Eplesidereddik:

Kan du virkelig gå ned i vekt av eplesidereddik?

- Når man aktivt gjør noe før et måltid, vil man automatisk bli mer bevisst på hva man spiser, sier ernæringsekspert.

EPLESIDEREDDIK: Eplesidereddik sies å kunne hjelpe deg ned i vekt, men funker det egentlig? FOTO: NTB Scanpix
EPLESIDEREDDIK: Eplesidereddik sies å kunne hjelpe deg ned i vekt, men funker det egentlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Eplesidereddik er kanskje noe vi vanligvis bruker når vi skal lage en god salatdressing, men det er langt ifra det eneste bruksområdet. Eddik er for eksempel et populært middel i en rekke kjerringråd, og sies å kunne hjelpe deg med å få et skinnende rent hjem og til å trylle bort svettelukt fra klærne dine. Men eplesidereddik sies også å kunne hjelpe deg ned i vekt.

Du har kanskje lest om det i artikler eller blogger, hørt det fra venner eller sett det i kommentarfeltet på Facebook. For påstanden om at eplesidereddik skal kunne booste vektnedgang møter oss overalt.

Til og med kjendiser som Victoria Beckham og Jennifer Aniston har fortalt at de starter hver eneste morgen med en spiseskje eller to med eplesidereddik. Så hvordan funker dette da?

LES OGSÅ: Bernadette gikk ned 30 kilo på 30 uker

Skal tas før hvert måltid

Eplesidereddiken inneholder eddiksyre, vann, små mengder mineraler og kostfiberet pektin. Og Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog og kursholder, spekulerer i om det kan være pektinet som gjør at eplesidereddik tilsynelatende virker slankende på noen.

EPLESIDEREDDIK: Med sin svært syrlige smak gjør nok eplesidereddik seg bedre i en dressing enn alene. Foto: Scanpix.
EPLESIDEREDDIK: Med sin svært syrlige smak gjør nok eplesidereddik seg bedre i en dressing enn alene. Foto: Scanpix. Vis mer

– Pektin er et fiber som tykner geleer og marmelader, og i kroppen har det en kolesterolsenkende effekt. Det kan også være at eplesidereddiken gjør magesekkinnholdet litt surere, noe som kan bremse magesekktømmingen og dermed demper måltidets effekt på blodsukkeret, sier hun til KK.

Eplesidereddik-dietten skal gjennomføres ved å ta eplesidereddik 15–20 minutter før hvert måltid, enten flytende, i kapsler eller tabletter.

– Det hjelper ikke å ta mer enn den oppgitte dosen, og for å se resultater må du ta eddiktilskuddet tre–fire ganger hver dag uten unnasluntring. Om eddiken gjør susen på vekta får så badevekten vise, forteller Arsky.

Okei, det høres jo kjempeenkelt ut, men vi hører jo stadig vekk at det ikke finnes noen «quick fix» når det kommer til vektnedgang. Så spørsmålet er jo; funker det egentlig eller er dette bare nok en tåpelig slankemyte?

LES OGSÅ: Ny medisin skal slanke overvektige

Kan være placebo-effekt

Skal man høre på personlige historier fra de som har prøvd så kan det virke som det faktisk funker, men anekdoter er ikke nok til å slå fast en slik virkning. Og det finnes dessverre ikke dokumentert effekt.

– Det finnes litt vitenskapelig dokumentasjon på at inntak av eplesidereddik kan redusere vekten, men det er på rotter i hovedsak (fransk studie fra 2016). Tilhengerne av eddik sier at dette bare betyr at det må forskes mer, for effekten har de selv kjent på kroppen, forteller Arsky.

Ifølge Mette Svendsen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Oslo, viser et raskt søk i Pub Med ingen vitenskapelig dokumentasjon for Eplesidereddik og vektreduksjon. Og hun tror det kan være en helt annen årsak til den vektnedgangen noen opplever når de tar eplesidereddik.

– Vi anbefaler ikke Eplesidereddik. Når det er sagt er det mange som opplever at det funker. Det er i så fall placebo-effekt. Når man aktivt gjør noe før et måltid, vil man automatisk bli mer bevisst på hva man spiser, forteller hun til KK.

IKKE DOKUMENTERT: Det finnes foreløpig ingen klare beviser for at eplesidereddik kan føre til vektnedgang. Foto: Scanpix.
IKKE DOKUMENTERT: Det finnes foreløpig ingen klare beviser for at eplesidereddik kan føre til vektnedgang. Foto: Scanpix. Vis mer

(Psst.. går du ikke ned i vekt selv om du spiser sunt kan det faktisk være at du spiser for mye).

Det amerikanske medisinske nettstedet webmd.com har også prøvd å komme til bunns i dette eddikmysteriet, og gjort en gjennomgang av påstander og fakta om eplesidereddik. Også de slår fast at dette slett ikke er en mirakelkur, og det trengs flere store studier på området før man kan bekrefte at det har en virkning på kroppsvekten.

I tillegg gjør de oppmerksom på at et stort inntak av eplesidereddik faktisk kan gi en rekke bivirkninger som ikke er så heldige. For eksempel kan det ha en innvirkning på effekten av hjertemedisiner, medisiner for diabetes, og medisiner som brukes for fordøyelsen.

Så det beste er kanskje bare å spise sunt og variert og sørge for nok fysisk aktivitet. Dette er i hvert fall råd som man VET funker.

LES OGSÅ: Spiser du ofte alt for mye?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer