Pilleavhengig

Kan gjøre deg trøtt dagen derpå og gi deg abstinenser

Sovepiller kan være en løsning på søvnproblemer, men det er lett å bli avhengig, ifølge ekspert.

SOVEMEDISIN: Det er enkelte bivirkninger du bør være obs på når du tar sovemedisin.  Foto: Shutterstock / nito
SOVEMEDISIN: Det er enkelte bivirkninger du bør være obs på når du tar sovemedisin. Foto: Shutterstock / nito Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd å ikke få sove? De forferdelige minuttene og timene du skifter stilling, tenker mye og stresser fordi du vet at du må sove. Det finnes heldigvis flere metoder du kan sovne lettere på, men noen må i blant ty til annen hjelp.

Sovemedisin er noe vi kan få utskrevet hos fastlegen. Overlege ved Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at det finnes flere forskjellige typer. De vanligste er benzodiazepiner og såkalte z-sovemidler;

- Valium og Sobril er benzodiazepiner som brukes ved angst og uro, mens nitrazepam selges som sovemedisin. I 2015 fikk 22.000 nordmenn nitrazepam. 

Videre forteller han at bruken av disse har gått kraftig ned etter at z-sovemidlene kom på markedet;

- Z-midlene er mest brukt. Imovane (zopiklon) er en av disse typene. 355.000 nordmenn fikk resept på z-sovemidler i 2015.

Sovemedisiner er gode legemidler for kortvarig bruk, mener overlegen. Det er denne typen kortvarig bruk de ble godkjent for. 

- I en periode der det er spesielle ting i livet som gjør at man sover dårlig, kan slike midler fungere godt. Men sovemedisin bør bare brukes sammenhengende i noen få uker. Ved langvarig bruk blir effekten dårlig og problemene større, forklarer Hortmo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.