Smertefull blære-syndrom

- Kan gå på do 7-10 ganger på én natt

Etter at Mona Rakfjord (42) fikk smertefull blære-syndrom, har hun ikke hatt en eneste natt med sammenhengende søvn.

SMERTEFULL BLÆRE-SYNDROM: Mona er svært plaget av tilstanden, som gjør at hun må på do ekstremt ofte. Foto: Privat
SMERTEFULL BLÆRE-SYNDROM: Mona er svært plaget av tilstanden, som gjør at hun må på do ekstremt ofte. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For åtte år siden fikk Mona Rakfjord (42) symptomer som lignet på urinveisinfeksjon, med trang til å gå på do ofte, svie og smerter. Plagene kom ganske plutselig, minnes hun, og det tok ikke lang tid før hun oppsøkte lege. Der fikk hun flere forskjellige penicillin-kurer, men ingenting hjalp.

- Plagene forverret seg, og jeg fikk store smerter. Til tider var det så vondt at jeg ikke klarte å stå oppreist.

Mona ble sendt til en urolog, som fant ut at blæreveggen var betent. Hun fikk diagnosen intersitiell cystitt, også kalt smertefull blære-syndrom.

- Symptomene ligner veldig på urinveisinfeksjon, men jeg har, så vidt jeg vet, aldri hatt urinveisinfeksjon. Men det kan være vanskelig å skille tilstandene fra hverandre.

Går hardt utover nattesøvnen

Noe av det som plager Mona mest, er at søvnen bli svært påvirket av de hyppige dobesøkene. Dette skjer selv om hun ikke drikker vann i løpet av natten.

- En «vanlig» natt går jeg på do tre ganger i løpet av natten, men det hender jeg er på do 7-10 ganger. Jeg har ikke hatt en hel natts søvn på over åtte år – det er veldig frustrerende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.