Vekt:

- Kan gi økt misnøye med egen kropp

Professor advarer mot ny TikTok-trend som går ut på å vise at samme vekt kan se forskjellig ut.

VEKT: TikTok fokuserer på vekt og kropp i viral trend som har pågått de siste månedene. Den hylles av brukerne, men ekspertene er skeptiske. Foto: NTB
VEKT: TikTok fokuserer på vekt og kropp i viral trend som har pågått de siste månedene. Den hylles av brukerne, men ekspertene er skeptiske. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte ting er det liksom «ikke lov» å spørre om – og hvor mye noen veier kan trone høyt oppe på den listen. Men TikTok, som vanligvis serverer oss alt fra nyttige hacks til tidstyveri-videoer av søte dyr, og alt fra sminke-tutorials til boktips, er tydeligvis ikke like følsom overfor spørsmålet.

Det føles jo som om det aller meste mellom himmel og jord har trendet på TikTok allerede, men den siste tiden har det vært dags for å finne frem vekta og dele «my _actual_ weight».

Hvem som startet trenden er foreløpig godt begravet i emneknaggenes dyp, men trenden oppfordrer i kjent «challenge»-stil til å vise kroppen sin og hva man veier for å bevise hvordan vekt ser ulikt ut på ulike folk.

Til tross for at trenden hylles av flere blant de over 12 000 videoene som i skrivende stund har blitt laget i denne forbindelse, mener kroppsbildeeksperten at det er en lite gunstig trend.

Vi har ingen dokumentasjon på at dette kan være positivt, men det er en del studier som viser at denne typen sammenligning øker kroppsfokus og misnøye med egen kropp, fasong og vekt, sier kroppsbildeekspert og professor i idrettsvitenskap ved Universitetet i sørøst-Norge, Solfrid Bratland-Sanda, til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

– Mer sårbare

Noen vil kanskje si at trenden kan være et mer positivt konsept enn mye annet som hostes opp fra appen med millioner av brukere. Likevel, ligger det mye sammenligning til grunn i denne utfordringen som ønsker å normalisere ulike kropper og kroppsfasonger.

Tanken er god, men det holder ikke, ifølge Bratland-Sanda.

– Det er lett å tenke at dette er positivt og virker styrkende, men forskningsbasert kunnskap viser at all sammenligning av konkrete tall på vekt gir et uheldig fokus, sier hun.

– Dette er overfladisk og ikke forankret i noe teori eller forskning om hva som fremmer selvfølelse og selvtillit eller beskytter mot utvikling av spiseforstyrrelser. Enkelt sagt er dette et forsøk på en lettvint løsning på et mye større og mer komplekst problem, forklarer hun.

ULIKE: Den virale TikTok-trenden ønsker å understreke at vekt kan se ulikt ut på ulike kropper. Foto: NTB
ULIKE: Den virale TikTok-trenden ønsker å understreke at vekt kan se ulikt ut på ulike kropper. Foto: NTB Vis mer

TikTok risikerer også å gjøre vondt verre for enkelte. Flere eksperter og internasjonale medier stiller spørsmål ved eller kritiserer trenden for å kunne trigge eller inspirere til spiseforstyrrelser.

– Jeg er helt enig. For personer som allerede er sårbare og utsatte for utvikling av spiseforstyrrelser, er slike trender uheldig, sier Bratland-Sanda.

Paradoksalt nok, viser forskning at det ofte er nettopp disse mer sårbare som gjerne oppsøker denne typen innhold på sosiale medier, forteller hun.

– De som søker opp slike trender, er oftere misfornøyd med egen kroppsfasong og kroppsvekt, og oppsøker i større grad tematikk om kropp, utseende og vektregulering på sosiale medier. De er i større grad mer sårbare for denne typen sammenligning, forklarer Bratland-Sanda.

@camillalor

all shapes are good shapes 💕

♬ original sound - caesar

– Mulighet til å løfte noe viktig

En av flere store profiler som slang seg på trenden, var influenser og kroppspositivist Camilla Lorentzen.

Hun syntes trenden trengte å nyanseres videre, fordi det var mest folk med timeglassform som viste vekt og kropp, deler hun i sin video.

Til KK bekrefter hun at hun ville være med på å vise hvordan vekt ikke alltid henger sammen med hvordan man ser ut.

– Blar du gjennom kommentarfeltet ser du at et tonn av jenter har kommentert at de veier det samme som meg, eller rundt der, og at de ikke ser ut som meg i det heeeele tatt!

Lorentzen medgår likevel at en trend som dette vil kunne være med på å trigge både det ene og det andre.

– Men der tenker jeg ansvaret ligger hos den enkelte innholdsskaperen, og hvordan de velger å gjøre trenden. Jeg valgte å bruke den som en mulighet til å løfte noe jeg mener er viktig, og er fornøyd med det!

– Har en helsemessig forankring

At vekt og kropp er et sårt tema for mange er godt kjent, kanskje særlig nå på sommerstid når vi går lettkledde og skal bade mye. Bratland-Sanda kan forklare at vi har lette for å bli opphengt i vekten vår fordi det er noe håndfast.

– Det er så konkret og målbart. Det er også derfor det er så enkelt å sammenligne antall kalorier man spiser eller antall timer man trener, sier hun.

Men ideene vi har fått for oss om for lavt eller for høyt tall på vekta er ikke alltid de mest gunstige. Og det er også TikTokerne klare over – som i samme slengen benytter trenden til å kritisere det tradisjonelle BMI-målet (Body Mass Index).

Ifølge britiske Cosmopolitan, har flere TikTok-brukere uttalt at BMI-målet har påvirket hvordan vi ser på kroppene våre negativt, og at det bør skrotlegges «umiddelbart».

– Vekt handler ikke bare om estetikk, men har også en helsemessig forankring, minner kroppsbildeeksperten.

– Det å være veldig undervektig eller veldig overvektig er forbundet med økt risiko for sykdom og uhelse, og derfor har dette også vært et fokus i helsevesenet, forklarer hun.

KROPPSBILDEEKSPERTEN: Tanken bak TikTok-trenden er god, men den er overfladisk og ikke forankret i forskning eller teori, slår Solfrid Bratland-Sanda fast. Foto: Peter Jørgensen, USN
KROPPSBILDEEKSPERTEN: Tanken bak TikTok-trenden er god, men den er overfladisk og ikke forankret i forskning eller teori, slår Solfrid Bratland-Sanda fast. Foto: Peter Jørgensen, USN Vis mer

BMI har aldri vært ment til bruk på individnivå, forklarer Bratland-Sanda. Det er egentlig et mål for store befolkningsstudier - og til det formålet fungerer det som mål. Men på individnivå skal man være forsiktig.

– Det er også viktig å huske at «det er bedre å være i form enn velformet». Det vil si at det er viktigere for helsen at vi er i god fysisk form enn hvordan vi ser ut, sier Bratland-Sanda.

Personer med overvekt i henhold til BMI-kategoriene men som er sterke og utholdende har generelt bedre helse enn personer med normalvekt og en dårlig fysisk form, påpeker hun.

Mer uoppnåelige

Likevel har det alltid vært stort fokus på kropp og utseende. Fordi det er så synlig. Tanker om kroppsidealer har eksistert til alle tider.

– Vi har likevel dokumentasjon på at det særlig de siste 40 årene har blitt mer ekstreme kroppsideal for både gutter og jenter, sier Bratland-Sanda.

– Disse er dermed mer uoppnåelige og mange mislykkes i sine iherdige forsøk på å få en kropp tilnærmet kroppsidealet, forklarer hun.

TikTok-trenden har et tydelig mål om å vise hvordan samme eller lignende vekt kan se så forskjellig ut på ulike kropper, fasonger og høyder. Det er helt naturlig, for hva som avgjør hvordan vekt «legger seg» handler enklest sagt om genetikk.

Work what your momma gave ya, som det heter.

OPPGJØR: Flere TikTokere benytter den virale trenden til å kreve at det tas et oppgjør med BMI-målet for hva som omtales som over- og undervektig. Foto: NTB
OPPGJØR: Flere TikTokere benytter den virale trenden til å kreve at det tas et oppgjør med BMI-målet for hva som omtales som over- og undervektig. Foto: NTB Vis mer

– Genetikk spiller en stor rolle i hvordan vi ser ut. Fra naturens side, legger noen mer på seg rundt mage og overkropp, mens andre legger mer på seg rundt hofter, lår og rumpe, forklarer Bratland-Sanda.

Det samme gjelder at noen legger raskt på seg, mens andre ikke gjør det i samme grad – også fra naturens side.

– Noe kan påvirkes av livsstil, gjennom eksempelvis kosthold, trening og regulering av stress, men det genetiske utgangspunktet vil alltid ligge der som en viktig faktor, understreker Bratland-Sanda.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer