Trening og vaksine:

Kan du trene etter å ha tatt vaksinen?

Noen blir skikkelig dårlig etter koronavaksinen, mens andre slipper unna med en øm arm. Men kan du trene som normalt?

TRENING OG VAKSINE: Mange har kommet tilbake til gode treningsrutiner igjen, men koronavaksinen kan sørge for at du må holde deg i ro noen dager. Foto: NTB Scanpix
TRENING OG VAKSINE: Mange har kommet tilbake til gode treningsrutiner igjen, men koronavaksinen kan sørge for at du må holde deg i ro noen dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss lengter tilbake til en normal hverdag, og for at det skal skje, må så mange som mulig vaksinere seg.

Svært mange har fått første dose av korona-vaksinen, mens et stort antall har fått, eller venter på, andre dose. Dose to er forbundet med flere bivirkninger, og mange rapporterer om å ha blitt dårlige, med influensalignende symptomer.

Ifølge Folkehelseinstituttet, kan man reagere på vaksinen inntil tre dager etter vaksinasjon.

Vanlige symptomer etter corona-vaksinen

  • Feber
  • Hodepine
  • Trøtthet
  • Verk i muskler eller ledd

Om du opplever disse symptomene, bør du holde deg hjemme til feberen har forsvunnet, og allmenntilstanden er bedre. Dersom symptomer varer mer enn 48 timer, bør man vurdere å teste seg for korona. På Lommelegen sine nettsider kan du lese mer om koronavaksine og bivirkninger.

Utypiske symptomer etter corona-vaksinen

  • Hoste
  • Sår hals
  • Rennende nese
  • Tungpusthet
  • Forsvunnet smaks- eller luktesans

Ved slike symptomer, bør du holde deg hjemme, og ta en korona-test.

Om symptomene er kraftige eller langvarige, og du tror at vaksinen er årsaken, bør du kontakte lege for å få en vurdering og råd. Helsepersonell plikter å melde ifra om alvorlige eller ukjente bivirkninger som kan knyttes til vaksinen.

Bør du stå over trening?

Ifølge Healthline opplever halvparten av oss bivirkninger etter vaksinen – vanligvis etter andre dose. Det er ikke unormalt å føle seg utmattet, og i slike tilfeller kan trening forverre symptomene. Men det betyr ikke at det er farlig å trene av den grunn.

- Det går fint å trene etter at du har fått vaksine, så lenge du føler deg i fin form, sier Sara Viksmoen Watle.

Watle er overlege og spesialist i barnesykdommer, ved avdeling for smittevern og vaksine, Folkehelseinstituttet.

OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Jil Yngland / NTB
OVERLEGE: Sara Viksmoen Watle. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

- Mange vil kjenne på de vanlige bivirkningene som vondt i armen, hodepine, tretthet, frysninger og kroppsverk. Noen kan også få feber. Føler du deg dårlig er det lurt å lytte til kroppen og ta det med ro. For de aller fleste går disse symptomene raskt over av seg selv, sier Watle.

- Kan du trene rett før du tar vaksinen?

- Ja, det kan du, avslutter Watle.

Trening gir bedre effekt av vaksinen

Ifølge tidsskriftet Sports Medicine, kan fysisk aktivitet styrke immunforsvaret, og redusere risikoen for å bli alvorlig syk av en smittsom sykdom med 37 prosent. De som er fysisk aktive har 50 prosent høyere andel antistoffer i kroppen etter en vaksine, noe som betyr at fysisk aktivitet ser ut til å forsterke effekten av vaksinen.

Lege og spesialist i indremedisin og kardiologi, Wasim Zahid, går nærmere inn på dette i en Youtube-video han har publisert på sin egen kanal:

- Det er ingenting som tyder på at trening påvirker eller reduserer effekten av koronavaksinen. Tvert imot, viser studier at de som er aktive og trener regelmessig frem til de blir vaksinert, får en bedre immunrespons og bedre effekt av vaksinen. Trening påvirker immunforsvaret, og gjør at man produserer mer antistoffer når man blir vaksinert, sier Zahid.

Han understreker at det ikke er bevist at dette gjelder for koronavaksinen ennå, men at det er ingen grunn til å tro at det er noe annerledes med denne, sammenlignet med andre vaksiner.

Vaksinen i seg selv vil ikke redusere treningseffekten, men du kan oppleve bivirkninger som fører til at du ikke klarer å yte maksimalt.

- Det er ikke noe som tyder på at hard trening rett etter vaksinen kan utløse bivirkninger, men det kan være greit å ha en føre-var-holdning. Flere eksperter mener at du bør avstå fra hard trening de første 48 timene etter at du har fått vaksinen. Bruk sunn fornuft – det gjør ikke noe at du går glipp av et par treningsøkter etter vaksinen. Da kan det være bedre å gå en rolig tur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer