Tampongsyke

Kan du få tampongsyken av å glemme å ta ut tampongen?

- Det skjer så sjeldent at jeg aldri har sett det i løpet av 20 års praksis, sier gynekologen.

GLEMT Å TA UT TAMPONGEN: I sjeldne tilfeller kan man på tampongsyken av å gå med en tampong for lenge.  Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak
GLEMT Å TA UT TAMPONGEN: I sjeldne tilfeller kan man på tampongsyken av å gå med en tampong for lenge. Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har versert noen myter om tamponger gjennom tidene, og heldigvis er det stort sett helt trygt å bruke dem. Du bør imidlertid ikke ha i en tampong i mer enn åtte timer. Har du glemt å ta ut den siste tampongen etter mensen, går det som regel helt fint. Men, glemmer du å ta den ut etter en lengre periode (dager, uker), kan det faktisk gjøre deg ordentlig syk. Og får du den ikke ut selv, må du derfor dra til legen. 

Toksisk sjokksyndrom (TSS), eller tampongsyke, er heldigvis uvanlig, men kan bli svært alvorlig.

- Det kan i meget sjeldne tilfeller utvikle seg en svær generell infeksjon, som skyldes at bakterier fra en gammel guffen tampong kommer til blodbanen, forteller spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Thornhill Heidi Frances Thornhill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer