Burger King

Kan du gjette hvor mye mat denne burgeren tilsvarer?

Vil nok få et lite sjokk....

BURGER KING - BIG KING XXL:  Summert tilsvarer ALL maten på venstre side av bildet nesten samme antall kalorier som burgeren (Big King XXL).  Foto: Per Ervland
BURGER KING - BIG KING XXL: Summert tilsvarer ALL maten på venstre side av bildet nesten samme antall kalorier som burgeren (Big King XXL). Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det slår vel ikke ned som en bombe at hamburger ikke er det sunneste du kan spise, og når man tenker fast food, er det jo gjerne den deilige, litt greasy burgeren fra Mc'ern eller Burger King vi tenker på. For fast food-burger er godt innimellom, «farlig» godt, og selvfølgelig skal du unne deg en skikkelig saftig en i blant. 

Men, hvis du er på fast food-sjappa nær deg én gang om dagen, eller flere ganger i uken, kan det være lurt å redvurdere bestillingen litt. Vi i KK.no fikk nemlig sjokk da vi tok en kjapp titt på de mest kaloririke burgerne som selges på McDonalds og Burger King (som faktisk gjør det veldig bra i Norge) i dag. 

BIG KING XXL: Veier 226 gram og består blant annet av to brød (218,7 kcal), King sauce (114,8 kcal), 46 gram cheddarost (156,8 kcal), og to store burgere (480 kcal).  Foto: Per Ervland
BIG KING XXL: Veier 226 gram og består blant annet av to brød (218,7 kcal), King sauce (114,8 kcal), 46 gram cheddarost (156,8 kcal), og to store burgere (480 kcal). Foto: Per Ervland Vis mer

Et kjapt søk på nettsidene til fast food-gigantene viser nemlig at de to «feteste» burgerne deres inneholder nærmere 1000 kalorier per stykk! (Pst. kan du gjette hvor mye mat én Grandiosa tilsvarer? Sjekk her!)

Big King XXL (uten ekstra tilbehør) hos Burger King inneholder 979,3 kilokalorier per burger, hvor 62,8 gram er fett (26,2 mettet), 46,5 gram karbohydrater ( 11,1 er sukker), 58,8 gram protein, 4,32 gram salt og 2,3 gram er fiber. 

Big Tasty Bacon hos McDonalds inneholder 885 kilokalorier per burger, hvor 54 gram er fett (22 mettet), 50 gram karbohydrater (11 sukker), 48 gram protein, 4 gram salt og 3,3 gram fiber. 

Det høres kanskje helt utrolig ut at én så «liten» burger kan inneholde så mye energi, men når du ser over innholdslistene på nettsidene til McDonalds og Burger King er det faktisk ikke så rart. 

LES OGSÅ: Én av disse matnyhetene inneholder 3000 kcal!

Én Big King XXL, som veier 226 gram, består nemlig blant annet av to brød (218,7 kcal), King sauce (114,8 kcal), 46 gram cheddarost (156,8 kcal), og to store burgere (480 kcal). 

I tillegg kan du få lagt på mer ost, majones og bacon, som tilsammen tilsvarer 157,5 kalorier. Med burgeren og de alternative ingrediensene vil XXL-burgeren da tilsvare 1136,8 kalorier!

Tilsvarer mye sunn mat

For å vise hvor mange kalorier dette faktisk er, har KK.no tidligere fått klinisk ernæringsfysiolog Henriette Walaas Lindvig til å lage en oversikt over hvor mye annen mat man kan spise som tilsvarer samme kaloriinntak som én Big King XXL. 

Her er listen: 

  • 1 pk Fjordlands «Et lett valg» kyllingfilet med ratatouille og naturris – cirka 475 kcal
  • 2 gjennomsnittlige brødskiver med bittelitt smør og magert pålegg (én med mager gulost og agurk, én med mager leverpostei og agurk) – cirka 300 kcal
  • 1 glass appelsinjuice (2 dl) – cirka 90 kcal
  • 2 medium store bananer – 200 kcal
  • 1 kopp kaffe uten sukker eller melk – 1 kcal 
     

Til sammen tilsvarer dette cirka 1065 kcal – altså bare 85 kcal mer enn en Big King XXL UTEN tilbehør (med de ekstra ingrediensene inneholder burgeren 71,8 kcal MER enn all denne maten) noe som er ganske oppsiktsvekkende, særlig med tanke på at en slik burger ofte er en del av en meny, som gjør at du får pommes frites og brus i tillegg. 

LES OGSÅ: 3 knallgode hamburgere helt uten kjøtt

-  Selvfølgelig kan du spise burger

Så fremt du ikke spiser disse burgerne hver dag eller uke, går det helt greit med en kaloribombe i ny og ne. Ifølge en tidligere spørreundersøkelse gjennomført her på KK.no, svarte 29 prosent av dere leserne at dere spiser burger cirka én gang i måneden.

Trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har tidligere forklart at dette ikke er noe problem for helsen din. 

- Selvfølgelig kan du spise en burger en gang i blant. Man må bare gjøre det med måte, har hun fortalt.

«Problemet» er ofte at burgerne har et skyhøyt energiinnhold i forhold til størrelse (en enkel cheeseburger på Mc'ern inneholder cirka 300 kalorier), noe som gjør at du må spise mer for å bli mett:

- Det er svært få som blir mette av den lille burgeren. Jeg må ha minst to for å kjenne det i magen. Da er vi oppe i 600 kalorier for svært lite mat. Men nå er det jo slik at en middag bør ligge på rundt 500 til 700 kalorier, så det kan jo erstatte middagen. Det er lite næringsstoffer i slik mat, men det er greit en gang i blant. 

Tipset hennes hvis du er glad i fast food, men vil spare vekt og helse, er som følger:

- Hvis jeg var på for eksempel Burger King én gang i måneden, ville jeg tatt alt jeg hadde lyst på. Er det oftere ville jeg imidlertid kuttet ut brusen og pommes frites. Bare burgeren (med ekstra salat for eksempel) er ikke så hakkende galt, og det tåler du – men det er ikke å anbefale hver dag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer