Få Kjønnssykdom Av Toalettsetet

Kan du få klamydia av å sitte på et offentlig toalettsete?

Her får du svaret på myten.

KLAMYDIA AV TOALETTSETET: Er du en av dem som tror at du kan bli smittet av klamydia fra et offentlig toalettsete. Da bør du lese denne saken!  Foto: Shutterstock / Sirichai Lomrattana
KLAMYDIA AV TOALETTSETET: Er du en av dem som tror at du kan bli smittet av klamydia fra et offentlig toalettsete. Da bør du lese denne saken! Foto: Shutterstock / Sirichai Lomrattana Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toalettsetet er noe mange av oss har et lettere hysterisk forhold til, og da særlig de vi finner på offentlige toaletter. For hvor ekkelt er det ikke å tenke på alle menneskene som har sittet på toalettsetet før deg!? 

Pleier du å legge to lag med toalettpapir på setet før du setter deg ned i frykt for å bli smittet av noe ekkelt, som en kjønnssykdom? Da bør du lese videre! 

LES OGSÅ: Visste du dette om kjønnssykdommer?

Liten risiko for å smittes via toalettsetet 

Uffe Koppelhus, som er spesialist ved Institutt for klinisk medisin på Dermato-Venerologisk avdeling på universitetet i Aarhus, har fortalt til videnskab.dk at sjansene for å pådra seg klamydia fra et toalettsete er ikke-eksisterende

- Det er praktisk talt umulig å få klamydia ved å sitte på et toalettsete som har vært i kontakt med en smittet. Jeg har i alle fall aldri hørt om noen som har opplevd dette. 

- Det er imidlertid en ørliten sjanse for at du kan få gonoré, men da skal det ha sittet en kjempesyk person på toalettseter som har gnidd kjønnsorganet sitt på det, og du skal ha satt deg ned noen sekunder etter vedkommende og gjort akkurat det samme– men hvem gjør vel det? 

- Det er praktisk talt umulig å få klamydia ved å sitte på et toalettsete som har vært i kontakt med en smittet.

Videre forklarer han at kjønnssykdommer heter kjønnssykdommer nettopp fordi de smitter ved kjønnslig kontakt - bakteriene og virusene vil sjelden overleve en lengre periode på et toalettsete, da de trives best i kroppens lune temperatur. 

- Min konklusjon er at man skal være riktig uheldig hvis man klarer å pådra seg gonoré fra toalettsetet – da skal man som sagt ha hatt kjønnsorganet i kontakt med setet. Når det gjelder klamydia så er det rett og slett umulig. 

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer svært mange får

Dette kjennetegner klamydia og gonoré 

Klamydia er en bakterieinfeksjon som i verste fall kan gi bekkeninfeksjon eller føre til sterilitet. Den smitter veldig lett, og gir dessverre ofte ingen symptomer - mindre enn halvparten av menn og mindre enn en tredjedel av kvinner med klamydia har symptomer. 

De som opplever plager har ofte svie i urinrøret, dette gjelder både kvinner og menn. Ellers er det vanlig å få utflod fra urinrøret og svake bekkensmerter. 

Klamydia behandles med en reseptlagt antibiotikapille. Det mange ikke vet er at det også går an å få klamydiainfeksjoner andre steder, men da dreier det seg om en annen type bakterie. 

Gonoré er en bakterieinfeksjon som setter seg i kjønnsorganene, men som også kan oppstå i endetarm og slimhinner i svelget. Gonoré er i dag en relativt sjelden sykdom i Norge, men antall smittede er stigende da vi reiser mer enn det vi gjorde tidligere. 

De fleste gonoréinfeksjoner gir symptomer, men mange har også infeksjonen uten å være klar over det - dette gjelder spesielt for kvinner.

Vanlige symptomer hos kvinner er svie ved vannlating og økt utflod fra skjeden. Noen opplever smerter i nedre mageregion og uregelmessige blødninger, for eksempel etter samleie. Hos menn er svie ved vannlating og gulgrønn utflod fra urinrøret typiske symptomer. Noen opplever å få smerter eller hevelse i en testikkel. Gonoré kan også gi symptomer fra endetarm eller hals dersom de er infisert. Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer