Søvn:

Kan en ispose på brystet gjøre det lettere å sovne?

Den nye TikTok-trenden er basert på vitenskap, men norske eksperter er skeptiske.

ISPOSE PÅ BRYSTET: Tro det eller ei, men trenden er basert på vitenskap og handler om «ising» av vagusnerven din, som er klassifisert som en rask løsning for søvnløshet. Men er det virkelig så enkelt? FOTO: NTB
ISPOSE PÅ BRYSTET: Tro det eller ei, men trenden er basert på vitenskap og handler om «ising» av vagusnerven din, som er klassifisert som en rask løsning for søvnløshet. Men er det virkelig så enkelt? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Som kjent kan hvem som helst publisere hva som helst på den populære appen TikTok, som består av korte videoklipp publisert av brukerne. Ofte publiseres det derfor helseråd som ikke nødvendigvis er forsvarlige, feilinformasjon, og noen ganger svært redigerte og villedende videoer.

Det er mange av oss som sliter med søvn i perioder, og det kan påvirke livskvaliteten og energinivået på dagtid i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi tar til oss alle råd vi finner, selv om ikke alle trender på TikTok og andre sosiale medier faktisk har noe for seg.

Den siste trenden, som er sett mer enn 3 millioner ganger, handler om at du skal legge en ispose på brystet for å få hjelp med å sovne.

Høres det litt spesielt ut? Tro det eller ei, men trenden er basert på vitenskap og handler om «ising» av vagusnerven din, som er klassifisert som en rask løsning for søvnløshet.

Vagusnerven din er den lange kranienerven som strekker seg fra bunnen av hjernen din gjennom organene i magen, og som spiller en avgjørende rolle i funksjonen til det parasympatiske nervesystemet, som roer kroppen din ned.

Vitenskapen og teorien bak gir altså mening, men kan virkelig en ispose på brystet føre til at det blir lettere å sovne? Norske eksperter er skeptiske.

IKKE BEVIST: - Selv om det finnes noe rasjonalitet for denne trenden, er det langt fra noen god vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at nedkjøling av brystregionen har en positiv effekt på søvnen, sier eksperten. FOTO: NTB
IKKE BEVIST: - Selv om det finnes noe rasjonalitet for denne trenden, er det langt fra noen god vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at nedkjøling av brystregionen har en positiv effekt på søvnen, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Ideen bak trenden

- Det finnes studier som indikerer at kuldepåvirkning på nakken og i ansiktet stimulerer vagusnerven, og dermed har en beroligende og avslappende effekt. Denne TikTok-trenden er inspirert av dette. Selv om det finnes noe rasjonalitet for denne trenden, er det langt fra noen god vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at nedkjøling av brystregionen har en positiv effekt på søvnen.

Det sier Ståle Pallesen, som er professor ved Universitetet i Bergen og tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer på Haukeland Universitetssykehus, til KK.

Ideen bak denne trenden kommer fra kunnskap om det såkalte autonome nervesystemet. Dette har to deler; den sympatiske og det parasympatiske. Når den sympatiske delen er aktivert går kroppen på høygir, pulsen og blodtrykket øker, blod går fra innvollsorganer til musklene og bronkiene utvides.

- I det store og det hele er dette systemet aktivert når vi skal yte fysisk eller er stresset. Når dette systemet er i høyaktivitet er det vanskelig å sove, forklarer Pallesen.

Det parasympatiske systemet har motsatt effekt, det roer oss mer ned, senker blodtrykk og puls og fremmer fordøyelse.

- Noen mener at søvnproblemer skyldes en ubalanse mellom den sympatiske og den parasympatiske delen av det autonomet nervesystemet, med for høy aktivitet i det sympatiske og for liten i det parasympatiske. I en studie der de stimulerte vagusnerven over tid, fant de ut at symptomer på søvnproblemer gikk ned. Denne TikTok-trenden har derfor en logisk forklaring, forklarer han.

Ikke overbevist

Selv om ideen og vitenskapen bak har en logisk forklaring, er altså ikke norske eksperter overbevist om at denne trenden kan hjelpe deg med å sovne. I verste fall kan en ispose på brystet før leggetid ha motsatt effekt.

- Tror du en ispose på brystet kan gjøre det lettere å sovne?

- Nei, det er helt idiotisk. Vil tro mange blir kalde og at dette vil forstyrre søvnen, sier professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, til KK.

SØVN ER VIKTIG: Det er mange av oss som sliter med søvn i perioder, og det kan påvirke livskvaliteten og energinivået på dagtid i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi tar til oss alle råd vi finner. FOTO: NTB
SØVN ER VIKTIG: Det er mange av oss som sliter med søvn i perioder, og det kan påvirke livskvaliteten og energinivået på dagtid i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi tar til oss alle råd vi finner. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser forskning

Tidligere forskning har faktisk vist at vagusnervestimulering kan lindre angst og frykt. Annen forskning har også vist at det kan ha en påvirkning på søvnløshet, skriver Psychology today.

Vagusnervestimulering, som i den nevnte studien ble oppnådd med en elektronisk enhet, førte til en økning i kroppens produksjon av melatonin, som igjen hjalp personene med å sovne.

Hvis du derimot ikke liker ideen om å ha en ispose på brystet, finnes det andre måter å aktivere vagusnerven på, ifølge Psychology today:

  • Langsom, dyp pusting, på samme måte som ved meditasjon og avslapningsøvelser.
  • Nynning og sang.
  • Over tid har trening også vist seg å holde vagusnerven i god stand, noe som kan forklare en del av sammenhengen mellom trening og reduksjon av depresjon og angst.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer