Alternativ behandling

- Kan gi uønskede effekter og forverre helsetilstanden

Alternativ behandling som urter og naturmidler brukes i større grad blant syke, men det er også de som bør være ekstra forsiktig ved bruken: De er ekstra sårbare for uønskede effekter som kan resultere i forverring av helsetilstanden eller hemming av effekten av viktig medisin.

ALTERNATIV BEHANLING: Urter og naturmidler er blant de mest populære alternative behandlingene - men spesielt syke skal passe på ved all bruk av alternativ behandling: Det kan medføre uønskede effekter og kan forverre helsa og påvirke medisinbruk på en lite heldig måte. Foto: NTB/Shutterstock
ALTERNATIV BEHANLING: Urter og naturmidler er blant de mest populære alternative behandlingene - men spesielt syke skal passe på ved all bruk av alternativ behandling: Det kan medføre uønskede effekter og kan forverre helsa og påvirke medisinbruk på en lite heldig måte. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

4 av 10 nordmenn brukte en eller annen form for alternativ behandling i 2022, og hver av disse betalte 4700 kroner for slik behandling. Totalt brukte vi brukte 7,8 milliarder kroner på alt fra healing til yoga, urter, naturmidler, massasjeterapi og akupunktur - og enda mer som klassifiseres som «alternativ behandling».

Og urter og naturmidler er populært, som tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, NAFKAM, viser:

596 000 nordmenn brukte urter og/eller naturmidler som behandling i 2022, til en samlet kostnad på 2,016 milliarder kroner.

Dette kan for eksempel være bruk av ginseng, hvitløk, ingefær eller liknende. I gjennomsnitt betalte brukerne nesten 3400 kroner for slike produkter i fjor. Flere kvinner enn menn bruker det - men det er mennene som totalt bruker mest penger på det.

Undersøkelser viser også at det de syke som benytter seg av urter og naturmidler mest - men det er også de som er mest sårbare når det kommer til bruken av dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer