Karriere

Kan en rød genser ødelegge hele jobbintervjuet?

Ekspertene gir deg tips til hvordan du kan forberede deg best mulig, og har svart på 5 vanlige spørsmål om jobbintervju.

JOBBINTERVJU: Det er mye å tenke på før et jobbintervju. Noen ting bør du være obs på. FOTO: NTB Scanpix
JOBBINTERVJU: Det er mye å tenke på før et jobbintervju. Noen ting bør du være obs på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et jobbintervju kan for mange være en stressende opplevelse. Kanskje er du redd for å si noe feil, at du skal bli for nervøs, eller at du rett og slett ikke gir et bra nok førsteinntrykk (psst.. Du gjør nok et mye bedre førsteinntrykk enn du tror!)

Mental trener Astrid Lauritzen ved dinmentaltrener.no forteller at det er mange som kontakter henne når de skal på jobbintervju. De trenger ofte hjelp til å forberede seg, og utfordringer som ofte går igjen hos de som kontakter henne er:

  • Nervøsitet
  • Frykt for å ikke svare rett på spørsmål
  • Bekymring for å ikke få gitt et godt inntrykk
  • Lite selvtillit og lite tro på at de skal få jobben.

Det er altså veldig normalt å være nervøs eller usikker før et jobbintervju. Og også helt naturlig:

- Å gjennomføre et jobbintervju kan for veldig mange virke både krevende og skremmende, og dette er følelser som er helt naturlig når vi jobber mot et mål som betyr noe for oss, sier Lauritzen til KK.

Skal du i et intervju for drømmejobben din er det jo ikke rart at du er nervøs for å ikke gi et godt førsteinntrykk. Men som alle andre prestasjoner vil det være en fordel å gå inn på intervjuet med en god følelse i kroppen, understreker Lauritzen.

- For å kunne hente opp denne «godfølelsen» så er det viktig å fokusere på det du har fått til tidligere, det du vet du kan og dine kvaliteter. Skriv gjerne ned en liste over alle styrkene dine.

NERVØS: Det er naturlig å være nervøs før et jobbintervju. Det kan være hjelpsomt å forberede seg godt! FOTO: NTB Scanpix
NERVØS: Det er naturlig å være nervøs før et jobbintervju. Det kan være hjelpsomt å forberede seg godt! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Jobbintervju: - Smil! Holdning har ALT å si!

Forbered deg

Lauritzen forklarer at det å være forberedt alltid er bra, uansett hva vi skal gjennomføre. Derfor er det viktig at du forbereder deg best mulig i forkant av selve intervjuet.

- Jeg bruker å anbefale å reflektere over hva som kan forstyrre deg negativt i løpet av intervjuet og deretter lage en plan på hvordan du skal løse det hvis det skulle oppstå. Er dette spørsmål som du er redd for skal komme så vil det være bra å ha et godt svar på lur slik at du svarer på en god måte, råder hun.

Det er derimot mye man kan være usikker på før et jobbintervju. KK har spurt Astrid Lauritzen og Ole I. Iversen, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI, om fem ting mange lurer på når det gjelder jobbintervju:

1. Har fargene du kler deg i mye å si?

Du har kanskje fått tips om hvilke farger du bør kle deg i på et jobbintervju. Noen mener for eksempel at rødt er en god idé. Men hvor mye har fargene å si for inntrykket du gir? Ole I. Iversen svarer:

- Hvordan man kler seg på jobbintervju er viktig. Man bør prøve å tilpasse klesstilen til den jobben man har søkt på, og den kulturen som råder i den virksomheten. Dersom det er snakk om en virksomhet i et kreativt miljø vil kanskje en rød jobbgenser passe, men er det snakk om et mer konservativt miljø, for eksempel innen offentlig sektor, eller advokatbransjen, passer dette kanskje ikke.

Laurtizen er enig i at det vil være en fordel å kle deg i noe som passer «bransjen» du har søkt jobb i.

- Er du usikker, velg noe som er «safe» og noe som du føler deg vel i. Det aller viktigste er å fokusere på at du skal gi et godt førsteinntrykk og da vil jeg anbefale å ikke ha for mange regler når du går inn på intervjuet, sier hun.

2. Bør du unngå å snakke om lønn på første intervju?

Det er flere ting du bør unngå å snakke om når du er på et jobbintervju. Er lønn en av dem?

- Hovedregelen er å ikke stille lønnskrav på førstegangsintervju, men ofte vil intervjueren spørre om hvilken lønn kandidaten har i dag, eller om lønnsmessige forventninger, sier Iversen.

Du bør altså unngå å ta opp temaet med mindre intervjueren gjør det.

3. Bør du unngå å prate om konflikter på tidligere arbeidsplasser?

Noen ganger skifter vi jobb fordi vi ikke trives i miljøet på arbeidsplassen. Det kan derimot være lurt å ikke legge ut om konflikter med tidligere arbeidsgivere eller kolleger:

- Man bør unngå å snakke negativt om nåværende eller tidligere arbeidsgivere/kolleger. En potensiell arbeidsgiver kan da tro at du vil snakke negativt også i fremtiden, sier Iversen.

Men det finnes ett unntak:

- Dersom du har vært involvert i en arbeidskonflikt er det lov til å snakke om hvordan du har taklet denne konflikten, sier Iversen.

LES OGSÅ: Bør du fortelle sjefen at du leter etter en ny jobb?

4. Er det negativt å virke nervøs?

Det er naturlig å være nervøs før et jobbintervju, men kan det ødelegge sjansene dine om du er veldig synlig nervøs?

- Dersom man er veldig nervøs anbefaler jeg at man sier det til intervjueren. Det betyr jo at man byr litt på seg selv, og at man virkelig har lyst på jobben, sier Iversen.

Lauritzen sier at vi mennesker har en tendens til å komplisere ting, og hvis vi skreller det helt ned, så er et intervju en samtale mellom to eller flere personer, og målet er å bli kjent med hverandre og få en god samtale.

- Er du nervøs så gjør det ingenting. Vær heller ærlig og si at du er litt nervøs og at du har gruet deg litt. Det er mye bedre enn å prøve late som du ikke er det. Da blir det ikke naturlig. Det verste som kan skje er at du ikke får jobben, og du sitter da igjen med en god erfaring som du tar med deg som en styrke på veien videre, sier hun.

LES OGSÅ: Mange er reddere for å snakke foran et publikum enn for å dø

5. Lønner det seg å være ærlig om sine svakheter?

På et intervju får man gjerne spørsmål om sine svakheter, lønner det seg da å være ærlig?

- På dette spørsmålet lønner det seg å reflektere rundt egne styrker og svakheter. Det som er styrken din i én situasjon kan være svakheten din i en annen situasjon. Hvis du er systematisk strukturert og grundig er dette en styrke i mange situasjoner. Men dersom du bruker for lang tid på en oppgave er det en svakhet. Evne til å reflektere rundt styrker og svakheter, basert på slike situasjoner er viktig, sier Iversen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer