
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mange pollenallergikere vil ikke bare reagere på pollen nå som sesongen er i gang, men vil også oppleve ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, skriver Matportalen. Dette kalles kryssreaksjoner og skjer fordi de allergifremkallende stoffene i pollen likner på proteinene i maten.
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) vil spesifikke matvarer kunne føre til milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser disse.
Her får du oversikt over hvilke pollenallergikere som bør være obs på kryssreaksjoner, og hvilke matvarer man oftest reagerer på.
Mat som kan kryssreagere med pollen
Nedenfor finner du veiledende lister over matvarer som kan kryssreagere med pollen, og som dermed kan føre til reaksjoner.
Bjørkepollenallergikere
Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved bjørkepollenallergi:
- Aprikos
- Eple
- Fersken
- Kirsebær
- Kiwi
- Moreller
- Nektarin
- Plomme
- Pære
- Jordbær
- Gulrot
- Potetskall (når poteter skrelles)
- Selleri (rå og kokt)
- Alle typer trenøtter: Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
- Peanøtter
Gresspollenallergikere
Mat som ofte kan gi allergiske reaksjoner ved gresspollenallergi:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger