Brystkreft

Kan du gjette hvilket bryst som har kreft?

Vi har tatt testen!

BRYSTKREFT: Hadde du klart å føle deg frem til brystet som har kreft? Foto: Per Ervland/KK.no
BRYSTKREFT: Hadde du klart å føle deg frem til brystet som har kreft? Foto: Per Ervland/KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg en helt vanlig fredag på jobb. Helt vanlig til du får beskjed om å klemme hendene dine rundt tre bemerkelsesverdig store pupper. I modellform vel å merke. For meg var dette ekstremt surrealistisk, merkelig - men samtidig veldig effektivt og opplysende!

Nylig fikk nemlig KK.no være blant de første til å prøve en helt ny brystkreft-test som Kreftforeningen og Brystkreftforeningen har laget i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen nå i oktober. Og, det var megainteressant! (se video i toppen nedenfor).

 

I år reiser foreningene rundt i Norge på en informasjonsturné, hvor målet er å gjøre kvinner (og menn) mer oppmerksomme på brystkreftsaken. Som del av dette har de altså fått laget denne testen, som besøkende og nysgjerrige kan prøve seg på. Oppgaven er å kjenne på tre kvinnebryst i modellform, hvor to av brystene har symptomer på brystkreft. Deretter skal du prøve å identifisere hvilke bryst som er rammet av, eller har symptomer på brystkreft. 

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Sett bort fra at det er en smule corny å sitte og beføle tre falske pupper - så er testen helt genial, da den gjør det mye enklere å kjenne/se hva slags symptomer som kan være brystkreft. I tillegg får du en innføring i hvordan du selv kan kjenne etter kuler og andre kreftsymptomer i dine pupper (som bør gjøres en gang annen hver måned). 

Fokus for årets Rosa sløyfe-aksjon er arvelig brystkreft. Målet med årets aksjon er å øke kunnskapen om arvelige genfeil (som blant annet superstjerne Angelina Jolie hadde), slik at flere som har behov for oppfølging skal få det. I tillegg til en rekke ulike aktiviteter og arrangement, har foreningene i år fått  blogger Camilla Pihl (38) til å designe rosa sløyfe-pinnen (kan kjøpes her!). 

Fakta om brystkreft og kreft

Fakta om brystkreft:

 •  Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner med flere enn 3300 nye tilfeller hvert år. I dag lever rundt 43 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.
 • 1 av 12 kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet. 
 • Andelen kvinner som overlever brystkreft er økende. Ifølge Kreftregisteret lever 88 prosent av alle kvinner som får brystkreft fem år etter at de fikk diagnosen. 
 • I noen familier er det mange som rammes av brystkreft, og da er det mulig at sykdommen er arvelig. Arvelig brystkreft kan forebygges og prognosene bedres dersom det enten påvises genfeil, eller hvis kartlegging av krefttilfellene i familien tilsier høyere risiko for brystkreft. Da er det behov for tettere oppfølging og kontroller. Genetisk veiledning vil kunne gi svar på dette. 
 •  24 menn fikk brystkreft i 2014.
   

Fakta om arvelig brystkreft: 

 • I Norge anbefales kvinner å ta kontakt med sin fastlege for henvisning til genetisk veiledning dersom de har: 
 • En nær slektning som fikk brystkreft før hun fylte 50 år, eller en med eggstokkreft – uansett alder.
 • To nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, som i gjennomsnitt var under 55 år på diagnosetidspunktet.
 • Tre nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, uansett alder.
 • Det er også klare retningslinjer for hvem som tilbys gentest i forbindelse med kreftdiagnosen. Hensikten er å identifisere pasienter med arvelig kreft for å forebygge ny kreftsykdom, men også å forebygge kreft hos ev. slektninger. Arvelig brystkreft krever tilpasset behandling. 


Kilde: Kreftforeningen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer