Tampongsyke

Kan du få tampongsyken av å glemme å ta ut tampongen?

- Det skjer så sjeldent at jeg aldri har sett det i løpet av 20 års praksis, sier gynekologen.

GLEMT Å TA UT TAMPONGEN: I sjeldne tilfeller kan man på tampongsyken av å gå med en tampong for lenge.  Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak
GLEMT Å TA UT TAMPONGEN: I sjeldne tilfeller kan man på tampongsyken av å gå med en tampong for lenge. Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har versert noen myter om tamponger gjennom tidene, og heldigvis er det stort sett helt trygt å bruke dem. Du bør imidlertid ikke ha i en tampong i mer enn åtte timer. Har du glemt å ta ut den siste tampongen etter mensen, går det som regel helt fint. Men, glemmer du å ta den ut etter en lengre periode (dager, uker), kan det faktisk gjøre deg ordentlig syk. Og får du den ikke ut selv, må du derfor dra til legen. 

Toksisk sjokksyndrom (TSS), eller tampongsyke, er heldigvis uvanlig, men kan bli svært alvorlig.

- Det kan i meget sjeldne tilfeller utvikle seg en svær generell infeksjon, som skyldes at bakterier fra en gammel guffen tampong kommer til blodbanen, forteller spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus, Thornhill Heidi Frances Thornhill.

- Da kan man få et såkalt «toksisk sjokk- syndrom» som forårsakes av stafylokokker eller streptokokker som i utgangspunktet finnes naturlig i vagina. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan sykdommen angripe de fleste organer i kroppen og tilstanden kan bli livstruende i løpet av mellom 24 og 72 timer dersom man ikke får rask behandling.

LES OGSÅ: Har du tatt angrepille flere ganger? 

Svært sjeldent

Symptomene på tampongsyke kan være oppkast eller diaré, røde øyne, sår hals, oppsvulmede hender og føtter, smerte i muskler og i hodet, svimmelhet og kaldsvetting og/eller illeluktende utflod.

Sykdommen har heldigvis blitt mindre vanlig etter at man fant ut at det å ha i en tampong for lenge er en vanlig årsak. 

- Dette er så sjeldent at jeg personlig aldri har sett det etter 20 års praksis i en stor gynekologisk avdeling. Ingen folkesykdom altså, sier Thornhill. 

- Jeg tror det er mer historisk egentlig; den gang folk hadde dårligere tilgang på bad og dusj tenker jeg risikoen var høyere for slik glemsel, og på 70-tallet, da de første med denne sykdommen ble behandlet, var heller ikke tamponger så veldig vanlig som i dag.

LES OGSÅ: Må du veldig ofte en «nummer 2»? 

Kan gi soppinfeksjon 

Mye vanligere og langt mindre farlig ,er det at du får en vanlig soppinfeksjon etter å ha glemt igjen en tampong. En soppinfeksjon kan være ubehagelig, men ikke farlig og du behandler det enkelt selv. 

- I vagina er det jo en normalflora (en blanding av mange bakterier som holder hverandre «i sjakk»), men som kan bli dominert av en farligere bakterie hvis miljøet legger til rette for det. En tampong som ligger i dager eller uker kan være en sånn «miljøfaktor», forklarer Thornhill. 
 
- Det vanlige symptomet på at man har glemt igjen en tampong er kløe, svie, og fremfor alt meget dårlig lukt, som de fleste vil reagere på. Det kan virkelig stinke! Problemet blir jo borte straks man fjerner den stinkende tampongen. De fleste unge kvinner i Norge i dag er jo friske, og tåler godt en gjenglemt tampong uten å bli syke. 

LES OGSÅ: Kreften få av oss snakker om 

Så ofte bør du skifte tampong: 

Ifølge pakningsvedlegget på OB-tampongene, bør du bytte tampong etter åtte timer. Ellers bytter du når du kjenner den er full. Og husk å vaske hendene først.

- Generelt gjelder det at man skifter tampong minst 1- 2 ganger daglig, og huske å ta ut den siste man satte inn.

- Vond lukt kan bety at det er en endring i bakteriefloraen, som igjen kan skyldes en gjenglemt tampong.

Du skal også helt fint kunne bruke en tampong om natten. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er republisert til nytte for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer