTT HUDEN: Det er viktig å bruke solkrem. FOTO: NTB
BESKYTT HUDEN: Det er viktig å bruke solkrem. FOTO: NTB Vis mer

Bruk nok solkrem

Det er viktig å bruke solkrem. Hudkreft og føflekkreft er en av krefttypene som vi kan forebygge utviklingen av.

Men ifølge generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, kan mange av oss bli bedre på solkrembruken:

– De fleste smører seg med solkrem, men mange blir likevel solbrent. En av årsakene er at vi bruker for lite solkrem og smører oss for sjeldent. Det er ikke slik at vi kan oppholde oss ubegrenset i solen selv om vi har smurt oss.

- Bør man alltid ha på solkrem når man er ute i sola, selv om man bare går en tur i parken, for eksempel?

– Det er faktisk mer vanlig å bli solbrent når man gjør andre ting enn å sole seg, så i sommermånedene kan det være en god vane å smøre seg før man går ut. Hvis vi for eksempel sitter i skyggen av et tre, så skjermes vi for de strålene som kommer direkte fra solen, men vi vil fortsatt få omtrent halvparten av strålene på oss «inn fra sidene».

Stenstadvold Ross forklarer at de fleste bruker langt mindre solkrem enn det som skal til for å få beskyttelsen som står på solkremen.

- En håndfull krem må til for å smøre hele kroppen, og tilsvarende en teskje til ansiktet. Bruk minst faktor 30, og smør deg helst annenhver time, og alltid etter bading og svetting.

Hun minner om at om sommeren er solen er mer enn sterk nok i Norge til å bli solbrent. Sjekk gjerne UV-varselet hvis du er i tvil om at solen er sterk, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer