Som kjent kan hvem som helst publisere hva som helst på den populære appen TikTok, som består av korte videoklipp publisert av brukerne. Ofte publiseres det derfor helseråd som ikke nødvendigvis er forsvarlige, feilinformasjon, og noen ganger svært redigerte og villedende videoer.
Det er mange av oss som sliter med søvn i perioder, og det kan påvirke livskvaliteten og energinivået på dagtid i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi tar til oss alle råd vi finner, selv om ikke alle trender på TikTok og andre sosiale medier faktisk har noe for seg.
Den siste trenden, som er sett mer enn 3 millioner ganger, handler om at du skal legge en ispose på brystet for å få hjelp med å sovne.

Marte fant kjæreste på uvanlig vis: - Hadde nesten gitt opp
Høres det litt spesielt ut? Tro det eller ei, men trenden er basert på vitenskap og handler om «ising» av vagusnerven din, som er klassifisert som en rask løsning for søvnløshet.
Vagusnerven din er den lange kranienerven som strekker seg fra bunnen av hjernen din gjennom organene i magen, og som spiller en avgjørende rolle i funksjonen til det parasympatiske nervesystemet, som roer kroppen din ned.
Vitenskapen og teorien bak gir altså mening, men kan virkelig en ispose på brystet føre til at det blir lettere å sovne? Norske eksperter er skeptiske.

16 vitenskapelig beviste søvntips

Ideen bak trenden
- Det finnes studier som indikerer at kuldepåvirkning på nakken og i ansiktet stimulerer vagusnerven, og dermed har en beroligende og avslappende effekt. Denne TikTok-trenden er inspirert av dette. Selv om det finnes noe rasjonalitet for denne trenden, er det langt fra noen god vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at nedkjøling av brystregionen har en positiv effekt på søvnen.
Det sier Ståle Pallesen, som er professor ved Universitetet i Bergen og tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer på Haukeland Universitetssykehus, til KK.
Ideen bak denne trenden kommer fra kunnskap om det såkalte autonome nervesystemet. Dette har to deler; den sympatiske og det parasympatiske. Når den sympatiske delen er aktivert går kroppen på høygir, pulsen og blodtrykket øker, blod går fra innvollsorganer til musklene og bronkiene utvides.
- I det store og det hele er dette systemet aktivert når vi skal yte fysisk eller er stresset. Når dette systemet er i høyaktivitet er det vanskelig å sove, forklarer Pallesen.
Det parasympatiske systemet har motsatt effekt, det roer oss mer ned, senker blodtrykk og puls og fremmer fordøyelse.
- Noen mener at søvnproblemer skyldes en ubalanse mellom den sympatiske og den parasympatiske delen av det autonomet nervesystemet, med for høy aktivitet i det sympatiske og for liten i det parasympatiske. I en studie der de stimulerte vagusnerven over tid, fant de ut at symptomer på søvnproblemer gikk ned. Denne TikTok-trenden har derfor en logisk forklaring, forklarer han.

1 million nordmenn plages av av dette om morgenen
Ikke overbevist
Selv om ideen og vitenskapen bak har en logisk forklaring, er altså ikke norske eksperter overbevist om at denne trenden kan hjelpe deg med å sovne. I verste fall kan en ispose på brystet før leggetid ha motsatt effekt.
- Tror du en ispose på brystet kan gjøre det lettere å sovne?
- Nei, det er helt idiotisk. Vil tro mange blir kalde og at dette vil forstyrre søvnen, sier professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, til KK.

Har du hørt om SWSD?

Dette viser forskning
Tidligere forskning har faktisk vist at vagusnervestimulering kan lindre angst og frykt. Annen forskning har også vist at det kan ha en påvirkning på søvnløshet, skriver Psychology today.
Vagusnervestimulering, som i den nevnte studien ble oppnådd med en elektronisk enhet, førte til en økning i kroppens produksjon av melatonin, som igjen hjalp personene med å sovne.
Hvis du derimot ikke liker ideen om å ha en ispose på brystet, finnes det andre måter å aktivere vagusnerven på, ifølge Psychology today:
- Langsom, dyp pusting, på samme måte som ved meditasjon og avslapningsøvelser.
- Nynning og sang.
- Over tid har trening også vist seg å holde vagusnerven i god stand, noe som kan forklare en del av sammenhengen mellom trening og reduksjon av depresjon og angst.

6 søvntips du mest sannsynlig ikke har prøv før

Bør vi unngå slumring om morgenen?
