Brystkreft

Kan du gjette hvilket bryst som har kreft?

Vi har tatt testen!

BRYSTKREFT: Hadde du klart å føle deg frem til brystet som har kreft?  Foto: Per Ervland/KK.no
BRYSTKREFT: Hadde du klart å føle deg frem til brystet som har kreft? Foto: Per Ervland/KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg en helt vanlig fredag på jobb. Helt vanlig til du får beskjed om å klemme hendene dine rundt tre bemerkelsesverdig store pupper. I modellform vel å merke. For meg var dette ekstremt surrealistisk, merkelig - men samtidig veldig effektivt og opplysende!

Nylig fikk nemlig KK.no være blant de første til å prøve en helt ny brystkreft-test som Kreftforeningen og Brystkreftforeningen har laget i forbindelse med Rosa Sløyfe-aksjonen nå i oktober. Og, det var megainteressant! (se video i toppen nedenfor).

 

I år reiser foreningene rundt i Norge på en informasjonsturné, hvor målet er å gjøre kvinner (og menn) mer oppmerksomme på brystkreftsaken. Som del av dette har de altså fått laget denne testen, som besøkende og nysgjerrige kan prøve seg på. Oppgaven er å kjenne på tre kvinnebryst i modellform, hvor to av brystene har symptomer på brystkreft. Deretter skal du prøve å identifisere hvilke bryst som er rammet av, eller har symptomer på brystkreft. 

LES OGSÅ: Nesten 90 prosent overlever brystkreft

Sett bort fra at det er en smule corny å sitte og beføle tre falske pupper - så er testen helt genial, da den gjør det mye enklere å kjenne/se hva slags symptomer som kan være brystkreft. I tillegg får du en innføring i hvordan du selv kan kjenne etter kuler og andre kreftsymptomer i dine pupper (som bør gjøres en gang annen hver måned). 

Fokus for årets Rosa sløyfe-aksjon er arvelig brystkreft. Målet med årets aksjon er å øke kunnskapen om arvelige genfeil (som blant annet superstjerne Angelina Jolie hadde), slik at flere som har behov for oppfølging skal få det. I tillegg til en rekke ulike aktiviteter og arrangement, har foreningene i år fått  blogger Camilla Pihl (38) til å designe rosa sløyfe-pinnen (kan kjøpes her!). 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer