SOVEMEDISIN: Det er enkelte bivirkninger du bør være obs på når du tar sovemedisin.  Foto: Shutterstock / nito
SOVEMEDISIN: Det er enkelte bivirkninger du bør være obs på når du tar sovemedisin. Foto: Shutterstock / nito Vis mer

Pilleavhengig

Kan gjøre deg trøtt dagen derpå og gi deg abstinenser

Sovepiller kan være en løsning på søvnproblemer, men det er lett å bli avhengig, ifølge ekspert.

Vi har vel alle opplevd å ikke få sove? De forferdelige minuttene og timene du skifter stilling, tenker mye og stresser fordi du vet at du må sove. Det finnes heldigvis flere metoder du kan sovne lettere på, men noen må i blant ty til annen hjelp.

Sovemedisin er noe vi kan få utskrevet hos fastlegen. Overlege ved Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at det finnes flere forskjellige typer. De vanligste er benzodiazepiner og såkalte z-sovemidler;

- Valium og Sobril er benzodiazepiner som brukes ved angst og uro, mens nitrazepam selges som sovemedisin. I 2015 fikk 22.000 nordmenn nitrazepam. 

Videre forteller han at bruken av disse har gått kraftig ned etter at z-sovemidlene kom på markedet;

- Z-midlene er mest brukt. Imovane (zopiklon) er en av disse typene. 355.000 nordmenn fikk resept på z-sovemidler i 2015.

Sovemedisiner er gode legemidler for kortvarig bruk, mener overlegen. Det er denne typen kortvarig bruk de ble godkjent for. 

- I en periode der det er spesielle ting i livet som gjør at man sover dårlig, kan slike midler fungere godt. Men sovemedisin bør bare brukes sammenhengende i noen få uker. Ved langvarig bruk blir effekten dårlig og problemene større, forklarer Hortmo.

Etter noen uker begynner effekten å tape seg. Og det er samtidig en risiko for å utvikle avhengighet og abstinensplager. 

- Hvis du har brukt sovepiller lenge kan du oppleve uro og dårlig søvn når du slutter. 

LES OGSÅ: Dette skjer når du ikke har sovet en hel natt

PASS PÅ: Det anbefales ikke å ta sovepiller lengre enn 2-4 uker.  Foto: Science Photo Library
PASS PÅ: Det anbefales ikke å ta sovepiller lengre enn 2-4 uker. Foto: Science Photo Library Vis mer

Viktig å bruke de på riktig måte

Bruken av sovepiller bør derfor være kortvarig. På tross av dette er det ganske mange pasienter som bruker sovemedisin fast. For noen kan dette være den eneste løsningen, men dersom du bruker sovemedisin fast, bør du be legen om hjelp til å slutte. Har du brukt det lenge, bør du trappe ned gradvis, forteller Hortemo. 

- Sovepiller kan gjøre deg trøtt dagen derpå, og kan påvirke oppmerksomheten og yteevnen din. Særlig for eldre pasienter øker risikoen for å falle og slå seg. 

Man trenger ikke være redd for å få resept på noen få sovepiller. Men Hortemo mener både legen og pasienten bør tenke seg svært godt om før man skriver ut og tar imot den andre resepten. 

- Når en pasient oppsøker lege på grunn av dårlig søvn, er det viktig å ta en samtale for å avklare om det er andre lidelser som ligger bak. For eksempel vil depresjon ofte føre til at man våkner tidlig om morgenen.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte hvis man ikke har det helt greit i livet 

Tar tid for kroppen å venne seg av medisinene 

Marek Zennegg er overlege ved Blå Kors Borgestadklinikken. Han forklarer at grunnene til at mange får sovepiller ofte er en del av det han kaller en Bermuda-trekant; kroniske smerter, søvnproblemer og angst

- De går ofte over i hverandre. Og pasientene går ikke alltid bare til én lege. De har kanskje en fastlege, en gynekolog og en kirurg de kan få piller fra. Vi har ganske dårlig kontroll når det gjelder disse medisinene, sier han og fortsetter; 

- De fleste sovemedisiner skal brukes maks 14 dager, noen i maks fire uker. Hos noen pasienter viser det seg at de kan gå i åresvis på disse medisinene. 

Borgestadklinikken er en spesialisthelsevirksomhet for rus- og avhengighetsproblematikk. De fleste som kommer til dem er ofte avhengige av legemidler i benzodiazepin-gruppen. Han forklarer hvordan kroppen reagerer på slike midler over lengre tid; 

- Kroppen er grunnleggende lat. Den produserer ikke det andre ting kan levere. Så hvis du forsyner kroppen med for eksempel valium, vil kroppen tilpasse seg det nivået. Når bruken opphører tar det tid før kroppen begynner å justere seg med dopamin, forklarer legen. 

Denne modifiseringen tar tid. Det tar tid for kroppen å akseptere høyere nivåer, og det tar tid å bygge seg ned til et forsvarlig nivå. Når personer med medikamentavhengighet kommer til Borgestadklinikken, er det viktigste at det er pasienten som er motivert og ikke personene rundt.

-Så lenge pasienten ikke er motivert selv til å gjøre noe med problemet er det vanskelig å hjelpe

Det viktigste i en behandling er å trappe ned, forklarer Zennegg. Det forenkler medisineringen og trapper ned for å unngå ille abstinenser. 

- En forsvarlig nedtrapping på denne type medisiner kan ta fra 3 uker til 3 måneder, avhengig av pasientens motivasjon.

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: