Løping

Kan du kjøpe joggesko laget for barn?

Noen merker har faktisk barnesko opp til 38,5. Men er de like bra som voksensko?

KLAR FOR AVGANG: Gode sko er viktig når du skal jogge, og det viktigste er at de passer til din fot. Vekt og løpestil har også mye å si når det gjelder valg av løpesko. Foto: michaeljung - Fotolia
KLAR FOR AVGANG: Gode sko er viktig når du skal jogge, og det viktigste er at de passer til din fot. Vekt og løpestil har også mye å si når det gjelder valg av løpesko. Foto: michaeljung - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes ofte tre versjoner av en joggeskomodell - en for menn, en for damer, og en for barn/junior.

De fleste av oss har antagelig fått med seg at mange merker produserer barnesko opp til størrelse 38,5, og at disse gjerne er mye rimeligere enn voksenversjonene - også når det gjelder joggesko.

Og da må vi jo spørre oss om ikke voksne, som ønsker å spare penger (joggesko er tross alt relativt kostbart) kan kjøpe barnejoggesko i stedet?

LES OGSÅ: 12 grunner til at kvinner bør løpe

Hva med kroppsvekt?

Selv om du bruker størrelse 37 i sko, og i teorien kan kjøpe barnejoggesko, veier du antagelig mer enn det en 8, 10 eller 12 år gammel jente gjør. Dermed vil ikke barnejoggeskoen gi deg like god demping og støtte som en voksenjoggesko - som tross alt er laget for å «bære» en voksen kropp.

Men mange av oss er jo små og nette, med en vekt som stopper på første halvdel av 50-tallet - disse burde vel kunne bruke barnemodellene?

Vel, en annen ting man faktisk bør ta hensyn til, er at barn bruker joggesko på en annen måte enn voksne. Barn bruker skoene mer til leking enn til de lange, monotone joggeturene vi voksne tar.

Men det finnes jo barn som er ihugga friidrettsutøvere, og de trener da vel så systematisk som voksne?

LES OGSÅ: Vær forsiktig med barfot-løping

FINE TIL VANLIG: Noen joggesko er så kule at vi godt kan gå med dem til hverdags. Disse er et par Nike Freerun. Foto: Produsenten
FINE TIL VANLIG: Noen joggesko er så kule at vi godt kan gå med dem til hverdags. Disse er et par Nike Freerun. Foto: Produsenten Vis mer
KAN LØPING: Kristin Roset sliter ut flere joggesko enn de fleste, og mener det er ryggest å velge voksenmodellen. Foto: Privat
KAN LØPING: Kristin Roset sliter ut flere joggesko enn de fleste, og mener det er ryggest å velge voksenmodellen. Foto: Privat Vis mer

Er skoene helt like?

Spørsmålet er om det egentlig er noen forskjell på voksenversjonen og barneversjonen av akkurat samme joggeskomodell?

Det er vanskelig for oss som kjøper å vite dette, men på spørsmål om dette til Asics, får løpenettstedet Traxee.com følgende svar fra joggeskoprodusentens kundeavdeling:

«En voksen med minimale endringer i kroppsvekt og vekst vill normalt være mer oppmerksom på skoens passform/følelse/komfort og eventuelle tegn på smerte/ubehag. En joggesko for voksne vil typisk ha bedre støtdemping, bedre passform, og mer teknologi. For det meste vil ikke barns joggesko ha finesser som asymmetrisk lissedesign, Impact Guidance Line, kjønnsspesifik forfotdemping eller Space Trusstic System.»

Med andre ord vil ikke barnejoggeskoen gi deg samme støtte og komfort som voksenmodellen. Sliter du med skader, dårlige knær og andre ting, vil altså ikke en barnesko være særlig optimalt hvis du har tenkt å løpe/trene mye i dem.

LES OGSÅ: Test nye joggesko på kveldenHva sier den erfarne løperen?

KK.no kontaktet Kristin Roset, tidligere mellomdistanseløper og nå redaktør for sportsbladet Birken. Hun holder løpekurs, og skriver bloggen Springerinne.

Dette har hun å si om saken:

- Jeg spurte en bekjent som løper veldig mye og som kjenner joggeskobransjen fra innsiden. Han sa at det er fristende å svare at det ikke vil være noe problem, men ofte vil du - på tross av at skoene ser like ut, få en annen kvalitet på barneskoene.

- Barneskoene må ligge lavere i pris, og derfor velger skoprodusentene ofte et billigere, men mer robust overmateriale. Det vil si at de er mer slitesterke, men gir dårligere komfort. Ofte velger produsentene ikke uttagbar innleggssåle i barnesko, noe som også reduserer komfort. Men han sa at støtdemping og stabilitet er den samme hvis du sammenligner toppmodellene for barn med samme modell for voksne, sier Roset.

- Selv synes jeg dette høres logisk ut. Var det meg så hadde jeg uansett gått for voksensko. Det er fordi jeg vil ha det beste for føttene mine. Løping er en så rimelig måte å drive fysisk aktivitet på i seg selv, og er i tillegg svært belastande, så mitt råd er å kjøpe en sko som passer din fot, ditt løpesteg og din voksne kropp.

Lurer du på hva du skal tenke på når du kjøper joggesko? Det finner du ut i denne guiden til joggeskokjøp

Som gåsko funker barnemodellen

Om du har lyst på noen lekre joggesko du skal bruke til å gå med til vanlig, eller på søndagsturen, kan du godt kjøpe en barnemodell.

Da spiller det ingen rolle om skoen mangler noe av dempingen du finner i voksenversjonen, for eksempel. Det innrømmer også Asics, selv om de poengterer at de mener kvinner bør kjøpe voksenversjonen.

Konklusjonen er altså: Dropp barnemodellene hvis du skal bruke joggeskoene til store mengder fysisk aktivitet (som løping). Da er det bedre med en sko som er beregnet på voksne. Vil du ha en kul sko til å gå til og fra jobben med, eller bruke litt på fritiden, ja, da kan du gjerne velge en barnemodell hvis du passer inn i de.

Være med på KK-mila?

Årets KK-mila arrangement går av stabelen lørdag 7. september. Mer info om deltagelse og påmelding finner du her!

Her får du et kom i form-opplegg som trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har skreddersydd nettopp for deg:

Kom i form til KK-mila:

 • Del 1 - Motivasjon
 • Del 2 - Utstyr
 • Del 3 - Skadeforebygging
 • Del 4 - Kosthold
 • Del 5 - Treningsprogram
 • Kom i løpeform på åtte uker

  LES OGSÅ: Bli med på KK-mila

  Og her har du løpemusikken KK Trening på Spotify:


  Her er lesernes egen spilleliste til KK-mila:


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer