Luktesans

Kan du legge på deg av å lukte på mat?

Ja, viser forskning.

LEGGE PÅ SEG: Stemmer det virkelig at man kan legge på seg av å lukte på mat?  Foto: NTB Scanpix
LEGGE PÅ SEG: Stemmer det virkelig at man kan legge på seg av å lukte på mat? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Jeg legger på meg bare av å lukte på mat» er et uttrykk du helt sikkert har hørt, og kanskje er det ikke fullt så fjernt som du kanskje trodde. En ny amerikansk studie, publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, konkluderer nemlig med at mus legger på seg av matlukt – eller snarere skrus forbrenningen opp når luktesansen svikter. Årsaken kan ligge i at tap av luktesans setter i gang hormonelle mekanismer, som igjen påvirker fettforbrenningen. 

Forbrenningen vår påvirkes blant annet av hormoner som leptin, insulin, glukakon og adrenalin. Ifølge forskerne vil redusert luktesans påvirke utskillelsen av noen av disse hormonene slik at musen i forsøket dermed forbrenner mer fett. 

- Artikkelen viser at når de får fjernet celler som har med luktesansen å gjøre, så får musen økning av noradrenalin, et stoff som ligner adrenalin - kjent som kroppens stresshormon. Det igjen fremmer aktiviteten i de brune, samt de beige fettcellene, sier Jørn Sagen, professor ved Universitetet i Bergen. 

Disse to fettcelletypene forbrenner fett og sukker og lager dermed varme, i motsetning til de hvite fettcellene som lagrer energi i form av fett. De sistnevnte cellene utgjør det meste av fettceller i kroppen vår. 

Dette er noe av det samme som skjer når du utsettes for kulde - da øker utskillelsen av adrenalin og noradrenalin, som dermed øker aktiviteten i de brune og beige fettcellene. 

LES OGSÅ: Nesen gjør at du overspiser

Kan bli leptinfølsomme

- Denne artikkelen viser at mus om har fått ødelagt luktesansen sin legger mindre på seg når musene blir gitt en fettholdig fedmefremmende diett og at mus som allerede er tykke får redusert fettmengde når luktesansen blir hemmet, sier Lise Madsen ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)

Hun forsker selv på ernæring og brunt fett, og synes artikkelen er spennende. 

Forskerne mener altså at hovedgrunnen til vektnedgangen hos musen er at forbrenningen øker, men nøyaktig hvilke mekanismer som ligger bak vites altså ikke.  

- De antar at når luktesansen forsvinner så aktiveres det sympatiske nervesystemet og derved aktiveres det brune fettet. Hva dette signalet består i vet de tydeligvis ikke, men de er inne på muligheten for at et hormon som heter leptin er involvert, fortsetter Madsen.

Forsøket kan også tyde på at følsomheten for leptin stiger når musen mister luktesansen.  

- Leptin er et hormon som signaliserer at man er mett, men som også stimulerer forbrenning. Mennesker og mus som mangler leptin overspiser og blir usannsynlig fete. Mange overvektige har imidlertid mer leptin i blodet enn slanke, og dette er knyttet til at leptinfølsomheten er redusert, forklarer Madsen. 

LES OGSÅ: Østrogen: Slik vet du om du mangler hormonet

De brune fettcellene har en spesiell evne til å forbrenne fett

Hovedforskjellen på brune og hvite fettceller er at brune fettceller har som oppgave å brenne fett, mens hvite fettceller har som oppgave å lagre det. Det beige fettet er noe midt i mellom, og kan altså oppføre seg som brunt fett ved behov.

Barn har mye brunt fett, men det er ikke før inntil nylig at man har funnet brunt fett hos voksne. 

- Hvite fettceller er de det finnes flest av og det er de som lagrer energi. Brune fettceller ser litt annerledes ut og har stikk motsatt oppgave, siden disse har en helt formidabel evne til å forbrenne fett, forklarer Madsen. 

- Nå er det slik at også andre celler i kroppen kan forbrenne fett. Men det er en viktig forskjell; når andre celler forbrenner fett så blir energien brukt i musen. Når brune fettceller forbrenner fett så omdannes energien som frigjøres ved forbrenningen til varme. 

Med andre ord skal den energien ut av kroppen. 
 
- De brune fettcellene kan være samlet som i et eget lite depot mellom skulderbladene, men de kan også oppstå ved behov som små øyer inn i mellom alle de hvite, forklarer Madsen videre. 

LES OGSÅ: Søvn er ekstra viktig om du vil ned i vekt

Men å holde seg for nesen er nok ikke en slankekur..

Forsøket viser altså at det skjer en hormonell endring hos musen som resultat av at luktesansen er redusert, men akkurat hva som forårsaker de hormonelle endringene er det vanskelig å si noe om, mener Sagen. 

- Koblingen mellom luktesans og påvirkningen av brunt fett er meg bekjent ganske ny – selv om vi er godt kjent med at stresshormonene adrenalin og noradrenalin påvirker aktiviteten i de brune og beige fettcellene, sier Sagen. 

Han synes forskningen er interessant, men påpeker at det skal mye videre forskning til før vi kan begynne å spekulere i luktesansens betydning for fettforbrenningen hos mennesker. Han tror heller ikke det å holde seg for nesen vil kunne fungere som slankekur i fremtiden. 

- Det er vanskelig å si hvilke muligheter dette kan gi for mennesker. Det er for eksempel slik at vedvarende høye nivåer av stresshormoner kan øke risikoen for blant annet hjertesykdom. Det finnes gode muligheter for andre bivirkninger også ved høye nivåer av stresshormon, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer