Negler:

- Kan gi livslang allergi

- Når man har fått allergien, blir man ikke kvitt den - og bare én dråpe er nok, advarer hudlege.

NEGLER: Frida Brejnholt (19) var først veldig fornøyd med neglene sine. Foto: Privat
NEGLER: Frida Brejnholt (19) var først veldig fornøyd med neglene sine. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Å fikse neglene sine selv ved hjelp av hjemmekit, blir stadig mer populært.

De siste årene har flere aktører spesialisert seg på å selge startpakker som gjør det mulig å gjøre sin egen manikyr hjemme.

Til danske TV2 Echo, som først omtalte saken, forteller en av aktørene om en firedobling av salget de siste årene.

Også flere store kjeder og nettbutikker som er populære hos mange barn og unge, selger hjemmekit som dette.

Sentralt i manikyren står gelélakk, en tykk neglelakk-gelé som påføres neglene.

Nå advarer flere eksperter om bruk av dette produktet.

Gelélakken er basert på akryl, som er svært allergifremmende i flytende form.

I Danmark har de sett et markant oppsving i antall personer som har utviklet akrylallergi.

- Vi er gått fra enkelte tilfeller i 2010 til en 10-20-dobling i bare én hudavdeling. Og det er bare toppen av isfjellet, sier professor ved Københavns Universitet, og senterleder for Videnscenter for Allergi, Hud og allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Jeanne Duus til TV2 Echo.

Gelélakken er en tykk neglelakk som er basert på en akrylgelé man påfører neglene – og herder med en liten UV-lampe som følger med i hjemmepakkene.

Men bare bittesmå mengder av den flytende akrylgeléen på huden før den rekker å herde, kan gi livslang allergi.

Noe som er fort gjort om du kommer i skade for å påføre lakken utenfor neglen, bruker feil UV-lampe eller ikke herder lakken lenge nok, forklarer hudlege Duus til TV2 Echo.

- Du skal bare ha én dråpe av lakken på huden, så kan du bli allergisk (…) Og når man har fått allergien, blir man aldri kvitt den.

Allergien viser seg som eksem, rødme, hevelse og små blærer på fingerspissene. I noen av tilfellene kan neglene løsne og bli permanent misdannet.

Symptomene kan spre seg til resten av hånden eller ansiktet, og vare fra uker til måneder ifølge Videnscenter for Allergi og Astma-Allergi Danmark.

En av dem som ivrig kastet seg over et hjemmekit, var danske Frida Brejnholt (19).

Til TV2 Echo forteller hun om selvtillitsboosten hun fikk av de fine neglene hun fikk ved bruk av hjemmekitet i 2022.

Foto: Privat. Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt.
Foto: Privat. Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt. Vis mer

I tre måneder gjorde hun hyppig manikyr med produktene i hjemmekitet - inntil hun en dag kjente smerter i fingrene der hun hadde gjort manikyren.

Da hun tok gelélakken av, kom den store overraskelsen.

Under lakken hadde neglene skiftet farge til blått og gjorde vondt.

Under neglene var det store sår, som fikk negletuppene til å gro oppover, det vil si i en vinkel vekk fra fingertuppene.

-Det så helt forferdelig ut, forteller hun til TV2 Echo.

Foto: Privat. Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt.
Foto: Privat. Bildet er gjengitt med tillatelse av TV2 Echo og Frida Brejnholt. Vis mer

I et halvt år gikk hun med knyttede never og skammet seg over de stygge hendene.

Det var etter å ha testet negativt for sopp, hun sendte bilder til en hudlege, som mente hun hadde blitt allergisk, og fått en eksemreaksjon etter nærkontakt med det kjemiske stoffet akrylat, som altså finnes i gellakken.

Også her hjemme deles den samme bekymringen.

- Vi advarer også mot bruk av gelélakk. Da er nok vanlig neglelakk tryggere, selv om en kan finne allergifremkallende stoffer også her, sier Kim M. A. Sandberg Endre.

Han er hudlege ved Hudklinikken i Oslo og overlege ved Seksjon for hudsykdommer på OUS-Rikshospitalet.

- Dette er en viktig sak, understreker han når KK tar kontakt.

SE VIDEO: Store drikkeflasker er en trend som har tatt landet og verden med storm. Men hva skjer om man drikker for mye vann? Video: Nora Bakketun Vis mer

Han har inntrykk av at gelélakk blir stadig mer utbredt, og er spesielt bekymret over at hjemmekitene selges på flere nettsteder som er populære blant barn og unge.

Hudlege Sandberg Endre har også god kjennskap til manikyrprosessen, og understreker i likhet med den danske professoren faren ved å bruke gelélakk hjemme.

Også hudlege Kim M. A. Sandberg Endre er bekymret. Foto: Privat
Også hudlege Kim M. A. Sandberg Endre er bekymret. Foto: Privat Vis mer

- Gelélakk inneholder ulike akrylater som kan være både irriterende og allergifremkallende i kontakt med huden, særlig før herding. Herdingen skjer gjerne med en UV eller LED lyskilde. Ved hjemmebruk vil risiko for allergi og UV-relaterte skader i huden være spesielt høy grunnet hyppig bruk og manglende trening, forklarer han, og fortsetter.

- Vi ser jevnlig pasienter med kronisk håndeksem forårsaket av akrylater, og deler danskenes bekymring. Akrylater ble faktisk kåret til «contact allergen of the year» i 2012. At bruken nå likevel ser ut til å øke, blant annet ved bruk av gellakk, gir grunn til bekymring, sier Sandberg Endre til KK.

Den norske hudlegen understreker også alvoret ved å utvikle denne formen for allergi.

- Man tenker kanskje i det daglige på hvor viktig det er med sterk og sunn hud på hender og fingre, men de som utvikler kontaktallergi kjenner på dette, og opplever ofte redusert livskvalitet. Kontaktallergi mot akrylater kan gi store begrensninger, ikke bare for jobb og fritid, men også for noen medisinske inngrep og behandling hos tannlege, sier Sandberg Endre.

Når KK kontakter negletekniker Eszter Bak, som er gründer av neglesalongen Kolors Nail Studio i Oslo, har hun et ganske annet fokus.

- Jeg tror ikke gelélakk-manikyren er fienden, men mangelen på kunnskap, sier hun.

Eszter Bak er både negledesigner og gründer. Hun slår et slag for mer informasjon både om farene ved gellak og om hvordan det kan påføres tryggere ved hjemmebruk. Foto: Privat
Eszter Bak er både negledesigner og gründer. Hun slår et slag for mer informasjon både om farene ved gellak og om hvordan det kan påføres tryggere ved hjemmebruk. Foto: Privat Vis mer

Bak`s salong spesialiserer seg på manikyr med gelélakk. Hun fikser neglene til flere norske influencere, som Darja Barannik, Camilla Abry, Gine Margrethe Larsen Qvale og Marie Murstad.

Årsaken til allergi-økningen tror hun skyldes at stadig flere fikser neglene selv med ulike hjemmekit for dette - men at det ikke følger god nok informasjon med.

- En annen grunn til økt allergi, kan også være at noen neglesalonger velger billige produkter for å spare kostnader. Dette er produkter som inneholder tøffere ingredienser, sier Bak til KK.

Gelélakken kommer i mange forskjellige varianter med litt ulik ingrediensliste, men alle inneholder det allergifremmende stoffet akrylat i større eller mindre grad, både i hjemmesettene og i salongene.

Bak og hennes salong har aldri opplevd at klienter har utviklet allergi, hevder hun, og tror det har sammenheng med at hun gjør grundig resarch før hun velger produktene hun bruker i neglestudioet.

Hun mener også at god utdannelse av negleteknikerne er viktig.

- Alle våre teknikere er svært dyktige og erfarne. I disse dager er det å bli negletekniker så mye mer enn bare å male negler, hvis vi ønsker å yte trygge tjenester.

Neglegründeren hører ofte fra kunder at tenåringene deres har bestilt gelélakksett, og prøvd å gjøre neglene hjemme.

Da pleier Bak å opplyse sine kunder.

- De er ikke klar over hvor mange forskjellige måter det kan gå galt på, så vi prøver alltid å forklare farene ved det, og utdanne dem så mye som mulig for å forebygge infeksjoner, allergier og ødelagte negler.

Bak kommer også med en oppfordring til dem som oppsøker et neglestudio om ikke å være redde for å stille spørsmål om det er noe de er usikre på, for å forsikre seg om at de er i trygge hender. De kan også si i fra til negleteknikerne om de skulle merke hudkontakt med gelélakken og be om at den utføres mer forsiktig og presis.

Her er negletekniker Ezster Bak`s beste tips for en tryggere manikyr hjemme:

Finn det beste produktet!

Bestill fra offisielle distributører eller direkte fra produsenter. En offisiell distributør bruker ingredienser som er godkjente av norske myndigheter – det gjør det tryggere.

Les bruksansvisningen nøye, eller be om det hvis det ikke er tilgjengelig.

Produktet bør ikke inneholde en høy prosentandel av akrylat. Opptil 12 % er akseptabelt, og bør uansett ikke brukes i store mengder.

Det er mange små merker som dukker opp på markedet - velg alltid veletablerte merker som kan vise til forskning som støtter produktene deres.

Slik bruker du produktene på sikreste måte:

Berør aldri huden med gelélakk! Stoffet er ikke ment for hudkontakt.

«Gjengrodde» neglebånd må renses grundig, ikke bare korrigeres.

Herd produktet skikkelig. Lær om produktets herdetid og hvor sterk lampe den krever. Billige lamper med svake LED-pærer vil underherde produktet, og det er disse underherdede akrylatene som kan utløse allergier.

Bruk tynne lag med produkter. Det er fristende å bruke tykke lag og tro at det vil gjøre neglene sterkere og at geléen vil vare lenger, men det er motsatt. Selv om du får et solid, herdet skall, vet du ikke hvor mye produkt som forblir uherdet inne i laget.

Hvis produktet har et klebrig lag etter herding, må du ikke smøre det inn i huden. Rengjør den forsiktig fordi den kan inneholde uherdet akrylat.

(Kilde: Neglepleier og gründer av Kolors Nail Studio)

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet